Hamarosan lézersugárral is vadászható a gyom

Hamarosan lézersugárral is vadászható a gyom

agrarszektor.hu
Lézer, ami nem a tájékozódásban, hanem a gyomirtásban játszik főszerepet? Hannoverben már 10 éve kísérleteznek vele, de a gyakorlati alkalmazásnak számos akadálya volt eddig. Egyrészt az optikai rendszerek és a tanulóprogramok csak mostanra tették lehetővé, hogy biztosan a gyomot vegye célba a lézerfegyver, másrészt a hordozóeszköznek is elképesztően stabilnak, rázkódásmentesnek kell lennie a találathoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A németországi Agrár 4.0 kutatási program keretében a Hannoveri Lézerközpontban (Laser Zentrum Hannover e.V) a lézerek mezőgazdasági felhasználását kutatják. Már 10 éve dolgoznak a feladaton, tavaly ősszel jutottak el odáig, hogy az Agritechnicán bemutattak egy működő modellt, ami már valóban képes gyorsan és pontosan felismerni és megsemmisíteni a gyomot. A berendezést a szántóföldön autonóm közlekedő robotokra,vagy alacsonyan repülő drónokra tervezték, amelyek 3D-s gyomfelismerő kamerákkal is rendelkeznek. A rendszer természetesen feltételezi azt a tanuló szoftvert, ami folyamatosan bővíti "ismereteit" a gyomokról. Ahhoz, hogy a gép helyesen döntsön, az is szükséges, hogy a kamerák másodpercenként több ezer felvételt készítsenek a növényzetről. A gyomok kiválasztása után a kamerákkal összehangoltan dolgozó "lézerpuskák" egy pillanat alatt a gyomokra irányítják a halálos lézersugarat.

A lézeres gyomirtás a legújabb eljárások közé tartozik, a gyakorlatban még sehol sem jelent meg, aminek csak egyik oka, hogy a gyomfelismerés technikai háttere csak mostanra állt össze. A másik, hogy a lézeres célzásnak nagyon pontosan és megfelelő energiával kell a hajtáscsúcsra irányulnia, ami a traktor rázkódása miatt lehetetlen. Éppen ezért vetődött fel, hogy egy helyben lebegni tudó, giroszkóppal stabilizált drónon hatásosabb lehet.

A vegyszermentes gyomirtási technikák egyre terjednek a világban, az USA-ban például már régóta vannak lánggal, hővel, újabban elektromos árammal és mikrohullámmal működő megoldások is a gyomok talajbolygatás nélküli, fizikai irtására. Már kombájnokon is tesztelik, mennyire hatékony, ha a forró kipufogógázokat közvetlenül a rostát elhagyó, gyommagvakat is tartalmazó pelyvára irányítják. Az ok egyszerű: terjednek a vegyszereknek ellenálló gyombiotípusok, ugyanakkor bevett gyakorlat a talaj bolygatásának elhagyása is. Ezek az új technikák még nem nyertek elismerést az ökológiai, vagy biogazdálkodásban, de nincs semmi oka annak, hogy ne fogadja be ezeket a gyakorlat a jövőben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?