Csak a lóerő számít? Egyre nagyobb gépeket vesznek a gazdák

Csak a lóerő számít? Egyre nagyobb gépeket vesznek a gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt tíz évben látványosan növekedtek a mezőgazdasági gépek méretei a világban, egyre nagyobb gépekkel, és egyre nagyobb lóerővel akarnak dolgozni a gazdák - mondta Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezető-tulajdonosa a 2020-as budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n. Hozzátette, habár egyre nagyobb teret hódít a digitalizáció, ember nélkül egy jó pár évig még biztosan nem fog működni semmi, hiszen az emberi gondolkodásra továbbra is szükség lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mintegy 30 százaékos méretnövekedés figyelhető meg a világon az elmúlt tíz évben a mezőgazdasági gépek méreteit tekintve - tájékoztatott Harsányi Zsolt. Ennek az az oka, hogy a gazdák egyre nagyobb gépekkel és egyre nagyobb lóerővel akarnak dolgozni, így a gyártók is egyre szélesebb, egyre monumentálisabb traktorokat, kombájnokat fejlesztenek. Kiemelte, habár egyre inkább terjed a digitalizáció, ember nélkül egy jó darabig még biztosan nem fog működni semmi, hiszen az emberi gondolkodásra szükség lesz a továbbiakban is. 

Megfigyelhető az is, hogy mekkora népszerűség lengi körül a drónokat, illetve, hogy egyre többször kerül szóba az 5G, ami óriási lehetőséget jelentene Magyarországnak is, hiszen hatalmas sebességeket lehetne így létrehozni nemcsak a városokban, de kint a földeken is - hangsúlyozta Harsányi Zsolt. Rengeteg olyan megoldás létezik ugyanis, amit 5G-vel lehet működtetni, például ilyen a kabin nélküli permetező is. Kitért arra is, hogy folyamatosan jelennek meg a vezető nélküli traktorok a világon, illetve automata sorközművelő eszközök, vagy szelektív permetezők is létezne már, ami nagyon hasznos, hiszen csak oda permetez, ahol szükség van a növényvédőszerre, így jelentősen csökkenhet a kijuttatott mennyiség.

Az ügyvezető-tulajdonos arról is beszélt, hogy egyre nagyobb problémát jelent a környezet megóvása, az a sok föld pedig amin gazdálkodunk képes lenne rengeteg szén-dioxid elnyelésére. Így meg kell győzni a városi lakosságot arról, hogy szükség van a mezőgazdaságra az élemiszer-előállítás és a környezet fenntartása miatt. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?