Már nem kell sokat várni, hogy ilyen repülő drónok szedjék a fáról a gyümölcsöket

Már nem kell sokat várni, hogy ilyen repülő drónok szedjék a fáról a gyümölcsöket

A drónok mostanra egyre inkább megszokottá válnak a mezőgazdaságban, legyen szó a talajminőség elemzéséről, a növények egészségi állapotának felméréséről, az öntözési rendszerek felügyeletéről, illetve növényvédemi feladatokról. Kutatók már azt is vizsgálják, hogyan lehetne a drónokat felhasználni az ültetési és vetési folyamatokban. A növénytermesztésnek azonban egészen mostanáig volt egy olyan területe, a betakarítás, amelynél senki nem gondolta, hogy drónokra lenne szükség. Egészen mostanáig.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A drónok betakarításra való felhasználása egy olyan ötlet, amin mindenképp megéri elgondolkodni, olvasható a Future Farming oldalán. Ezek a könnyű kis repülő robotok ugyanis egyáltalán nem károsítják a talajt, ellentétben a nagy és nehéz kombájnokkal és szállítójárművekkel. Emellett egyre nagyobb az igény a betakarítások automatizálására. Már csak az ágazatban tapasztalható állandó és idényjellegű munkaerőhiány miatt is.

A drónok gyümölcsök betakarításban való alkalmazhatóságát illetően már zajlanak kutatások. A választás logikus, hiszen a különféle gyümölcsök szüretelése még kevésbé automatizált és nagyon munkaigényes. A jelenleg rendelkezésre álló szüretelőgépek pedig gyakran kárt okoznak a termésben, mivel a működésük következtében a gyümölcsök a földre hullanak.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére már indultak úttörő projektek. Az izraeli startup, a Tevel Aerobotics Technologies például olyan önállóan dolgozó drónokon dolgozik, amelyek egy egy méteres mechanikus fogókarral vannak felszerelve, amivel képesek a gyümölcsök leszedésére, a gyérítésre, illetve a gyümölcsösben elvégzendő metszési feladatokra is. A Tevel által kifejlesztendő betakarító-drónok mesterséges intelligenciával is fel lesznek szerelve. Ez teszi majd lehetővé számukra, hogy azonosítani tudják az egyes gyümölcsfajtákat, azok hibáit és a gyümölcs érettségét. Noha a drón aktuális változata még csak az alma- és narancsszedésre alkalmas, a Tevel szeretné úgy fejleszteni a gépet, hogy az további gyümölcsök betakarítását is el tudja végezni, így például a mangóét és az avokádóét.

Mindeközben Új-Zélandon a Newton Research Labs is többféle önjáró gyümölcsszedő robot fejlesztésén dolgozik, köztük repülő betakarítókén is. A vállalkozás célja az, hogy olyan drónokkal rendelkezzenek, amelyek éjjel-nappal képesek dolgozni a gyümölcsösökben.

A drónok tehát a közeljövőben fontos szereplőivé válhatnak a gyümölcsök betakarításának. A mezőgazdasági haszonnövények esetében, mint például a gabonaféléknél, hagymaféléknél és gumósoknál azonban még várni kell ezekre a lehetőségekre. Ami hatalmas kár, mivel a talaj összetömörödése egyre komolyabb gondot jelent ezeknek a növényeknek a termesztésénél. A gazdák abban reménykedhetnek, hogy a gyártók hamarosan előrukkolnak a könnyű, programozható és teljesen önjáró betakarító- és szállítójárművekkel, amelyek nem károsítják annyira a talaj struktúráját, mint a mostaniak.

(Címlapkép forrása: The Times of Israel)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?