Szuperkönnyű talajművelőt fejlesztenek a hollandok: ezzel gyerekjáték lesz a munka

Szuperkönnyű talajművelőt fejlesztenek a hollandok: ezzel gyerekjáték lesz a munka

A Hoeksche Waard több növénytermesztője is csatlakozott az innovatív H-Wodka csoporthoz, amely egy olyan terepi robot építésébe kezdett, amelyet kifejezetten a sekély talajművelési feladatok ellátására terveztek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Robotillernek nevezett gép egy meglehetősen könnyű robot lesz, amelyet úgy alkotnak meg, hogy minimális nyomást gyakoroljon csak a talajra. A robot teljes szélességében a ketrechengereken fog nyugodni, írta meg a Future Farming. A meghajtott borona és az emellett, vagy ehelyett felszerelt, rögzített talajművelő eszközök úgy lesznek kialakítva, hogy lehetővé tegyék a három részből álló, elektronikusan meghajtott ketrechengereknek a helyből fordulásokat is. A Robotillert kifejezetten a sekély talajművelési munkálatok elvégzésére alkotják meg, mint például a talajfelszín kiegyenlítése, az álmagágy és a növényágy előkészítése, teljes szélességű gyomirtás és tarlóművelés.

A robot teljes önsúlya 3, legfeljebb 4 tonna lesz, ami azt jelenti, hogy sokkal könnyebb lesz, mint egy vezetőfülke nélküli robottraktor

- jelentette Leen Ampt, a H-Wodka szóvivője.

A H-Wodka csoport jelenleg körülbelül 20, mezőgazdasággal foglalkozó gazdát tömörít magában. Leen Ampt azt is elmondta, hogy a robot nem egy traktor lesz, és nem is egy nagyon sokoldalú szállítóeszköz, amire különféle szerelékeket lehet felfüggeszteni. A H-Wodka inkább úgy döntött, hogy a robot csak néhány terepi művelet végrehajtására legyen alkalmas, viszont kisebb legyen az energiafelhasználása, a szén-dioxid-kibocsátása és kevésbé tömörítse a talajt.

A H-Wodka csoport szerint a Robotillernek fontos szerepe lehet a fenntarthatóbb talajgazdálkodásban. A csoportot a holland cukorgyártó, a Cosun Beet Company, valamint a gazdák érdekképviseletei, a CZAV és a Nedato is támogatja. A projekt finanszírozásában az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap is részt vesz.

A Robotiller projekt lehetővé teszi, hogy egy mezőgazdasági gépben 50 kilowattos teljesítményű hidrogén üzemanyagcellás meghajtást alkalmazzanak. A H-Wodka csoport gazdái egyetértenek abban, hogy a hidrogén a jövő mezőgazdaságának az energiahordozója. A partnerség célja az, hogy kiterjessze a meghajtás és a vezérlés, azaz a robot "szívének és agyának" a használatát más könnyű mezőgazdasági járművek meghajtására, és a vető-, a gyomláló-, a permetező- és a felderítő gépek is ilyen módon működhessenek.

A robot prototípusát a Klaaswaal-i székhelyű Reedyk Hydraulik cég fogja elkészíteni, a H-Wodka csoporttal együtműködve. A jármű első bemutatása 2021-re várható.

(Címlapkép forrása: H-Wodka)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?