Itt a legújabb csodamasina: ez rengeteg zöldségtermesztő dolgát megkönnyítheti

Itt a legújabb csodamasina: ez rengeteg zöldségtermesztő dolgát megkönnyítheti

agrarszektor.hu
Hatra növelte az üzembe helyezett spárgabetakarító robotjainak számát a holland Cerescon BV. A Sparter névre keresztelt gépből három Hollandiában fog dolgozni, egy Németországban, a maradék kettőből egy bérbe vehető lesz, egy pedig népszerűsítő turnén fog részt venni a következő szezonban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Két holland zöldségtermesztőhöz is megérkezett már a Cerescon által létrehozott betakarító robot, a Sparter. A következő szezonban hat ilyen gép fog betakarítást végezni a spárgaföldeken. Ezen kívül még egy fog üzemelni Hollandiában, egy pedig Németországban. Az ötödik egység Hollandiában és Németországban lesz bérbe vehető lesz, a hatodik robot pedig Németországban és Olaszországban fog turnézni - írta meg a Future Farming.

A Cerescon szerint az újabb Sparter robotok munkába állítása egy új korszak kezdetét jelölik a spárgatermesztésben és -betakarításban. Nemcsak azért, mert a robot a betakarítás során szelektál a már érett és még éretlen növények között, de azért is, mert közben szenzoraival mérni fogja a talajnedvességet, és rengeteg olyan adatot fog gyűjteni, amelyek értékes információkkal szolgálhatnak például a termelésről és a minőségről parcellánként és fajtánként.

A gyártó az elmúlt szezon vége óta több változtatást is végrehajtott a roboton. A generátor zajszintjét csökkentették, most már az átlagos 80 decibel alatt van. A hernyótalpakat tizenkét támasztókerékkel is ellátták, amelyek a gép zökkenőmentesebb, kevesebb rezgéssel járó futását segítik elő a földeken.

A munkaállomás egy csúszó tetővel is fel lett szerelve, a kezelője pedig egy érintőképernyőn keresztül irányíthatja a gépet a munkahelyéről. A kezelő ugyanonnan azt is meg tudja határozni, hogy a robot mely tárolójába kerüljön a frissen betakarított spárga, és így az előválogatásra is sor kerül. A robot 120 kilogrammnyi spárgát képes tárolni a gép szélein kialakított rekeszekben, és további 120 kilogrammnyit a máshol elhelyezett tárolókban. A munkaállomás mindkét oldalán lelépők találhatóak, így azt mindkét irányba biztonságosan el lehet hagyni.

A szállítószalagon lévő "ujjak", amelyek felemelik a spárgát a válogatáshoz, hosszabbak lettek egy centiméterrel lettek hosszabbak. Mielőtt a betakarított növények a gyűjtőedénybe kerülnének, hosszában forgó, puha gumikerekeken haladnak át, amelyek az összes spárgát ugyanabba az irányba helyezik. A Sparter szándékosan úgy lett kialakítva, hogy a spárga károsodásának minimalizása érdekében egy bizonyos mennyiségű talajt is betakarítson. A gép viszont beállítható úgy, hogy ezt visszajuttassa a termőföldbe.

A robot kezelője három monitorhoz is hozzáféréssel rendelkezik. Az egyik a már említett érintőképernyő, ami a Sparter üzemeltetéséhez szükséges. A második a gép elején helyt kapó kamera képét mutatja, így az operátor jó előre észlelheti, ha valaki a robot útjába kerülne. A biztonság kedvéért a gép elejére speciális ütközőket is felszereltek: ha ezek nekimennek valaminek, a gép automatikusan és azonnal leállítja magát. A harmadik képernyő opcionális, és négy olyan kamera képét tudja megjeleníteni, amelyeket a robot belsejébe lehet felszerelni, és amelyek a feldolgozási folyamat egészéről tudják tájékoztatni a kezelőt. A Spartert számos vészleállító gombbal is rendelkezik, amelyeket könnyedén elérhet az operátor és a gép körül dolgozók. Van egy lezárt "kapu" is, amely hozzáférést biztosít a robothoz. A kapu kinyitásakor a gép automatikusan leáll. Csak akkor lehet folytatni a betakarítást, ha a kaput bezárták és a Sparter újraindult. Minden mozgó alkatrész a biztonsági ablakok mögött van.

(A cikkben szereplő képek és videók a Cerescon BV tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?