Súlyos gondok a gombatermesztésben: így turbóznák fel a szüretet az amerikaiak

Súlyos gondok a gombatermesztésben: így turbóznák fel a szüretet az amerikaiak

agrarszektor.hu
A Pennsylvaniai Állami Egyetem Agrártudományi Karának kutatói egy olyan robotot fejlesztettek ki, amely alkalmas a csiperkegomba betakarítására és ritkítására. A gép prototípusa már megmutatta, hogy érzékelő rendszerének köszönhetően a többszintű, polcos rendszerű gombafarmon is képes önállóan betakarítási és ritkítási munkát végezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyot léptek előre a Pennsylvaniai Állami Egyetem Agrártudományi Karának kutatói a gombatermesztés automatizálása terén. A tudósoknak sikerült egy olyan robotot kifejlesztenie, ami később óriási segítséget jelenthet a csiperketermesztőknek - írta meg a Future Farming. Az egyelőre még névtelen robot ugyanis képes lesz önállóan, emberi felügyelet nélkül betakarítani az érett gombákat, a túl nagy, túl sűrű telepeket pedig ritkítással megfelelő méretűre tudja majd csökkenteni.

Long He, mezőgazdasági és biológiai mérnöki adjunktus elmondta, hogy a gombatermesztési ágazatot jelenleg egyszerre sújtja a munkaerőhiány és a növekvő munkaköltségek. A szakember szerint betakarítás adja az előállítás költségeinek 15-30%-át. Ha ezt sikerülne automatizálni, az nagyban enyhítene ezen a problémán.

A kutatók egy olyan robotikus gombaszedő mechanizmust terveztek, amely magába foglalta a hajlító mozgáson alapuló szedő funkciót, a 4 szabadsági fokú pozicionálást a szedő funkcióhoz, egy gombatönk-ritkító funkciót és elektropneumatikus vezérlőrendszert. Már egy laboratóriumi prototípus is készült a robotból, hogy igazolják a mechanizmus teljesítményét. A prototípus egy tapadókorongos megoldással ragadta meg a gombákat, a kutatócsoport pedig zúzódásteszteket végzett a gomba sapkáin, hogy elemezze a légnyomás és a tapadókorong működésének hatóidejét.

A csapat a közelmúltban publikálta a kísérleti eredményeket a Transactions of the American Society of Agricultural and Biological Engineers című tudományos folyóiratban. Ezek szerint a gombaszedő mechanizmus sikeresen pozicionálta magát a betakarítandó gombák fölé, és a tesztek 90%-ban sikerült elsőre leszednie a gombákat, második próbálkozásra pedig 94,2%-ban szedte le a megfelelő gombát. A ritkító mechanizmus sikerrátája 97%-osnak bizonyult. A zúzódástesztek alapján a kutatók arra jutottak, hogy a gombakalapok sérülésének legfőbb oka mindig a légnyomás volt, nem pedig a tapadókorong működési hatóideje. A szakemberek ezért úgy gondolják, hogy a tapadókorong paramétereinek optimalizációjával nagyban enyhíthető a gombakalapok sérülése a betakarítás során. A Pennsylvaniai Állami Egyetem szerint a laboratóriumi eredmények azt igazolják, hogy a kifejlesztett gombaszedő mechanizmus integrálható lesz az önálló gombabetakarítási technológiákba.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?