Ügyes kis mindenes: ez a robot új szintre emelheti a betakarítást a földeken

Ügyes kis mindenes: ez a robot új szintre emelheti a betakarítást a földeken

A fenntartható mezőgazdasági robotokkal foglalkozó, 3 millió dolláros, közösségi finanszírozással összegyűjtött kezdőtőkével rendelkező Farm Acres nevű startup kifejlesztett egy önálló, mezőgazdasági betakarítást segítő elekromos robotot, amelyet Carry névre kereszteltek el. A robotot azért hozták létre, hogy segítsen a gazdáknak a kézzel betakarított növények gyorsabb betakarításában, és hogy ez a munka kevesebb fizikai megerőltetéssel járjon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Future Acres célja az, hogy egy elérhető és megfizethető megoldást nyújtson a gazdáknak, ami megújítja a mezőgazdasági ágazatot. A cég a közleményében emellett kitárt arra is, hogy a termelékenység egy új szintjét fogják elhozni az élelmiszer-ellátási láncba már a betakarítás fázisában, ez pedig a jólét, az etikus beszerzések és a fenntarthatóság korszakát fogja elhozni az ágazatban - írta meg a Future Farming.

A fejlett mesterséges intelligenciának, az automatizálásnak és az elektromos meghajtásnak köszönhetően Carry, az elektromos mezőgazdasági betakarító robot célja az, hogy ésszerűsítse a betakarítási folyamatokat. A robot teherbírása eléri az 500 fontot (nagyjából 226 kilogrammot), ennyi termést lehet képes szállítani bármilyen terepen, bármilyen időjárási körülmények között. A Future Acres számításai szerint a robot akár 30%-kal is megnövelheti a hatékonyságot, ami azt jelenti, hogy alig 80 nap alatt be tudja hozni az árát. A gépi tanulásnak és a számítógépes érzékelésnek köszönhetően Carry képes felismerni és elkerülni a különféle tereptárgyakat, mint például az akadályok, a fák és az emberek. A begyűjtött adatokból pedig tovább tudja javítani a pontosságát.

A robot kétféleképpen vezérelhető: vagy távirányítással, vagy a számítógépes érzékelésre épülő rendszere segítségével. Ezek segítségével Carry képes egész nap önállóan és biztonságosan követni a gazdaságban dolgozókat. A robot cserélhető akkumulátora 7-10 órás üzemidőt tesz lehetővé, egy feltöltéssel nagyjából 6-10 mérföldnyi (10-16 kilométernyi) utat tud megtenni. A Future Acres szerint már ha csak egy Carry egység dolgozik a földeken, akkor is akár 13500 dollárnyi (több mint 4 millió forintnyi) megtakarítást lehet elérni. Ha pedig több egység hordja vissza a földekről a termést a gazdaságba, azzal nagy mértékben meg lehet könnyíteni az emberi munkások dolgát.

A startup a jövőben a precíziós mezőgazdaságra, a növényvédő szerek és a növények egészségének mérésére fog fókuszálni. Emellett a hozamok, a növények minőségének és az élelmiszerpazarlásnak a nyomon követésére, anélkül, hogy káros anyagokat engedne a levegőbe vagy a földbe. A Farming Acres szerint gépi tanulással megtámogatott megközelítésnek köszönhetően a jövőben egészségesebb ételek fognak a fogyasztók asztalára kerülni.

A mezőgazdasági ágazatnak látszólag soha véget nem érő kihívásokkal kell szembenéznie pénzügyi, munkavállalói és fenntarthatósági szinteken. Ezért azzal a szándékkal alkottuk meg a robotunkat, hogy egy olyan eszközt és rendszert adjunk a gazdák kezébe, ami képes enyhíteni ezeket a stresszfaktorokat

- mondta Suma Reddy, a Future Acres vezérigazgatója.

A szakember kitért arra is, hogy a robottól azt várják, hogy előremozdítsa a mezőgazdasági ágazatot azáltal, hogy hathatós segítséget nyújt a földeken dolgozó emberi munkaerőnek, és csökkenti a rájuk nehezedő fizikai terhelést. A Carry a betakarítás jövője, ami azonnal pozitív hatást gyakorol azokra, akik a földeken dolgoznak, tette hozzá Suma Reddy. A cég első körben az Egyesült Államok kis- és közepes méretű gazdaságaiban szeretné népszerűvé tenni a robotját, annak más piacokra való bevezetéséről egyelőre nincsenek információk.

(Címlapkép forrása: Future Acres)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?