Nagyot alkottak a spanyol feltalálók: ez a robot lepipálja a szőlőcsőszöket

Nagyot alkottak a spanyol feltalálók: ez a robot lepipálja a szőlőcsőszöket

Szőlőbirtokokat ellenőrző földi robotot fejlesztett a Valenciai Politechnikum. A VineScout névre keresztelt robot képes lesz arra, hogy önállóan rója a szőlőbirtok sorait, és folyamatosan rögzítse a legfontosabb termelési paramétereket, mint például a növények vízellátottsága és egészsége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A VineScout szenzorokkal fogja mérni a közvetlen környezete hőmérsékletét, légnyomását, relatív páratartalmát, valamint a növényzet hőmérsékletét, a vegetáció erősségét, fotoszintetikus aktivitását megmutató normalizált vegetációs indexet (Normalized Difference Vegetation Index - NDVI) és a fotokémiai reflexiós index (Photochemical Reflectance Index - PRI) segítségével a fotoszintézis hatékonyságát. Az adatokból a robot részletes térképeket fog összeállítani, ami azt mutatja majd meg a szőlészeknek és borászoknak, hogy mikor van szükség öntözésre a szőlőben, vagy mikor éri meg a legjobban szüretelni, olvasható a Future Farming oldalán.

A robotot Francisco Rovira-Más fejlesztette ki, a Valenciai Politechnikum Mezőgazdasági Robotikai Laboratóriumával közösen. A VineScout-ot lítiumion-akkumulátorok hajtják, és úgy tervezték, hogy haladás közben mindkét oldalán mérje a fenti változókat. Az alkotók szerint a robot az alábbi kritériumok teljesülése esetén képes önállóan is navigálni a szőlőbirtokon: ha a szőlőültetvény rácsos szerkezetű; a sorok között 1,8-3 méteres távolság van; a lombkoronát levágták; legalább 5 méteres fordulótávolság áll a rendelkezésére és a takarás maximális magassága 0,5 méter. Ha ezek a feltételek fennállnak, a robot a háromdimenziós szenzorokból, a lidarból és négy darab ultrahangos szenzorából beérkező valós idejű adatok alapján önállóan is képes elnavigálni magát bárhová. Ezek az érzékelő szenzorok a biztonsági funkciókban is közreműködnek, bármilyen akadály észlelése esetén azonnal megállítják a robotot.

Az információgyűjtés akkor kezdődik, ha robot operátora az ADAT és az AUT (automatikus összekapcsolódás) funkciókat kiválasztja a kezelőfelületről. A robot ekkor elindul a sorok között, és elkezdi rögzíteni az adatokat. A feltérképezés megszakítható az AUT mód kikapcsolásával, vagy ha a robot az előzetesen kijelölt sorokat végigjárta. Az összegyűjtött adatok (fájlok és térképek egyaránt) egy USB-porton keresztül nyerhetőek ki a robotból.

A fejlesztők úgy vélik, hogy az az okos módszer, ahogyan a VineScout mesterséges intelligenciája feldolgozza az összes adatot, kombinálva az egyszerű kezelőfelülettel és kezeléssel, egyedülállóvá teszi a robotot a piacon. Ezenkívül a platform más növények felmérésére is alkalmassá tehető.

A rendszernek nem kell műholdas összeköttetés a navigációhoz, önállóan dolgozik és teljesen elektromos hajtású, vagyis a kibocsátása is zéró. Emellett olyan kialakítással rendelkezik, hogy a nehezebb terepen is képes elboldogulni. Az alkotók szerint a gép hibátlanul működött a tesztelési fázisban, és hamarosan a gyártási fázis is megkezdődhet.

(Címlapkép forrása: VineScout)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?