Mindent látó növényfigyelőt fejlesztettek a hollandok: ez sokat segíthet a gazdáknak

Mindent látó növényfigyelőt fejlesztettek a hollandok: ez sokat segíthet a gazdáknak

A BASF Digital Farming GmbH a VanderSat vállalattal együttműködve biztosít a gazdáknak hozzáférést a felhőmentes, méretezhető, biomassza-felvételekhez. Az új szolgáltatást igénybe vevők naponta megbízható, nagyon pontos és a felhők által nem kitakart növényzeti képeket kapnak, amivel folyamatosan figyelemmel kísérhetik a növényeik fejlődését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kereskedelmi együttműködési megállapodást írt alá a BASF Digital Farming GmbH és a VanderSat, aminek értelmében az utóbbi Felhőmentes Biomassza ("Cloud-free Biomass") termékét integrálják a BASF Digital Farming xarvio Field Manager megoldásával - írta meg a Future Farming. A vállalatok szerint ha a gazdák gyorsabban juthatnak hozzá a jó minőségű, felhőmentes növényzeti felvételekhez, az lehetővé teszi a növényeik folyamatos megfigyelését, ezáltal pedig könnyebben és hatékonyabban hozhatnak megfelelő döntéseket.

A Felhőmentes Biomassza nagy térbeli felbontású (10x10 méteres) képeket készít, és ezzel egyetlen, következetes mutatóval demonstrálja a növényzet állapotát. A gazdáknak így lehetőségük nyílik arra, hogy összehasonlítsák több tábla termőképességét is egy nagyobb területen, vagy a különböző vegetációs időszakokban.

A VanderSat Felhőmentes Biomasszája három különböző műholdas terméket integrálva a vállalat visszakeresési módszerét használja a passzív mikrohullámú technológiához, az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-1 műholdjának aktív mikrohullámú képalkotásával és a Sentinel-2 műhold optikai képeivel együtt. A VanderSat ezután a távérzékelés terén szerzett tapasztalatait felhasználva értelmezi ezeket az adatokat, hogy megbízható, napi mérést nyújtson a növények biomasszájához.

Európa, Észak- és Latin-Amerika bizonyos területein a felhőtakaró miatt komoly nehézségekbe ütközik a használható növényzeti-műholdképek készítése. Néha több hétnek is el kell telnie, mire egyetlen tiszta felvételt el lehet készíteni, ami ekkorra gyakran elavultnak is számít, hiszen a növények állapota addigra már többször is megváltozhatott. A VanderSat szolgáltatása viszont képes minden nap új, releváns képeket készíteni. A Felhőmentes Biomassza a növények fotoszintetikus aktivitását műholdak segítségével megmutató - és a felhős napokon felmérhetetlen - normalizált vegetációs index (Normalized Difference Vegetation Index - NDVI) helyett a növényzet biofizikai paramétereit és víztartalmát is méri, hogy folyamatosan és pontosan kiszámítsa a növények növekedésének minden szakaszát a növénytermesztés időtartama alatt.

A Felhőmentes Biomassza várhatóan 2021 márciusa végén lesz integrálva a xarvio Field Manager szolgáltatásba, és először Észak- és Latin-Amerikában lesz igénybe vehető. Az év során más régiókban is elérhetővé válik a szolgáltatás. A BASF Digital Farming Solutions GmbH és a VanderSat közötti kereskedelmi megállapodás jelenleg Kanadát, az Egyesült Államokat, Brazíliát, Argentínát, Németországot és Ukrajnát fedi le.

(Címlapkép forrása: ESA/ATG)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?