JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyekkel lehetővé vált a növényi szövetek mélyén a cukorszintek mérése. A tudósok szerint a szenzoroktól származó információk segíthetnek a gazdáknak abban, hogy a klímaváltozáshoz igazítsák a növénytermesztésüket - írta meg a Future Farming. A szenzorok olyan organikus elektrokémiai tranzisztorokra épülnek, amelyeket be lehet ültetni a növényekbe. Az egyetem kutatói szerint az érzékelők akár két napon keresztül is folyamatosan, valós időben mérhetik a növények cukorszintjét. Az így szerzett információk pedig a növekedéshez és más biológiai folyamatokhoz kapcsolódhatnak.
- mondta Eleni Stavrinidou, a Linköping Egyetem Természettudományi és Technológiai Tanszéke Szerves Elektronikai Laboratóriumának docense.
A kutatók szerint azok a mechanizmusok, amelyekkel a növények az anyagcseréjüket szabályozzák, illetve hogy a cukorszintek változásai hogyan befolyásolja a növekedésüket most még nagyjából ismeretlenek. A korábbi kísérletek jellemzően olyan módszereket alkalmaztak, amelyek a növény részeinek eltávolításán alapultak. A kutatók által kifejlesztett szenzorral azonban a növények károsítása nélkül lehet információkhoz jutni, amelyek remélhetőleg közelebb viszik majd az emberiséget a növényi anyagcsere megértéséhez.
- mondta Eleni Stavrinidou.
(Címlapkép forrása: Linköping Egyetem/Thor Balkhed)