Megőrülnek külföldön ezért a magyar traktorért: durva, mennyire népszerű

Megőrülnek külföldön ezért a magyar traktorért: durva, mennyire népszerű

agrarszektor.hu
Ismét elindulhat Magyarországon a traktorgyártás, aminek a műszaki alapjat a jánoshalmi Renner Bt. teremtette meg, de magukat a gépeket a MUMGÉP Kft. gyártja majd Mezőtúron. Renner Tamás, a cég műszaki igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint 2023 második felében már mintegy 15 traktort visznek ki Magyarországról Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába, Angolába és Kongóba, valamint a közép-ázsiai országokba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Renner Bt.-nek köszönhetően újra fellendülhet a traktorgyártás hazánkban.  Ezzel pedig végre megvalósulhat a műszaki gumiáruk, ezen belül prés-vulkanizált gumi-fém termékek gyártásával foglalkozó vállalat ügyvezetőjének, Renner Tamásnak a régi álma. A szakember korábban az Agrárszektornak elmondta, hogy gyerekkora óta szívesen foglalkozott régi traktorok restaurálásával, később ebből fejlődött ki a gyártás, ami eredetileg szintén szabadidős elfoglaltságnak indult.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cég együttműködik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), a MATE Szent István Biztonságkutató Központjának kihelyezett innovációs műhelyét tavaly adta át Jánoshalmán, a Renner Bt. központi telephelyén Dr. Gyuricza Csaba rektor.  Az elmúlt egy év során olyan megbízásokat kapott a családi vállalkozás, amelyek alapján a gyártást át kellett helyezni idehaza - írta meg a BAON.hu. Renner Tamás elmondta: eddig 15 gépre érkezett megrendelés. Majd hozzá tette: a Renner Bt. az egyetem Szent István Biztonságkutató Központjától olyan felkérést kapott, hogy végezze el traktorok alternatív hajtóanyaggal történő meghajtását. Ebből kifolyólag - az igények alapján - a jövőben benzin-, LPG- és dízelüzemű traktorok is gyárthatóak lesznek majd, sőt, ha szükséges, akkor akár napelemes energiával is működtethető lesz majd a traktor. 

A vállalat a MATE-n keresztül kapcsolatban áll Kirgíziával, ahol ugyancsak érdeklődnek a gép iránt. A Magyar Kirgiz Fejlesztési Alap segíti a kapcsolatok szélesítését. Az export esetében azonban azt kell figyelembe venni, hogy nem lehet ugyanazt a gépet kiszállítani, amely az Alföldön kiválóan teljesít, mivel Ázsiában más az éghajlat. Olyan funkciókkal kell kiegészíteni, amellyel ott lehet biztonságosan dolgoztatni. A kirgizekkel a szakmai kapcsolatok egyre élénkebbek, s részben ezért is közös fejlesztéseket végeznek. A jánoshalmi traktorokba igények alapján kétféle (50, 80 lóerős) dízel- és egy fajta (80 lóerős) benzinmotort szerelnek be. Dr. Renner Tamás elmondta: Közép Ázsiában és a szubszaharai térségben óriási az igény az ilyen típusú erőgépekre, így a szakember nem tart attól, hogy nem lesznek további megkeresések.

EZ IS ÉRDEKELHET

(Címlapkép: Szedlák Levente)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?