Vezető nélkül dolgozik a Horsch új vetőgépe

Vezető nélkül dolgozik a Horsch új vetőgépe

agrarszektor.hu
Autonóm, vagyis emberi beavatkozás nélkül működő vetőgépet mutatott be a Horsch a brazil Bahia Farm Show szakmai közönségének- írja a Future Farming. Az önvezető mezőgazdasági gépek rendkívüli hatékonyságot hozhatnak a gazdálkodóknak, ráadásul választ adnak a világszerte egyre jelentősebb munkaerőhiány problémájára is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német Horsch vállalat Brazíliát, a Bahia Farm Show-t választotta, hogy bemutassa a világnak autonóm vetőgép-koncepcióját, a Gantry RO G 500-at. A 20 évvel ezelőtt elkezdett projekt végül az informatika, az érzékelők és számos más, az agrárgazdaság és a járműautonómia területén alkalmazott csúcstechnológia fejlődésének köszönhetően vált valósággá.

A bemutatóra azt követően kerül sor, hogy a gép 2022 második felében a Brazília északkeleti részén található Matopiba régióban található szójaültetvényeken dolgozott, hogy tapasztalatokat szerezzenek a működéséről és hitelesítsék az eredményeket.

A Horsch RO G 500 egy önjáró vetőgép, amely képes autonóm módon áthaladni az előzőleg számítógépen megtervezett vonalakon. A most bemutatott gép lehetővé teszi, hogy a Horsch jelentős lépéseket tegyen a teljes automatizálás, illetve autonómia felé a szántóföldön

- mondta Rodrigo Duck, a vállalat brazíliai vezérigazgatója.

Nagy kapacitás, kitartó munka

A Horsch RO G 500 központi motoregységgel rendelkezik, amely az ültetési sorok felett helyezkedik el. A vontatás 11, illetve 4 méteres keréktávolsággal történik. Ezzel a nagyméretű kerékkészletekkel rendelkező konfigurációval csak egyszer halad át az előirányzott soron, hogy elkerülje a talajtömörítést, amelynek főként nedves termőtalajon van jelentősége. Ezenkívül központi vetőmagtartályokkal rendelkezik, amelyek összkapacitása 12 ezer liter.

Ezeket szója vetésére fejlesztettük ki, ahol a nagy térfogatú vetőmagtartályok hasznosak a munka hatékonyságának növeléséhez, mivel csökkentik az újratöltéshez szükséges megállási időt

- mondja Michael Horsch, a cég alapítója, aki egyben a gép fejlesztéséért felelős szakember.

A motoregység alá a Horsch Maestro sorozatból származó vetősorokat szerelnek, összesen 24 méter munkaszélességgel. A dupla V-tárcsák a mélységhatároló kerékkel biztosítják a pontos vetőmag elhelyezést és a vetésmélység folyamatos fenntartását.

Szélesség akár 36 méterig

A Horsch Gantry kialakítása is előnyökkel jár: a sorvágó- és nyomótárcsákhoz szükséges súlyt nagyon hatékonyan lehet a vetőmagtartályokkal és a motorral ellátott alvázról a vetőrúdra átvinni, és a teljes munkaszélességben elosztani. Az alváz magassága pedig lehetővé teszi, hogy az ültető rúd a talaj egyenetlenségeit is leképezze.

Michael Horsch elmondta, hogy Brazília rendkívül érdekes kiindulópont a Gantry számára. Szerinte az országban egyre nagyobbak a területek, és van jövője egy önjáró vetőgépnek, amikor évente két betakarítás van.

Fotó: Future Farming

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02