A svédek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a földeket

A svédek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a földeket

agrarszektor.hu
Egy holland szántóföldi bemutatón demonstrálta képességeit a svéd Ekobot WEAI nevű gyomirtó robot egy hagymaültetvényen. A robotba számos új fejlesztést építettek be, miközben a cég már a 2025-ben megjelenő, teljesen új modellt tervezi.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Ekobot WEAI új modellje elöl két (sárga) radarérzékelőt tartalmaz, amelyek embereket, állatokat és egyéb akadályokat keresve pásztázzák a környezetet. Az érzékelési tartomány a bemutató során 1,5 méterre volt beállítva. Egy másik újdonság a jármű tetején elhelyezett kamera, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról megfigyeljék a robot haladási irányát, betekintést nyújtva a gyomosodás és a termés fejlődésének mértékébe - olvasható a Future Farming oldalán.

A "motorháztető alatt" is történtek előrelépések. A gyomok eltávolítására szolgáló, cserélhető szerszámokkal felszerelt mozgó karok mellett a robot mostantól saját kapálóelemekkel is rendelkezik. Ezek az elemek egy párhuzamosra vannak felfüggesztve, és a hagymasorok közötti gyomirtásra használhatók. A karokkal végzett gyomirtás maximális sebessége 0,54 km/h, míg a kapaelemek akár 1,8 km/h sebességet is elérhetnek. A művelethez legalább 2,5 méteres elővetemény szükséges.

Az Ekobot WEAI jelenleg két cserélhető szabványos akkumulátorral működik, amelyek általában traktorokban, teherautókban és hasonló berendezésekben találhatók. A jármű egésze 1 kW teljesítményt igényel, és a gyártó szerint egyetlen akkumulátortöltéssel körülbelül 9-10 órányi munkát lehet végezni. Ha lemerült, mindkét akkumulátor kicserélhető a mellékelt második készlettel.

Egyre nagyobb az érdeklődés a vásárlók körében

Az Ekobot eddig öt robotot épített, amelyek közül hármat Svédországban, kettőt pedig Hollandiában bérelnek. A jelenlegi eladási ár 90 ezer euró, de a robotot hektáronként és évente 3 ezer euróért bérbe is lehet venni. Egy ilyen egység akár 10 hektáron is képes biztosítani a gyommentességet. Az Ekobot ugyanakkor 2024-ben 25-30 darabra kívánja növelni a termelést, ugynakkor a vállalatnak már most is egyre növekvő várólistája van az érdeklődőkből.

A hollandiai Lelystadban bemutatott változat még mindig a norvég Saga Robotics robotgyártó vázát használja. Az Ekobot azonban saját új alváz kifejlesztését tervezi, amely akár 50-60 cm-es változtatható hasmagassággal rendelkezik. A jelenlegi, 25 cm-es hasmagasságú konstrukció korlátokba ütközik a mélyebb pályákon való közlekedés során. A készülő új modell napelemekkel is rendelkezik majd. Az Ekobot tervei szerint a WEAI 2025-től kezdődően a hagyma mellett olyan kultúrákban is bevethető lesz, mint például a sárgarépa és a cukorrépa.

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?