Rohamléptekben terjeszkedik Magyarországon a cseh milliárdos

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a cseh Andrej Babis multimilliárdos tulajdonában lévő Agrofert-csoport egyes hazai tagjai (így az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypusztai Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Kft. és Agrotec Magyarország Kft.) megvásároljanak több, a bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. tulajdonában álló mezőgazdasági gépértékesítési központot és annak egyes eszközeit (Területi Központok).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy az Agrofert-csoport és a Területi Központok azonos tevékenységei a következők: a mezőgazdasági gépek kereskedelme és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek (alkatrészellátás és szervizelés). Együttes részesedésük azonban a különböző mezőgazdasági gépek magyarországi forgalmából nem éri el a 20 százalékos mértéket, így káros horizontális hatással nem kell számolni.

A GVH döntése szerint vertikális kapcsolódás az Agrofert-csoport és az egyes Területi Központok tevékenysége között nincs, valamint az összefonódás káros portfólió hatással sem jár, hiszen az Agrofert-csoport és az egyes Területi Központok részesedései a mezőgazdasági gépek mellett az egyes mezőgazdasági input anyagok magyarországi forgalmából nem érik el a 30 százalékot.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót - áll a versenyhivatal közleményében.

Mint ismert, a cseh Andrej Babis multimilliárdoshoz köthető Agrofert-csoport két éve vásárolta fel az addig agrárintegrátorként működő Bábolnai IKR kereskedelmi Zrt. inpuatyan-üzletágait, majd tavaly a szintén Babis-érdekeltségű Agrotec Magyarország Kft. megszerezte a New Holland gépmárka Magyarországi forgalmazási jogosítványait, amelyet addig - kizárólagos jelleggel - az IKR Zrt. birtokolt. Az Agrofert azóta is folyamatosan terjeszkedik Magyarországon, így például az idén az étolajgyártással foglalkozó, kiskunfélegyházi NT Kft.-t vásárolta fel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02