SAJTÓKÖZLEMÉNY - Agrárkamara: juhászok, kecsketartók figyelem, lejár a határidő!

agrarszektor.hu
November végén jár le az a támogatási kérelem benyújtási határidő, melyet a juh- és kecsketartók vehetnek igénybe. A dotáció az állatok jelölésére vonatkozó uniós kötelezettség teljesítését segíti, az alkalmazott elektronikus jelölőeszköz beszerzésének költségeihez utólag járul hozzá.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A támogatás - 79/2011. (VIII. 3.) VM rendelet - hazai keretösszege 800 millió forint. A szubvenció felső határa a támogatási időszak alatt állattartónként 10 ezer eurónak megfelelő forintösszeg évente, azaz legfeljebb mintegy 2,8 millió forint, az állatlétszámtól függetlenül.

A támogatás kizárólag a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által engedélyezett és a www.enar.hu honlapon közzétett elektronikus jelölőeszközök beszerzéséhez igényelhető, ha az az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) az ENAR-szám alapján a kérelmező tenyészetéhez van hozzárendelve. A támogatás emellett csak azokat a juh- és kecsketartókat illeti meg, akik szerepelnek a Tenyészet Információs Rendszerben, eleget tesznek a vonatkozó ENAR rendelet előírásainak, és legalább 10 állattal rendelkeznek.

Egy adott juh vagy kecske ENAR-számon nyilvántartott elektronikus jelölőeszköz csak egyszer támogatható az öt év alatt. Ha azonban az azonosító az állat füléből kiesett, elveszett vagy olyan mértékben károsodott, hogy nem olvasható rajta a jel, a pótlására legfeljebb két alkalommal igényelhető támogatás a támogatási időszak során.

A támogatási kérelem idén szeptember 15-től november 30-ig postázható a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített és a honlapján közzétett formanyomtatványon, egy példányban az MVH székhely/lakóhely szerint illetékes megyei kirendeltségéhez.

A határidő jogvesztő, azaz a késve postázott kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítják, ahogyan azok támogatási kérelmét is, akik nem rendelkeznek regisztrációs számmal, saját bejelentett bankszámla számmal, avagy nem jelentették be a KKV-kódjukat, illetve eredeti aláírásukkal nem hitelesítik a főlapot - emlékeztet a kamara.

Azt is érdemes tudni, hogy a kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül, amelyet az MVH a beérkezés sorrendjében bírál el. Ha a benyújtási időszakban egy ügyfél több támogatási kérelmet is beküldött, azokból a legkorábban postázottat bírálják el.

A következő években február 1. és február 28., valamint augusztus 1. és augusztus 31. között nyújthatók be a juh- és kecskeállományok azonosítására és nyilvántartására szolgáló elektronikus egyedi jelölőeszközök beszerzésének költségeit utólagosan mérséklő támogatások kérelmei - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

A 2010-ben beszerzett elektronikus jelölőeszközökre csak a jelenleg megnyílt támogatási kérelem benyújtási időszakban kérhető támogatás, ez a legfontosabb dolog, amire figyelni kell a juh- és kecskefajok elektronikus jelölésének támogatásáról szóló jogszabály alkalmazásakor - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

A támogatás normatív jellegű, az állatlétszámtól független, és degresszív, tehát összege az öt év alatt fokozatosan csökken. Így amíg a 2010-ben gyártott és beszerzett egyedi jelölőeszközökre 1,02 eurót kaphatnak az állattartók, az idén gyártott és beszerzett eszközök után, ennek már csak a 80 százaléka (0,82 euró), az utolsó évben (2014-ben) pedig már csak 20 százaléka, azaz 0,2 euró igényelhető.

Az állattartók a kérelem benyújtási időszak kezdete előtt, de legkorábban a kérelem benyújtását megelőző naptári évben megrendelt és legyártott, még nem támogatott elektronikus jelölőeszközök után jogosultak támogatást igényelni.
Fentiek alapján az állattartó a 2010. évben megrendelt és legyártott egyedi jelölőeszközök után a támogatási igényét kizárólag a 2011. szeptember 15 - november 30. közötti kérelembenyújtási időszakban érvényesítheti!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03