A célzottabb trágyázás is megoldás lehet az esetleges jövőbeni élelmiszerhiányra

agrarszektor.hu
Célzottabb trágyázással majdnem 75 százalékkal lehetne fokozni a világ kukoricatermelését, még mindig nem dőlt el, hogy csökkenhetnek-e a KAP-támogatások az unió következő költségvetésében, megfeleződik a világ cukorkészlete, a szójabab ára pedig újabb csúcsokra mászhat. Lapszemle.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A célzottabb műtrágyázás Amerikában és Kínában megoldás lehet a Föld egyre növekvő népességének élelmezési problémájára, állítja a Nature folyóiratban megjelent tanulmány. Ugyanis a műtrágya megfelelő használata és a megfelelő öntözés az extenzív mezőgazdaság helyett elősegítené az intenzív művelést, így kevesebb erdőt kellene kivágni az egyre több termőterület megművelése érdekében.
Ez segíthetne abban, hogy a 2050-re már 9 milliárdra duzzadó emberiségnek továbbra is legyen elegendő élelme anélkül, hogy közben fokozódik az erdőírtás. A kutatás szerint pusztánaz öntözés és a trágyázás hatékonyságának a növekedésével a kukoricatermés 64 százalékkal, a búzatermés 71, a rizs mennyisége pedig 47 százalékkal növelhető.

Az Unió jelenlegi cíprusi elnöke szerint a következő, 2014-2020 közé eső uniós költségvetést jelentős mértékben csökkenteni kell az Európai Bizottság előzetes ajánlásához képest is, írta az Agra Europe. A lap szerint ez a jelentős csökkentés a KAP-ra szánt forrásokat is érintené. Az uniós kormányok külügyminiszterei Nikóziában tárgyaltak tegnap informálisan, hogy a novemberi hivatalos költségvetési tárgyalásokon már csak véglegesíteni kelljen a fő irányvonalakat.

Brazíliai elemzők szerint az idei alacsony indiai cukortermelés miatt jövőre felére csökkenhetnek a tavalyi globális cukorkészletek, ami így 3,07 millió tonnára eshet vissza, írta a Reuters. A 2011/2012-es időszakban a globális cukorkészlet nagyjából 6,23 tonnát tesz ki a brazíliai etanolgyártók szerint.

Elemzők szerint további csúcsokat dönthet meg a következő hónapokban a szója hét elején is már csúcsokat döntögető ára a kínálathiány miatt, írta az agrimoney.com. Egy német elemzőcég szerint a szója ára a fundamentumok miatt fog emelkedni közép-és hosszú távon, nem a spekuláció fogja mozgatni az árakat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?