Torlódás az almafeldolgozóknál

agrarszektor.hu
Változó minőséget eredményezett az almatermésű gyümölcsök aszály miatti korai érése, de az idő előtt leszedett, éretlen gyümölcs is fennakadásokat okoz a vásárosnaményi almafeldolgozóknál.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ), valamint az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsának vezetése az AGRANA Juice Magyarország Kft. vezetőjétől kapott tájékoztatás, és az azt követő egyeztetés alapján felhívja az almatermelő gazdálkodók figyelmét, hogy csak a megfelelően érett gyümölcsöket szállítsák be a léüzemekbe.

Az idei aszályos időjárás miatt nem csupán komoly terméskieséssel kell számolni, de a szokásosnál 10-15 nappal korábban érő gyümölcs minősége is igen változó. A megyei léüzemek ugyan felkészültek a beszállítók fogadására és megkezdték a feldolgozást, ám sajnos a beszállítani kívánt alma között jelentős mennyiségben találni éretlen, lerázott darabokat. Ez annak az elhibázott gazdálkodói magatartás eredménye, miszerint látva beszállító társaikat azok is elkezdték a betakarítást, akiknek gyümölcsei még 2-3 hetet nyugodtan érhettek volna.

Az éretlen gyümölcs beltartalmi értéke jelentősen eltér az előírtaktól, mivel a keményítő még nem alakult át benne cukorrá, a nem kívánatos összetevők aránya is megnövekedhet és súlya is kisebb. Az elsietett betakarítás folyományaként jelentősen megnő a vitás kérdések száma átvételkor, sőt annak megtagadása is előfordulhat, így tovább lassul az alma leadása, értékesítése, jelentős többletköltséget okozva minden érintettnek.

Forrás: Kelet-Magyarország

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?