Beszállítói problémák a cukorgyárban

agrarszektor.hu
Gyengén termett a cukorrépa is az idén, a nyugat-dunántúli gazdák még a szerződétt mennyiséget sem tudják leszállítani a Kaposvári Cukorgyárnak. Az exportra termelők járhatnak jól. - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nyugat-Dunántúlon mintegy 2000 hektáron termesztenek cukorrépát. A hétvégén kezdődött a betakarítás, s bár még csak az elején járnak, már látszik, az idei év gyenge lesz, a hektáronkénti 70 tonna helyett átlagosan 50-60 tonna termett, s a szövetkezetek mintegy 80 ezer tonna cukorrépát tudnak beszállítani, mondta Dorogi Árpád, a zsirai központú GSD Agrárprodukt ügyvezető igazgatója. Bár a térség az ország többi részéhez képest több csapadékot kapott, ez is kevés volt a vízigényes növénynek. A több mint egy hónappal ezelőtti mérések szerint a cukortartalom is alacsony volt, Dorogi Árpád azonban abban bízik, hogy az utóbbi egy hónapban javult a cukortartalom.

A szakember szerint azonban probléma az is, hogy a gazdák előzetesen nagyon nyomott árra szerződtek, s ha nem tudják az árat egy elfogadható szintre feltornászni, nem éri meg cukorrépát termeszteni. Míg Nyugat-Európában 40-50 eurót fizetnek tonnánként, Magyarországon 26 euró szerepel a szerződésben.

A gyenge cukorrépatermés ellenére Dorogi Árpád úgy látja, nem lesz cukorhiány az országban. A kaposvári gyárban egyébként idén a 119. feldolgozási kampány kezdődött, az uniós kvóta szerint 105 ezer tonna cukrot gyártanak, amely az éves hazai fogyasztás harmadát teszi ki.

Baranyában is a korábbinál kevesebb és kisebb méretű cukorrépa termett. A termelők jó része elkezdte a betakarítást, de vannak, akik kivárnak, az őszi eső még hizlalhatja a répát. A gazdák tonnánként 40 euró fölötti árra számítanak, ez alatt ugyanis veszteséggel zárnák az évet.

A Kaposvári Cukorgyár célja megtermelni az uniós kvótát, és ez ebben az évben nem is egyszerű feladat. Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, szerződés szerint a Kaposvári Cukorgyárnak 1,1 millió tonnát kellene szállítaniuk. A Kaposvári Cukorgyár nem kívánt nyilatkozni, közleményükben azt írták, a hozam ugyan elmarad a várttól, de a nagyobb répaterület és a jó cukortartalom miatt nem lesz gond a kvótával.

A hazai betakarítás azonban számos nehézségbe ütközik, voltak, akik féltve a száraz, kemény földtől a gépeket, el sem kezdték a répaszedést. A gazdálkodók közül azok nem járnak rosszul, akik horvát gyárnak is szállítanak, hiszen Szerbia idén leállította cukorrépa exportját, így a horvátok a korábbinál nagyobb mennyiséget is átvennének.

Az átvételi árakról a szakmaközi szervezet folyamatosan egyeztet a cukorgyárral és az osztrák tulajdonossal, sőt, már a jövő évi árat is szeretnék meghatározni bebiztosítva ezzel a vetésterületet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?