Nem lesz regisztráció a zártkerttulajdonosoknak

agrarszektor.hu
Tizennégy jogszabályt változtatott meg a parlament az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés hétfői elfogadásával. A képviselők döntése nyomán a zártkerttulajdonosoknak nem lesz regisztrációs kötelezettségük. Emellett a változtatások célját korábbi szövegek pontosításában és így a jogalkalmazás egyértelműsítésében jelölte meg a kormány.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter indítványát 274 igen szavazattal, 44 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

A mezőgazdasági bizottság módosító javaslatának támogatásával rögzítették a jogszabályban, hogy a zártkertek tulajdonosainak nincs semmiféle bejelentési, regisztrációs kötelezettségük. Zártkertek használatát csak a haszonélvezőnek, továbbá annak a kívülálló harmadik embernek kell bejelentenie, aki a tulajdonossal, illetve a haszonélvezővel kötött megállapodás alapján használja a zártkertet.

A törvényjavaslat indoklásában emlékeztettek továbbá arra, hogy a múlt év augusztus 1-jei hatálybalépéssel - az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésével összefüggésben - jelentősen átalakult az agrárium területén fizetendő hatósági díjak rendszere. Az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló törvény vezette be az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, amelyet a törvényben meghatározott élelmiszerlánc-szereplők kötelesek fizetni az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységükből származó árbevételük, jövedelmük után.

A kettős díjfizetés elkerülése érdekében a felügyeleti díj bevezetésével felülvizsgálták a hatósági eljárásokért, vizsgálatokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakat. A felülvizsgálat nyomán az igazgatási díjak száma a korábbi 2500-ról hozzávetőleg ezerre csökken.

Ugyanakkor az illetékszabályok alapján ha egy eljárásra nincs megállapítva díjmérték, akkor az általános tételű illetéket kell megfizetni. Ez azonban ellentétes a kormányzati szándékban szereplő tehercsökkentési törekvéssel. Erre tekintettel törvényi szinten rögzítették azt a szabályt, amely szerint az eljárás illetékmentes, ha a törvény végrehajtására kiadott díjrendelet nem tartalmaz díjfizetési kötelezettséget - írták az indoklásban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?