Tíz tökéletes növényházasság a kertben

agrarszektor.hu
Egy jó szomszéd nagyon sokat számít, és ez nem csak az emberekre igaz, hanem a növényeknél is ugyanígy van. Összegyűjtöttünk tíz növénypárt, amelyek tagjai nagyon jó társai egymásnak a kertben. Nem csak a kártevők visszaszorításában, de a növekedésben is nagy segítségei lehetnek egymásnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Korábban írtunk már arról, melyek azok a növények, amelyeket soha ne ültessünk egymás mellé, mert nincsenek jó hatással egymás fejlődésére, és a legjobb, ha minél távolabb ültetjük őket egymástól. Vannak azonban tipikusan olyan növénypárok, amelyek tökéletes társai lehetnek egymásnak a kertünkben.

1. Sarkantyúvirág és uborka

A sarkantyúvirág jól ismert arról, hogy számos rovart elpusztít és elriaszt a jellegzetes illatával. Alkalmas ugyanis a levéltetvek távoltartására, emellett képes fokozni az uborka növekedését és ízét is.

2. Paradicsom és spárga

A paradicsomban is megtalálható szolanin olyan kémiai anyag, amely elriasztja a közönséges spárgabogarakat. Hasonlóképpen a spárga is tartalmaz egy olyan anyagot, amely megöli a paradicsomoknál gyakran előforduló fonálférgeket. Így ha mindkét zöldséget szeretnénk termeszteni a kertünkben, akkor a legjobb, ha egymás mellé ültetjük őket.

3. Metélőhagyma és rózsa

A metélőhagyma, azaz snidling, nagyon sok növénynek jó társa lehet a kertben, legfőképp a rózsának. A diplokarponos levélfoltosságnak, amely az egyik leggyakoribb kórokozó a rózsán, és a japán cserebogárnak, amely szintén gyakran tesz kárt a rózsákban, az egyik legjobb ellenszere a metélőhagyma. A snidling egyesek szerint még a rózsa növekedését is segíti.

4. Bazsalikom és paprika

A bazsalikom számos növénynek lehet jó szomszédja, ilyen a paprika is. A bazsalikom ugyanis képes csökkenteni a levéltetvek és az atkák számát a paprikán, nem is beszélve arról, hogy jó hatással van a növény egészségére és növekedésére is.

5. Spenót és borsó

Mind a két zöldség a hűvös éghajlatot kedveli, emiatt kiváló társai lehet egymásnak a kertben. A borsó ugyanis felfuttatva kitűnő árnyékot nyújthat az alatta termesztett spenótnak, emellett képes növelni a nitrogén elérhetőséget a talajban, így táplálni és védeni is tudja a spenótot.

6. Borsikafű és zöldbab

A borsikafű képes elriasztani a babzsizsiket, és jó hatással van a zöldbab növekedésére és ízére is. Ezenkívül nem csak a kertben lehetnek kiváló kísérői egymásnak, de a konyhában is.

7. Káposzta és zsálya

A hernyók rendszeresen, szinte minden évben kárt tesznek a káposzta levelében. A legnagyobb károkat és pusztítást a fehér káposztalepke hernyói tudják okozni. A zsálya és más aromás növények taszítják a hernyókat, ezért remek társai lehetnek a káposztaféléknek a kertben.

8. Fejes saláta és hagyma

Vessünk salátát a hagyma sorok közé. Míg ugyanis a hagyma érik, a saláta képes megakadályozni a gyomosodást, emellett pedig segíthet távol tartani a nyulakat is.

9. Sárgarépa és retek

Vessünk retket a sárgarépák közé, ugyanis a sárgarépa magja nagyon lassan csírázik, és akár 3-4 hét is eltelik, amíg végül kikel. Érdemes ezérrt gyorsan csírázó retket vetni egyszerre a sárgarépával, mert a retek jelzi majd a répa sorok helyét. Így még a sárgarépa magok kikelése előtt megkapálhatjuk, anélkül, hogy a magokat kikapálnánk. Ezzel porhanyíthatjuk a talajt, és a kezdeti növekedést segíthetjük elő.

10. Brokkoli és körömvirág

A körömvirág az egyik legjelentősebb kártevőriasztó, ezért érdemes a kert minden részébe ültetnünk belőle. A szára ragacsos nedvet választ ki, amelybe a levéltetvek beletapadnak, így a brokkoli mellé ültetve távol tartja őket tőle. Ráadásul odavonzza a katicabogarakat, amelyek elpusztítják a levéltetveket. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03