Mikor kell felszedni a burgonyát? Itt a válasz a kertészek örök kérdésére

agrarszektor.hu
A burgonya nyár végén válik betakaríthatóvá, addig azonban folyamatosan gondoznunk kell a nagy levéltömeget, ami a kertünkben virít. Fontos a növények rendszeres öntözése, a föld minél gyakoribb fellazítása a tövek közül, valamint a gazolás. Amikor nyár végén a levelek elkezdenek sárgulni elérkezett a gumók felszedésének ideje, hiszen ekkorra lesz a legmagasabb a keményítőtartalma.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A burgonyát csak teljesen beérett állapotban érdemes betakarítani. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy a növénynek a szára és a levélzete már teljesen leszáradt, a szár a talajból könnyen kihúzható, a gumók is könnyen leválnak, és a héjuk erős nyomásra sem hámlik le. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a gumók héja már nem foszlós, hanem parás, enyhe dörzsölésre se válik el a gumó húsától. A korai, és a késői felszedés egyaránt hiba, az éretlen gumók ugyanis sérülékenyebbek, érzékenyebbek a fizikai behatásokra, könnyebben fonnyadnak, és gyorsabban fertőződnek. A tárolásra szánt burgonya betakarításának ideje fajtától függően augusztus közepétől október közepéig tart.

A házikertekben a kézzel, illetve kapával vagy ásóval történik. Ha sikerült az állományt gyommentesen tartani, akkor a gumók felszedése is jóval könnyebb lesz, kevesebb lesz a sérült, félbevágott gumó. Figyeljünk arra, hogy a tárolásra kerülő termésbe ne kerüljön sérült, beteg vagy egyéb eltérést mutató gumó, mert a tárolás során ezek a legfőbb gócai a különböző rothadási folyamatoknak. Ha a burgonyát, nedves, nyirkos talajról takarítottuk be, a betárolás előtt hűvös, árnyékos helyen hagyjuk a gumókat megszáradni.

A megfelelő tárolás egyik legfontosabb feltétele, hogy a felszedett gumókat előbb 15-20 napig száraz, sötét szellős helyen tartsuk. Ez alatt az időszak alatt a burgonyában levő felesleges víz eltávozik, a felületére kicsapódó pára pedig leszárad, így csak ezt követően rakjuk a végleges téli tároló helyre a gumókat. Az étkezési burgonya tárolására azok a pincék, vermek tárolók a legalkalmasabbak, ahol a tárolási időszak alatt fény nem éri a gumókat, fagymentesek, tartani lehet bennük a 6-8 fokos hőmérsékletet és a 90 százalék körüli relatív páratartalmat. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?