Óriási hiba a lehullott falevelek kidobása: ezzel a módszerrel értékesek is lehetnek

agrarszektor.hu
Minden évben az ősz szerves része a falevelek összegyűjtése, a legtöbben azonban vagy zsákba rakják őket, vagy elégetik. Nem mindenkinek jut eszébe, hogy hasznosan is fel lehet használni a lehullott faleveleket, mégpedig úgy, ha a komposztba rakjuk őket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szinte minden falevél komposztálható, mindössze arra kell figyelnünk, hogy a különböző fajok leveleinek lebomlási ideje más és más. Nehezen komposztálható például a dió, a vadgesztenye, a platán, a bükk, a tölgy és a nyárfa lombja, a tűlevelek pedig különösen lassan bomlanak le. Ugyanakkor az éger, a juhar, a kőris, a mogyoró, a fűzfa, a gyümölcsfák, a hársfa és a nyírfa levelei a könnyen komposztálhatók közé tartoznak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Sokan azt gondolják, hogy a dió és a gesztenye levelei nem komposztálhatók, valójában azonban csak arról van szó, hogy mind a kettő lassan bomlik le, és körülbelül négy év ugyanis mire érett komposzt lesz belőlük. Nem igaz tehát, hogy nem használható a leveleikből kapott komposzt, mert csírázásgátló, valamint növekedésgátló anyagok vannak benne. A komposztálás során ugyanis ezek az anyagok lebomlanak, így a különböző gátló hatások nem jelentkeznek. 

Ha nagyon sok a falevelünk, akkor érdemes a komposztáló közelében egy dróthálóval elkerített részen tárolnunk az összegyűjtött leveleket. Mielőtt az elkerített részbe beszórjuk a komposztálásra szánt faleveleket, fűnyíróval aprítsuk fel őket, így kevesebb helyet foglal a levélhalom, és hamarabb lebomlik. A leveleket hagyjuk egész télen ebben az elkülönített részben, majd tavasszal apránként tegyük a komposztálóba a levélmaradványokat, de hagyhatjuk őket külön is. 

A különböző fák leveleit nyugodtan összekeverhetjük, de mivel a falevelek széntartalma magas, ezért annak érdekében, hogy gyorsabban komposztálódjanak, rakjunk hozzájuk nitrogénben gazdag anyagokat, mint például a fűnyesedék. A tölgy, a kőris, a nyárfa, a vadgesztenye, és a dió levele sok csersavat tartalmaz, ezt a savasságot azonban mész hozzáadásával csökkenhetjük, ráadásul ez a komposztálást is meggyorsítja. 

A jó minőségű érett komposztot nem csak a kertben szórhatjuk szét. A következő szezonban átültetésre váró szobanövények ugyanis meghálálják a friss, tápanyagokban gazdag talajt. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?