Nyerő növénypárosítások a kertben: nagyon nem mindegy, mit és hova ültetsz

Nyerő növénypárosítások a kertben: nagyon nem mindegy, mit és hova ültetsz

agrarszektor.hu
A legtöbben nem is gondolnák, mennyire sokat számít a kertben az úgynevezett növénytársítás, azaz, hogy milyen növényeket ültetünk egymás mellé. Az egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan párosításokat hozhatunk létre, amelyek segítik, védik, támogatják egymást, ráadásul a kártevők, kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megfelelő növénytársítás már régóta használatos fogás, sokan azonban bele sem gondolnak abba, hogy mennyire sokat számít az, ha gondosan megválasztjuk, melyik növény mellé, mit ültetünk a kertben. Az úgynevezett növénytársítások kialakításával ráadásul rengeteg terhes is levehetünk a vállunkról, hiszen kevesebb lesz a növényvédelmi probléma, és a termésmennyiség is nőni fog. Egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan növényközösségeket hozhatunk létre a konyhakertben, amelyek segítik, védik, támogatják egymást. A kártevők, kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat és a kártevők természetes ellenségeit is, más fajok pedig összegyűjtik, ezáltal megkönnyítik a növekedéshez szükséges tápanyagok felvételét. Összegyűjtöttünk néhány tökéletes növénypárosítást, amelyeket érdemes már az idei szezonban is alkalmazni a kertekben. 

A spenót takarja a talajt, amíg a többi növény meg nem erősödik, és ha babot ültetünk mellé, az később árnyékot nyújt majd a spenótnak. 

A zöldbab, mivel pillangós növény nitrogénnel tölti fel a talajt az uborka számára, a bársonyvirág pedig elűzi a fonálférgeket és rovarkártevőket. A kapor segíti az uborkát a csírázásban és növeli az ellenálló képességét, a bazsalikom pedig odavonzza a beporzókat, és védi az uborkát a lisztharmat ellen.

"A három nővér"-ként is emlegetett karósbab, pattogtatni való kukorica és tökfélék (patiszon, cukkíni, spárgatök) is tökéletes növénytársítások a kertben. A tök a talajnak árnyékolást, a kukorica a babnak támasztékot, a bab pedig mindkettőnek értékes tápanyagokat szolgáltat (nitrogén-megkötő gyökérgümők segítségével).

A borsó, mivel pillangós növény nitrogénnel tölti fel a talajt a szárzeller és a bimbóskel számára, melyek nagy tápanyagigényű zöldségek.

A zeller és a káposztafélék jó szomszédok, a zeller ugyanis véd a rovarkártevők ellen (káposztalepke, földibolha), a bimbóskel pedig a zellerrozsda ellen hatásos. A kakukkfű szintén elriasztja a káposztalepke hernyóit és a molytetveket. A saláta nem csak a káposztaféléket védi a földibolháktól, hanem a retket is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sárgarépa és kapor magokat együtt vetve a kapor segíti a sárgarépa kelését, megtámasztja a csíranövényeket, illóolajaival pedig védi a répát. A hagymafélék is jó szomszédai a sárgarépának, előbbi a répalégytől, utóbbi pedig a hagymalégy ellen védi meg a másikat. Emellett a hagyma a paradicsomnak is jó szomszédja, illóolajaival ugyanis védi azt. 

A sarkantyúvirág vonzza a ragadozó rovarokat és elriasztja a kártevőket, így a paradicsomnak nagyon jó társa lehet, a petrezselyem pedig javítja a paradicsom aromáját és takarja a talajt. A körömvirág mind a paradicsom, mind a szamóca mellett jó szomszéd lehet, véd ugyanis a fonálférgek ellen, és vonzza a hasznos rovarokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?