Jön a Meztelen Kertészkedés Világnapja, de nem árt néhány dologra odafigyelni!

Jön a Meztelen Kertészkedés Világnapja, de nem árt néhány dologra odafigyelni!

2005 óta létezik a Meztelen Kertészkedés Világnapja is egyben. A világnapot az újságíró Mark Storey és a permakultúra iránt elkötelezett Jacob Gabriel hívták életre, félig-meddig tréfából. Az ötletgazdák és alapítók azóta teljesen a háttérbe vonultak, és büszkén vallják, hogy a Meztelen Kertészkedés Világnapja nem tartozik egy szervezethez sem, hanem csak az embereké. A világnapnak nincs pontos dátuma, 2007 óta május első szombatja van fenntartva számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jövő szombaton, azaz 2020. május 2-án lesz a Meztelen Kertészkedés Világnapja. Az immáron 16. alkalommal megtartott világnapot félig-meddig tréfából hozta létre Mark Storey és Jacob Gabriel, akiknek az eredeti víziójában még olyan gerilla akciók is szerepeltek, hogy a nap során váratlanul meztelen emberek ugorjanak elő egy mikrobuszból vagy furgonból, és meglepetésszerűen kertészkednek kicsit a döbbent járókelők szeme láttára. Ilyen provokatív eseményekre szerencsére sosem került sor, ugyanis az "alapító atyák" hamar visszavonultak mindenféle szervezéstől. Ahogy Mark Storey egyszer a New York Daily News kérdésére elmondta, egyetlen szervezet sem birtokolja a világnapjukat, illetve hogy ők ezt soha nem nagyszabású tömegrendezvényként képzelték el.

Nem arról van szó, hogy kertészek tömegei gyűlnek össze Seattle-ben, vetik le a ruhájukat, hogy aztán közösen megnyessenek pár bokrot

- mondta a világnappal kapcsolatban még 2013-ban Mark Storey.

Az első két világnap még szeptember 10-én volt, ám 2007-ben május első szombatjára mozgatták a dátumot, és azóta ezen a napon ünneplik az emberek a Meztelen Kertészkedés Világnapját. A kezdeményezés hamarosan nagy népszerűségre tett szert a naturisták között, akik szerint az úszás után a kertészkedés az a tevékenység, amellyel kapcsolatban a legtöbb ember hajlandó elgondolkodni rajta, hogy kipróbálná ruhák nélkül. Mások számára az teheti vonzóvá a világnapot, hogy egy könnyed, vidám, politikamentes és ártalmatlan megmozdulásról van szó, amihez nem kell az utcára vonulni és a nyilvánosság előtt megjelenni, az ember nyugodtan kipróbálhatja egy zártabb kertben, a teraszon, a balkonon, vagy akár a lakásban is. További előnyei a világnapon való részvételnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű mód arra, hogy az ember egyenletesen lebarnuljon, és feltöltse a D-vitamin készleteit.

Van azonban néhány dolog, amire nem árt odafigyelni, ha úgy dönt az ember, hogy ad egy esélyt ennek a megmozdulásnak. Szinte minden naturista és testpozitív oldalon vannak tippek, ötletek és tanácsok, hogyan célszerű belevágni ebbe a kalandba, és mik azok a tevékenységek, amelyeket inkább kerüljünk el. Ezzel kapcsolatban készített egy gyűjtést a You Should Grow nevű, háztáji kertészettel foglalkozó oldal, amely az alábbi 11 pontban határozta meg, mit NE csináljon az ember a Meztelen Kertészkedés Világnapján:

  • Ne ültessünk rózsát, vagy más tüskés, szúrós növényt;
  • Ne ezt a napot válasszuk a kaktuszaink átültetésére;
  • Ne egy közösségi kertben dobjuk le a ruháinkat;
  • Ne menjünk méhek, darazsak, csípős rovarok közelébe;
  • Ne nyúljunk elektromos-benzines kerti szerszámokhoz;
  • Ne felejtsük el a kertészkedéshez és a fényképek készítéséhez szükséges segédeszközöket;
  • Ne felejtsünk el a napolaj vagy naptej használatát;
  • Semmilyen körülmények között ne pózoljunk egy talicskában ülve;
  • Ne guggoljunk le bokros, cserjés területen;
  • Ne másszunk fára;
  • Ne felejtsünk el gondoskodni az okostelefonunknak és a szerszámainknak megfelelő tartóról;
  • Lehetőleg ne egyedül csináljuk.

Az oldal kitér arra is, hogy ez egy vidám nap, amit nem szabad túl komolyan venni, ezért nagyon fontos, hogy az ember megossza az élményt a családjával, vagy a barátaival, illetve az, hogy semmiképp se hagyjuk el miatta a komfortzónánkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?