Ezeket a zöldségeket augusztusban is elvetheted: mutatjuk, mi kerülhet most a földekbe

Ezeket a zöldségeket augusztusban is elvetheted: mutatjuk, mi kerülhet most a földekbe

agrarszektor.hu
Nem érdemes lemondani a saját termesztésű zöldségekről ősszel sem, hiszen több olyan rövid tenyészidejű faj is akad, amelyet még most augusztusban is elvethetünk vagy ültethetünk a kertünkbe. Rövid vagy középhosszú tenyészidejű, nyári-őszi termesztésre ajánlható fajokat egyébként a káposztafélék és a levélzöldségek között találunk a legnagyobb számban, de van néhány gyökérzöldség is, amely még most is a kertbe kerülhet. Összegyűjtöttük, milyen növényekkel tölthetjük meg a nyár hivatalosan utolsó hónapjában a kertet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Augusztus második felében még egy sor zöldségfélét lehet vetni és ültetni, ilyenkor azonban már akad néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. A késői termények sikere ugyanis attól függ, hogy a talajukat jól előkészítették-e, ezért az ásás, és az aprólékos gereblyézés ilyenkor is elengedhetetlen. Amikor pedig a növények már fejlődőben vannak, akkor bőségesen el kell látni őket öntözővízzel és könnyen felvehető nitrogénnel. Ne feledjük, hogy másodvetésben néhány növényfaj kevesebbet terem ugyan, mint fővetésben, de ha üresen maradna a terület, akkor is dolgoznunk kellene vele (talajművelés, gyomirtás).

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Késői másodvetésben a korai karalábé a tavaszihoz hasonló zsenge termést ad őszre, a korai fajták pedig még augusztusban is ültethetők. Bár a káposztafélék többségének létezik helyrevetéses szaporítási módszere, a nyári időszakban - a kínai kel kivételével - mindenképpen érdemes palántát ültetni. Ugyanakkor a kínai kel a többi káposztafélétől eltérő igényű, hiszen őszi szedésre augusztusi helyrevetéssel érdemes termeszteni. 

A levélzöldségek közül az őszi fejes salátát és a tépősalátát augusztus közepén a legjobb ültetni. Augusztus végén helyre vethető a madársaláta, az őszi spenótot pedig augusztus második felében vagy szeptember első felében vessük.

A gyökérzöldségek közül a hónapos retek, az őszi-téli retkek, valamint a cékla a másodvetéshez a leggyakrabban használt fajok. Mindegyiket végleges helyre vessük, amire a legjobb időszak az őszi és téli retek esetében augusztus közepén, az őszi hónapos reteknél pedig szeptember elején van. A rövid tenyészidejű céklafajták vetésideje augusztusban van, így ezt a zöldséget is elvethetjük a nyár utolsó hónapjában. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?