Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a tej a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a tej a kertben

agrarszektor.hu
A legtöbben élelmiszerként gondolnak a tejre, és kizárólag a konyhában használják, pedig akad még egy terület, ahol alkalmazhatjuk. Jó tudni, hogy a tej nemcsak az emberi szervezetre hat jótékonyan, de a növények számára is igazi csodaszer. Bevethetjük például fertőtlenítőszerként, műtrágyaként, de gombaölő szerként is tökéletesen funkcionál. Összegyűjtöttük mire, és hogyan használhatjuk a tejet a konyhán kívül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tej a legtöbb ember fejében élelmiszerként él, pedig nemcsak a konyhában, de meglepő módon a kertben is hasznát vehetjük. Összegyűjtöttünk 5 tuti tippet, hogy mire, és hogyan használhatjuk fel úgy a tejet, hogy ne csak a szervezetünknek, de a növényeinknek is kedvezzünk. 

1. Fertőtlenítőszer

A tej kitűnő alternatív fertőtlenítőszer lehet a kertben, tökéletesen elpusztítja ugyanis a kórokozókat, baktériumokat, vírusokat a kerti eszközökről - írja a balconygardenweb.com. Ne használjunk tehát bolti vegyszereket a metszőolló, és az egyéb szerszámok fertőtlenítésére, mártsuk inkább tejbe őket. Ha mindez nem lenne elég, a tejjel megtisztított eszközök kevésbé rozsdásnak, emellett a tej képes számos paradicsombetegség, mint például a dohánymozaik vírus terjedését is megakadályozni.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

2. Gombaölő szer

A tej nagyon jó gombaölő szer, használhatjuk olyan betegségek ellen, mint a penész, a lisztharmat vagy a szürkerothadás. Érdemes hígítva a növények levelére spriccelni, így csökkenthetjük a gombás fertőzések terjedését, illetve megjelenésének valószínűségét. 

3. Talajjavító

A tejet a talaj egészségének javítására is felhasználhatjuk, a kutatások ugyanis bebizonyították, hogy jótékony hatással van a növények növekedésére, illetve számtalan kórokozót képes elpusztítani. A talajra öntve emellett javítja a annak vízelvezető képességét és szellőzését. 

4. Műtrágya

Mivel a tej köztudottan jó kalciumforrás, ezért alkalmanként érdemes a növények tápanyagpótlására is felhasználni. Műtrágyaként alkalmazhatjuk a paradicsomnál, a paprikánál, illetve a tökféléknél, döntően azoknál a zöldségeknél, amelyeknél gyakran előfordulhat virág vég rothadás. Hígítsuk fel a tejet 1:1 arányban vízzel, és öntsük a növények szára köré a talajra, de használhatjuk permetszerként is, a levelekre spriccelve. 

5. Levéltetvek ellen

A tejet a levéltetvek ellen is felhasználhatjuk, egy kutatás kimutatta ugyanis, hogy a tehéntej hatékonyan alkalmazható a tetvek és a tripszek ellen. A tejpermettel bevont levelek ugyanis kevésbé voltak kitettek a levéltetvek támadásának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06