Sokan hibáznak a gyümölcsfák metszésekor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Sokan hibáznak a gyümölcsfák metszésekor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Pais-H. Szilvia
Ha elmaradt, most, ha fagymentesebb napok jönnek, ideje szétnézni a kertben, és közelebbről is megvizsgálni, mi újság a gyümölcsfákkal! Hogyan álljunk neki a téli metszésnek, melyik fajtákat érdemes ilyenkor formára igazítani? - Erről kérdezte az Agrárszektor a Megyeri Kertészet vezető kertészmérnökét, Kósa Dánielt, aki pár gyakorlatias ötlettel is szolgált.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kerti növényeink január végén mélynyugalmi állapotban vannak, ami a lombhullás után a rügypattanásig tart. Ha a metszésről szeretnénk beszélni, érdemes kicsit jobban megismerni a növények nyugalmi állapotait, és ezek biológiai hátterét is - közölte az Agrárszektorral Kósa Dániel. Hozzátette, a mérsékelt éghajlati öv növényeinél kétféle téli állapotot különböztetünk meg: a mélynyugalmit és a kényszernyugalmi szakaszt. A mélynyugalmi időszak az őszi lombhullás után kezdődik el, ilyenkor a növényekben a kihajtás hormonálisan gátolt. A korán virágzó fajoknál a mélynyugalmi állapot azonban csak igen rövid ideig tart, január végéig - február elejéig. A kényszernyugalmi szakaszban a növényeket már csak a kedvezőtlen időjárási körülmények gátolják. Ha felmelegedés kezdődik, és tavasziasra fordul az idő, a rügyfakadás azonnal megkezdődik. Ha most lemetszünk egy barackágat és beleállítjuk a lakásban egy vízzel teli vázába, nem fog kihajtani, mert mélynyugalmi szakaszban van. De ha megismételjük ezt két hónap múlva, egy napon belül kihajt, mert akkor már kényszernyugalmi állapotba lesz.

A gyümölcsösökben a metszési munkálatokat hagyományosan télen végzik el, miután a növények mélynyugalmi állapotba kerülnek. Ez azért is alakult így, mert munkaszervezés szempontjából ez tűnik a legjobbnak, a szüret utáni időszakban ugyanis még túl sok az egyéb teendő. Metszés szempontjából a gyümölcsfákat azonban érdemes két nagy részre osztani: az almatermésűekre és a csonthéjas termésűekre. A mélynyugalmi időszakban az almatermésűeket szokták metszeni, a csonthéjas termésűeket viszont nem - emelte ki a szakember.

Egy "gutaütésnek" hívott betegség támadja meg télen a frissen megmetszett csonthéjas termésű fákat, amit egy gomba- és egy baktérium együttes fertőzése okoz. Ezek a kórokozók a hidegben közösen támadnak, a sebfelületen keresztül végzetes károkat okoznak a csonthéjas termésű fákban.

Ha a gutaütés egyszer megtámadja a fát, az menthetetlen lesz, lassú pusztulásra van ítélve. Egyetlen módszerrel sem lehet megmenteni, ha tőből kivágjuk és újat telepítünk a helyébe

 - hangsúlyozta. A csonthéjasok metszésének két ideális időpontja van: a leghamarabb március 10-től, a tavasz elején, úgynevezett "pirosbimbós" állapotban lehet elkezdni metszeni, vagy pedig közvetlenül a szüret után zöldmetszést alkalmazni. Szeptember 10-éig be kell fejezni a metszéseket, mert újra megnő a fertőzés veszélye. Az őszibarack és a kajszi a legérzékenyebb a gutaütésre, a csonthéjasoknál maradva a szilva, a cseresznye, a meggy és mandula már jóval kevésbé, de ezek koronáját is a szüretek után és ősszel szokás megújítani - tudtuk meg. 

Ha télen állunk neki az almatermésű fák metszésének (ide tartozik az alma, a körte, a birs és a naspolya) akkor a szakember szerint jól válasszuk meg a metszés időpontját. A legideálisabb, amikor fagypont körül van a hőmérséklet. Ki gondolná, de ez azért van így, mert ha -2,3 fokban megfogjuk a fák ágait, akkor a kezünkkel lokálisan felmelegítjük a növények sejtjeit, amelyekben aztán az újbóli lehűlés sérüléseket okozhat. Mélynyugalmi állapotban egyébként nyugodtan lehet őket metszeni, egyre figyeljünk csak oda, hogy valamilyen sebzáró anyaggal a metszési sebet mindig le kell kezelni és lezárni. Ez nem csak a fertőzések elkerülése miatt fontos, hanem azért is, mert így tavasszal nem lesz majd a fának nedvvesztése.

A szőlők és bogyós gyümölcsök metszéséről

A szőlőt tavasszal metszik, legkésőbb április végén, addig nem is szokták megbolygatni a tőkéket. A bogyósokat általában miután letermett, azután metsszük meg. Ennek az az előnye, hogy a vesszőbetegséget így nem visszük át egyik évről a másikra, így nem tud a kórokozó a növényen áttelelni. Ehhez viszont az is kell, hogy azokat a vesszőket, amiket eltávolítunk, mindenképpen azonnal el kell tüzelni, vagy ki kell hordani a kertből. Ne komposztáljunk helyben, mert a lemetszett vesszőkben tovább élhetnek a kórokozók, így megfertőzhetik az új hajtásokat! A füge, bár egyre több haza kertben is megél, mediterrán növény, amelyet tavasszal érdemes csak metszeni. Hiszen fagyzugos helyeken a hajtások képesek még visszafagyni, amiket szintén érdemes tavasszal eltávolítani.

A legrosszabb hiba, amit elkövethetünk

A kertészmérnök szerint az a legrosszabb hiba, amit elkövethetünk, hogyha nem metsszük a fákat! Minden metszés jó és szükségszerű, még ha csak az elsődleges célunk az, hogy a fánknak szép formája legyen.

Ha nem metsszük meg a gyümölcsfákat és a bokrokat, azzal sokkal nagyobb kárt okozhatunk. Metszés nélkül is terem a gyümölcs, de a metszés nemcsak a termelékenységét fokozza és a növekedését serkenti, hanem a fa egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik.

A metszést úgy kell végeznünk, hogy egyensúlyban tartsuk a növény gyümölcstermését, hajtásfejlődését és egyéb életfunkcióit. Például, ha a növényt nem metsszük, sok gyümölcsöt hoz, viszont a hajtásfejlődés megáll, és elöregszik a fa. Túlzott visszametszésnél viszont csak a hajtásfejlődésre fordítja a növény az energiáit, így kevés gyümölcsöt hoz. Az se mindegy, hogy ültetéskor milyen gyümölcsfát veszünk, és megmetsszük-e vagy sem. Például, ha szabadgyökerű gyümölcsfát vásárolunk, akkor tudnunk kell, hogy ezeknél a fajtáknál, mielőtt elültetnénk őket, gyökérmetszést kell végrehajtani, de ezzel együtt a koronát is meg kell metszeni, hiába szép a formája, akkor is. Ellenkező esetben a kis gyökereken nem tud elég vizet felvenni, viszont a lombkoronán át túl sokat párologtat, aminek következtében a nyár közepén már a leromlás jeleit figyelhetjük meg - mondta Kósa Dániel. Ezért is a legelső és legfontosabb tanács, mielőtt gyümölcsfát ültetünk, olvassunk kicsit utána a fajtának, és határozzuk el jó előre, milyen lombkoronát szeretnénk kialakítani: félgömb-, vagy gömbkorona, vagy orsóforma, tányérkorona vagy sövény formában kívánjuk felnevelni.

Mennyit érdemes lemetszeni?

Az aranyszabály: az 1/3 - 2/3 arány, kevesebb a metszés, a több megmarad. A szakember szerint azonban a meredeken feltörő vízhajtásokat is mindig ki kell szedni a fákból, ezek sosem hoznak termést. Beszélhetünk koronakialakító metszésről, amikor az ifjú, frissen ültetett fát igyekszünk az általunk kívánt alakúra és méretűre alakítani. Ilyenkor lényeges a megfelelő méretű termőterület kialakítása, hogy szellős, fényáteresztő koronát formálhatunk. Ilyenkor fontos, hogy a megfelelő ágakat távolítsuk el, és hagyjuk meg, mert a túl gyenge ágak nem bírnák el a gyümölcsök súlyát. Az idős fa egyre több gyümölcsöt hoz, de alig növeszt új hajtásokat. Visszametszés nélkül a fa elöregedik - ezeknél a fáknál fiatalító metszést érdemes végrehajtani. Ez azonban nem mindig egyszerű, hiszen, ha túlságosan nagy visszametszés, akkor elveszhet a virágok és gyümölcsök nagy része, ezért meg kell találnunk a középutat. Fontos szabály még, hogy a hajtásokat olyan ágakra kell visszavágni, amely kevésbé ágazik el és az maradék elágazó oldalhajtások felfelé növekednek. Az erősen oldalirányba növő, illetve lelógó oldalágakat érdemes mindenképpen eltávolítani.

Ügyeljünk a szerszámokra!

Figyeljünk a szerszámok sterilitására! Ha egy fa vírusos fertőzést kap, akkor ez a metszőollón is tovább terjedhet. A sterilitás mellett fontos a szerszámok karbantartása is, hogy mindig éles eszközt használjunk a kertben. Valamint arra is vigyázzunk, hogy a megfelelő vastagságú ághoz mindig a legmegfelelőbb célszerszámot válasszunk ki! A vékony gallyakhoz elég a metszőolló vagy egy ágvágó, de vastagabbakhoz a karosolló, vagy az ágfűrész is elkel. Láncfűrészt viszont a metszés során ne használunk, még az elöregedett ágak eltávolítására sem, mert durva, szabálytalan sebszéleket hagy, így kárt tesz a fában. Azt a legvégső esetre: a fa kivágására tartogassuk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?