Tuti tippek macskatulajdonosoknak: így tarthatod távol kedvencedet a növényektől

Tuti tippek macskatulajdonosoknak: így tarthatod távol kedvencedet a növényektől

agrarszektor.hu
Macskatulajdonos vagy, és a kedvenced gyakran ólálkodik a növényeid körül? Esetleg átjár a kertedbe a szomszéd cicája? Nem kell többé aggódnod azért, hogy ez a szőrös kisállat kárt okoz a növényeidben, össszegyűjtöttünk ugyanis néhány egyszerű, de nagyszerű trükköt, illetve módszert, amivel garantáltan távol tarthatod a macskákat a zöldektől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A macskák híresen kíváncsi állatok, így gyakran lebzselnek a növények körül, harapgálják, esetleg a mancsukkal babrálják, netán még ki is ássák őket, ezekkel a mozzanatokkal pedig könnyedén megkárosíthatják a leveleket, a lombozatot, valamint a szárat is. Ha macskatulajdonos vagy, netán átjár a kertedbe a szomszéd cicája, akkor ez a cikk neked szól, mutatunk ugyanis néhány tuti trükköt, amivel garantáltan távol tarthatod a macskákat a növényeidtől, legyen szó akár a lakásról, akár a szabadtérről - írja a balconygardenweb.com.

1. Használj talajtakarót

Gyakran észre sem vesszük, és a macskánk már ki is ásta a növényeket a kertben, ezzel pedig sokszor a gyökereket is károsítja. Ha szeretnénk ezt megelőzni, akkor tegyünk talajtakarót a növények köré, ehhez használhatunk nagyobb kavicsokat, durva fakérget, esetleg tűlevelet is. Ezzel ráadásul nemcsak a macskákat tarthatjuk távol a növényektől, de egy kis különlegességet is csempészhetünk a kertbe. 

2. Készíts "kerítést" növényekből

A cicák kifejezetten utálják bizonyos növények illatát. Ilyen például a levendula és a kakkufű, készítsünk ezért "kerítést" belőlük a védeni kívánt növények köré. A macska biztos nem merészkedik többé a virágok közelébe.

3. Szórj citromhéjat a növények köré

Nem érdemes kidobni a citromhéjat, felhasználhatjuk ugyanis a kertben, de még a lakásban is. Vágjuk apró darabokra, és szórjuk a talajra a növények szára köré. Garantáltan megóvhatjuk így a cicáktól a növényeket, legyen szó akár szobanövényekről, akár kerti virágokról. A jobb hatás érdekében érdemes hetente cserélni, illetve frissíteni a növények köré szórt citromhéjat.

4. Ne dobd ki a kávézaccot

A kávézacctól sem ajánlott megszabadulni, nagy hasznát vehetjük ugyanis a növények gondozása, védelme során. A makcsák kifejezetten utálják a kávé illatát, kellemetlen számukra, érdemes ezért kávézaccot szórni a növények köré, a kis szőrös háziállatok biztos végleg távol maranak a virágoktól. 

5. Használj citrus spray-t

A legtöbb macskafélét kifejezetten irritálja a citrusok illata, készítsünk ezért citrus sprayt a növények védelméhez. Néhány csepp vízben oldjunk fel citrom illóolajat, és már kész is a cicák távol tartásához alkalmas oldatunk. Használhatunk eukaliptusz, vagy akár levendula illóolajat is. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?