Filléres trükkök paprikatermesztéshez: így turbózzák fel a növényt a profi kertészek

Filléres trükkök paprikatermesztéshez: így turbózzák fel a növényt a profi kertészek

agrarszektor.hu
Rengetegen termesztenek otthon különböző paprikafajtákat, azt azonban nem mindenki tudja, hogy már ültetéskor bevethetünk néhány olyan trükköt, amivel garantáltan egészségesek lesznek a kifejlett növényeink. Nem kell nagy dologra gondolni, mindössze olyan házi praktikákról van szó, amelyek a profi kertészeknél is beváltak, ráadásul nagyon pénztárcabarát megoldások. Egy biztos, ezentúl nem ajánlott kidobni a tojáshéjat, a kávézaccot vagy a banánhéjat!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A paprika talán az egyik legnépszerűbb növény a kertekben, szinte mindenhol találkozni egy-egy növénnyel. Habár a termesztése nem bonyolult, ahhoz, hogy biztosan egészséges növényeink fejlődjenek, érdemes már ültetéskor bevetnünk néhány trükköt. Összegyűjtöttünk 6 szuper pénztárcabarát praktikát, amivel garantáltan bőséges paprikatermésünk lesz majd - írja a balconygardenweb.com. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. "Sziklatörmelék"

Az ilyen típusú törmelék rengeteg olyan mikrotápanyagot tartalmaz, mint a vas, a magnézium és a kalcium. Érdemes ezért paprikaültetés előtt beleforgatni a talajba egy kevés törmeléket, így amellett, hogy tápanyagokkal látja majd el növényünk, a növekedést és a termésérlelést is segíti. 

2. Tojáshéj

A tojáshéj nagyon sok kalciumot és egyéb, olyan ásványi anyagot tartalmaz, amelyek elősegítik a paprika fejlődését. Ültetés előtt törjünk apró darabokra néhány tojáshéjat és szórjuk bele az ágyásba, amellett, hogy a növekedést segíti majd, a gyökérrothadástól is megvédi a növényt. Ajánlott 4-5 hetente a fejlődő növények szára köré is szórni tojáshéjat, ezzel ugyanis megvédhetjük kedvencünket a csigáktól is. 

3. "Kerti mész"

A paprikanövénynek a 6 és 7,5 közötti pH-jú talajok az ideálisak, így ha a kertünk talaja túl savas, ültetés előtt forgassunk "kerti meszet" a talajba. A termőföldünk pH-értékének meghatározásához használjunk erre alkalmas mérőeszközt, és mindig igyekezzünk a növényünk számára megfelelő szinten tartani a pH-t.

4. Epsom só

Az Epsom só, más néven keserűsó vagy magnézium-szulfát Alkalmazása csökkenti a lassú növekedést, egészségesebbé, zamatosabbá és zöldebbé teszi a paprikanövényeket, mint korábban! Csak annyit kell tennie, hogy 2 kanál Epsom-sót adunk egy liter vízhez, és ezzel a megoldással megtöltjük az ültetési lyukat. Hagyja, hogy a talaj teljesen felszívja, mielőtt paprikát ültetne.

5. Banánhéj

A banánhéj rengeteg káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az egészséges növékedéshez, magas kalciumtartalma pedig segíti a növények nitrogénfelvételét, és ezáltal a termésnövekedést is. Érdemes tehát néhány apróra vágott héjdarabot beleszórni az ágyásba ültetés előtt, és beleforgatni a talajba.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Kávézacc

A kávézacc javítja a talaj vízelvezető képességét, és megakadályozza a gombás betegségek kialakulását, valamint a gyomok kifejlődését. Keverjünk tehát 1-2 kanál kávézaccot a talajba, mielőtt beleültetnék a növényünket, biztosan meghálálja majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?