Sokan hibáznak a szobanövények tisztításakor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a szobanövények tisztításakor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
Fakók és fénytelenek a szobanövényeid levelei? Ne ess kétségbe, sokan ugyanis bele sem gondolnak abba, hogy nem feltételnül egészségügyi problémáról van szó, hanem pusztán koszos, poros, szennyezett a növény, ezen a helyzeten pedig nagyon könnyen változtathatunk és javíthatunk akár házilag is. Öszegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű és fillérekből megoldható tippet, amikkel percek alatt fényessé és tisztává varázsolhatod a kedvenceidet a lakásban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Érdemes néhány hetente időt szánni a szobanövények tisztítására, fényesítésére, hosszú távon ugyanis rengeteg betegségtől megóvhatjuk így növényeinket. Ráadásul fillérekből, házilag is készíthetünk olyan tisztítószereket, amikkel pár perc alatt újjá varázsolhatjuk kedvenceinket - írja a balconygardenweb.com

1. Ecetes levélfényesítő

Az ecet tökéletes arra, hogy a leveleken lévő zsírt, port, illetve egyéb szennyeződéseket eltávolítsuk vele, ráadásul elpusztítja a káros baktériumokat és gombákat is, és hetekig fényessé varázsolja a leveleket. Keverj össze 4 csésze tiszta, szűrt vizet, negyed teáskanál ecetet, 1-2 csepp mosogatószert és 2 csepp kókuszolajat, majd az oldatba áztatva, egy puha, mikroszálas kendővel töröljük át a leveleket, végül egy száraz pamutronggyal menjünk át újra rajtuk. 

2. Próbáld ki az úgynevezett tejes keveréket is!

A tej csodákat képes tenni a növényekkel, és amellett, hogy a levelek tisztítására is alkalmas, a lisztharmat és egyéb gombás fertőzések ellen is nagyon hatékony. Mindössze annyit kell tenned, hogy összekeversz 30-70 százalékos arányban fölözött tejet és vizet, áztass az oldatba egy tiszta rongyot, és töröld át a leveleket alul és felül is.

3. Neem olaj a kártevők ellen

A Neem olajat sokan igazi csodaszerként ismerik, hiszen nemcsak a levelek fényesítésére, tisztítására használhatjuk, de olyan kártevők elpusztítására is alkalmas, mint a takácsatka, a penész, vagy akár a levéltetű. Keverj össze egy teáskanál koncentrált Neem olajat, fél evőkanál mosogatószert és egy gallon vizet egy spray-palackban. Rázd össze alaposan, permetezd rá az elegyet egy tiszta kendőre, majd töröld át a keverékkel a leveleket.

4. Epsom-só a tiszta és fényes levelekért 

Az Epsom-sóval nemcsak tisztává, de dússá is varázsolhatjuk szobanövényeinket, emellett elősegíthetjük a fotoszintézist is. Keverj el egy evőkanál Epsom-sót két liter vízzel egy spray-palackban, rázd össze az oldatot alaposan, permetezd rá a növényekre, és hagyd egy-két percig hatni a tápanyagot. Ha ezzel megvagy, töröld át a leveleket, és távolítsd el a rajtuk maradt elegyet.

5. Használj bedörzsölőszeszt!

Boltokban lehet kapni úgynevezett bedörzsölőszeszt, ami tökéletesen alkalmas a levelek tisztán és fényesen tartására. Keverj össze egy evőkanál bedörzsölőszeszt és 500 milliliter vizet egy spray-palackban, rázd össze alaposan, permetezd rá a keveréket a levelekre, majd töröld át őket egy tiszta kendővel. 

6. Banánhéjjal levelet tisztítani? Lehetséges!

Ez egy igazán különleges módszer a por eltávolítására a levelekről, ugyanakkor érdemes kipróbálni, mert szuperül működik, banánhéj pedig szinte minden háztartásban akad. Mindössze annyit kell tenned, hogy nem dobod ki a héjat, miután megetted a banánt, csak a belső, fehér részével átdörzsölöd a növények leveleit. Ha ezzel megvagy, töröld át egy tiszta ronggyal a leveleket, és láss csodát, máris fényes és tiszta lombozatot kapsz. 

Gyors tipp

Használhatsz egyszerűen csak egy langyos vízbe mártott pamutkendőt is a levelek tisztításához, illetve fényesítéséhez, így is könnyedén eltávolíthatod a szennyeződéseket, és gyorsan fényessé varázsolhatod a leveleket. Érdemes odafigyelni arra, hogy a fent említett trükkök bármelyikének alkalmazása után megfelelően le kell törölni a leveleket, hogy ne maradjon rajtuk semmilyen bevonat, amely akadályozhatja a növényt a fotoszintézisben. Emellett ne tedd a növényt közvetlen napfényre azt követően, hogy megtisztítottad őket, ellenkező esetben könnyen megégetheti őket a nap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?