Filléres trükkök a kertbe: ezekkel garantáltan virágozni fog minden növény

Filléres trükkök a kertbe: ezekkel garantáltan virágozni fog minden növény

agrarszektor.hu
Nem sokan lehetnek azok, akik ne szeretnék, hogy növényeik a kertben minél tovább virágozzanak, a legtöbben pedig nem is gondolnák, hogy milyen egyszerűen el lehet érni mindezt. Összegyűjtöttünk néhány filléres trükköt, amelyre ha odafigyelünk és mostantól alkalmazzuk őket, akkor a növények szinte egész évben garantáltan virágozni fognak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nyilván mindenki azt szeretné, ha a növények a kertjében minél tovább virágoznának, sokan azonban nem is tudják, milyen egyszerűen el lehet érni mindezt. Mutatunk néhány szuper trükköt, amelyet, ha kipróbálsz, garantáltan színes lesz a kerted jó pár hónapig.

1. Gondoskodj a kifakult és elszáradt virágok eltávolításáról

Minden esetben távolítsd el a halvány, elszáradt virágokat a növényről, ezzel ugyanis az erőforrások az új virágok termelésére fordítódnak majd, és az egész növény sokkal erősebb lesz. Sok növény magától lehullajtja a virágait, akadnak azonban olyanok, amelyek nem így tesznek, és folyamatosan virágoznak úgy is, hogy tele vannak elszáradt részekkel - írja a balconygardenweb.com

2. Ne feledkezz meg a visszacsípésről!

A friss hajtások visszacsípése segíti a növények megfelelő növekedését és sokkal bokrosabbá is tehetjük így őket. A trükk mindössze annyi, hogy a növénynek bizonyos időközönként csípjük le az apró, friss hajtását, ezzel ugyanis arra késztetjük, hogy oldalrügyeket fejlesszen, és inkább széltében, mint magasságában fejlődjön. Így a növények bokrosak és dúsak lesznek, ráadásul sokkal több virágot növesztenek majd. A visszacsípés egyébként nem minden fajnál/fajtánál javasolt, és az időzítés sem mindegy, az évelőket például célszerű 10-15 centiméter magas korukban visszacsípni.

3. Mulcsozz!

Ajánlott valamilyen talajtakarót használni, a nyári, forró napokon például segít megtartani a talaj nedvességtartalmát, emellett a gyomosodást is gátolja. Az egynyári és évelő növényeknél a mulccsal megakadályozhatjuk, hogy hőstressz alakuljon ki, így akár hetekkel meghosszabbíthatjuk a virágzást. Ha kavicsokat, vagy apró sziklákat használunk talajtakarónak, akkor a nap melegét is tökéletesen el tudjuk raktározni, éjszaka pedig fel tudják azt használni a növények. Így a melegkedvelő, valamint a trópusi növényeknél érdemes ez utóbbi technikát alkalmazni, ha hosszú ideig tartó virágzást szeretnénk. 

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Fontos a megfelelő talaj

A sokáig tartó virágzás egyik alapvető feltétele a laza, jól szellőző talaj, ami elegendő szerves anyagot tartalmaz, és megfelelő a vízelvezetése. Akadnak azonban olyan növények is, amelyek a viszonylag szegényes talajokat szeretik, ilyen például a levendula és a rózsa is. Emellett mindig érdemes megnézni a talajunk pH-értékét is, mielőtt bármilyen növényt elültetnénk bele. 

5. Csak akkor öntözz, ha szükséges

Mindig figyelj arra, hogy optimális szinten tartsd a talaj nedvességtartalmát, így ugyanis biztosan sokáig életben maradnak majd a növények, és garantáltan virágozni fognak hónapokig. Habár a vízhiányos növények hajlamosak sok virágot növeszteni, mielőtt elpusztulnak a szárazságtól, ezt a "trükköt" soha ne használjuk arra, hogy színes legyen a kertünk. Inkább arra figyeljünk, hogy akkor locsoljunk, ha a talaj felső része már száraznak érződik, ezt az ujjunkkal is ellenőrizhetjük.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Gondoskodj a tápanyag-utánpótlásról

A sokáig tartó virágzáshoz természetesen megfelelő mennyiségű tápanyagra is szüksége van a növényeknek, táplálásukat pedig számos módon megoldhatjuk. Használhatunk például komposztot, de folyékony műtrágyát is alkalmazhatunk. Szintén jó megoldás lehet a lassan felszívódó műtrágyák használata, a magas foszfortartalmúak például segítik a növényeket abban, hogy a vegetatív részek fejlesztése helyett inkább a virágzásra koncentráljanak. Figyeljünk azonban arra, hogy ne essünk túlzásba a műtrágya használatával, a túl sok tápanyag ugyanis akár el is pusztíthatja a növényünket.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Vigyázz a kártevőkkel!

Ahhoz, hogy a növényeink sokáig virágozzanak az egyik alapvető dolog, amire mindig oda kell figyelnünk, a kártevők eltávolítása, figyelése, jelenlétük ellenőrzése. A meztelen csigák és a levéltetvek például hatalmas károkat tudnak okozni a kertben, ezért mindig figyeljük a növényeink állapotát. Rengeteg olyan kártevő van, amelyik szereti rágni a virágokat, ezért legyünk résen, ugyanakkor a megfigyelés mellett használhatunk különböző rovarölő szereket, illetve biológiai szereket, de készíthetünk házi vegyszereket is a kártevők távol tartására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?