Filléres csodaszer a kertben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a levágott fű

Filléres csodaszer a kertben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a levágott fű

agrarszektor.hu
Akinek van udvara, annak bizonyára ismerős tevékenység lehet a fűnyírás. Van, aki kifejezetten szereti és ki is kapcsolja, azonban bőven akadnak olyanok is, akik ki nem állhatják. A vágott fű illata is megosztó lehet, aminek viszont nem kellene megosztónak lennie, az az, hogy mennyire értékes a levágott fű. A legtöbben egyszerűen csak megszabadulnak tőle, pedig igazi kincset ér, és nem is gondolnánk, hogy mennyire mindenre használhatjuk fel a kertünkben. Az alábbi cikkben nagyszerű tippeket gyűjtöttünk egy csokorba, hogy mikor, hogyan és hová tegyük a levágott zöldet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A levágott fű 4% nitrogént, 1% foszfort és 2% káliumot tartalmaz, amelyek igencsak hasznosak lehetnek a kertben lévő növények számára - írja a balconygardenweb. Nem utolsó szempont az sem, hogy használata csökkenti a nitrogén-műtrágya szükségességét, emellett talajtakaróként is működhet, ezzel javítva a talaj minőségét. Táplálékként is szolgálnak a talajban lévő baktériumok számára. Ha tehát azon tűnődünk, hogy mit tegyünk a levágott fűvel, akkor itt vannak a legjobb felhasználási módok!

EZ IS ÉRDEKELHET

Hatékony gyeptrágya

Ha a levágott füvet a pázsiton hagyjuk, akkor akár 25%-al kevesebb gyepműtrágyát kell használnunk. Arra, figyeljünk, hogy csak a rövidebb füveket hagyjuk meg, mert azok gyorsan lebomlanak, ha vízzel érintkeznek.

Remek komposztanyag

A levágott füvet nyugodtan tegyük a komposzthoz, nem lövünk vele mellé. Azt viszont ki kell hangsúlyozni, hogy ne önmagában dobjuk rá a kupacra, hiszen a magas nedvességtartalma nem lesz jó hatással rá. A legjobb, ha más szerves hulladékkal, például levelekkel vagy gallyakkal használjuk rétegezve 1:1-es vagy 1:2-es arányban. De egyszerűen csinálhatjuk azt is, hogy kicsit megszárítjuk a napon, majd 1-2 nap után adjuk a komposzthoz.

Természetes talajtakaró

A vágott fű szuper talajtakaró lehet, arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl vékony, se túl vastag a hátrahagyott réteg. A levágott fű korlátozza a párolgást és segít megtartani a nedvességet a talajban. Ebben az esetben is szárított füvet használjunk, hiszen, ha túl vizes, megrohadhat és büdös is lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Irány a veteményes

A fűben lévő nitrogén serkenti a zöldségek növekedését, különösen a saláta, káposzta, spenót, az uborka, a tök, a cukkini, a burgonya és a sütőtök növekedését. Emellett a gyomok elleni küzdelemben is segíthet és az említett talajtakaróként is jól alkalmazható. Akár a magaságyásokhoz is rakhatjuk, ott is jól funkcionál és remek tápanyagforrás.

Kiváló folyékony műtrágya

A levágott fűből néhány nap alatt hatékony folyékony műtrágya készíthető. Töltsük meg a vödör harmadát vízzel, a többit pedig a fűvel. Zárjuk le, és hagyjuk állni 3 napig, utána használatra készen lesz. A növény méretétől függ, hogy mennyit kell hozzáadnunk belőle.

Lasagne kert

A lasagne kert az ágyás kialakítására utal, ami több rétegnyi organikus anyag egymásra helyezéséből áll. Ezek az anyagok idővel "beleivódnak" a talajba, gazdagítva és termékenyebbé téve azokat növényeid számára. A lasagne kertészkedés a környezet számára is jótékony hatású, hiszen valójában konyhai és kerti maradékokat, köztük a vágott füvet használjuk fel helyi komposztálásra, ezzel új ágyásokat kialakítva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Igazi zöld csemege az állatoknak

A vágott füvet a juhok, kecskék, tehenek, libák, csirkés és más baromfi etetésére is használhatjuk. De a haszonállatok mellett adhatjuk akár tengerimalacoknak és nyusziknak is. Sőt, az erdő szélére a szarvasoknak is kitehetünk egy jó nagy adag vágott füvet, így azt is megakadályozhatjuk, hogy bejussanak a kertünkbe. A kukacoknak is adhatunk belőle, imádni fognak a füvön csámcsogni. A lényeg, hogy kizárólag olyan fűvel etessük kedvenceinket, melyet semmilyen anyaggal nem kezeltek!

Tea a növényeknek

Fogjunk egy vödröt és töltsük meg az egyharmadát frissen vágott fűvel, a többit pedig vízzel. Ezután fedjük le és bő két hét múlva szedjük le, és már kész is a serkentőnk a növényeink számára!

Adakozzunk!

Ha nincs ötletünk, hogy mit kezdjünk a levágott fűvel, jó tipp lehet, ha a helyi vagy közeli kertközösségeknek odaadjuk, ők hasznát fogják venni vélhetőleg. A lényeg, hogy használjuk, hasznosítsuk újra, hiszen, mint ahogyan a cikkből is kiderült, vétek lenne elpazarolni és kidobni ezt a zöld színű aranyat!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?