Tuti tippek a sztárkertésztől: ezeket a munkákat már most el lehet végezni

Tuti tippek a sztárkertésztől: ezeket a munkákat már most el lehet végezni

Az elmúlt hetek kiszámíthatatlansága után az időjárás azzal kecsegtet minket, hogy már nem lesznek komolyabb fagyok. Ez pedig - remélhetőleg - azt jelenti, hogy idén talán már nem kell éjszakánként a fagyok miatt aggódnunk. Enélkül is van épp elég feladat a kertben, és ahogy haladunk előre a tavaszban, úgy válnak egyes tennivalók egyre sürgetőbbé. De melyek is ezek a teendők? Melyek nem tűrnek halasztást, és melyek azok, amelyeket lassan el lehet kezdeni? Mire számíthatunk a növényvédelem terén? Az Agrárszektor erről kérdezte Megyeri Szabolcs kertészt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2022/2023-as tél, már ha lehet így nevezni a november végétől február végéig tartó időszakot, már-már arcpirítóan enyhe volt. Nem volt részünk komolyabb hidegekben, sem pedig nagyobb havazásban, amely után megmarad a hótakaró a földeken. Emiatt azonban a kártevők is jobban átteleltek, mi több, januárban és februárban az ország több pontjáról is érkeztek jelentések, beszámolók a kirügyező gyümölcsfákról. Tavasszal azonban visszatértek a hidegek, a fagyos éjszakák pedig már most rendkívüli károkat okoztak a kertekben, gyümölcsösökben.

Bár a tavalyi évben a nagyobb tavaszi fagyok végül elkerülték a gyümölcsösöket, idén inkább a 2021-es évhez hasonló helyzet állt elő, amikor a hirtelen lehűlések és fagyos napok hatására a gyümölcstermés jó része odalett. Az már most látszik, hogy a korai érésű kajszira nagyjából keresztet vethetünk, de a közepes és késői érésűeknél még van remény. Az Agrárszektor által megkérdezett termelők szerint azonban minden azon múlik, hogy a következő napokban, hetekben lesznek-e még újabb fagyok. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Némi megkönnyebbülés lehet a gyümölcstermesztőknek és a kertészeknek, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzése szerint komolyabb fagyoktól már nem kell tartani. De mi várható a következő időszakban? Melyek azok a munkák és feladatok, amelyeket minél előbb és mindenképpen el kell végezni a kertekben, gyümölcsösökben? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a kertész Megyeri Szabolcsot.

Hogyan hatott az enyhe tél a kártevők áttelelésére és a növényekre?

A szakember kérdésünkre elmondta, hogy most hozzá kell szokni ahhoz, hogy a klímaváltozás kapcsán nagyon enyhe telek vannak, ez pedig több szempontból sem jó. Egyrészt, mivel Magyarországon kijjebb tolódott a fagyhatár, jobban áttelelnek a kártevők. A tartós hidegek híján pedig nem fagynak meg, nem pusztulnak el, így tavasszal nagyobb számban fognak megjelenni, ilyenek például a lótetű vagy a poloskák. Ez már most is nagy probléma - szögezte le a szakember.

Ezek a melegebb, hómentes telek azért sem jók - mutatott rá Megyeri Szabolcs, mert a hazai növények igénylik a hideghatást: fontos nekik, hogy télen lehűljön az idő, és mélynyugalmi állapotba kerüljenek. Mint ismeretes, a növények ideális esetben november végétől megközelítőleg január közepéig mélynyugalmi állapotban vannak, ilyenkor teljesen megáll a nedvkeringés bennük. Januártól ennek a helyét veszi át egy kényszernyugalmi állapot, aminél - melegebb idő esetén - megkezdődik a felébredés. Ha ez már január-február során megtörténik, az azzal a veszéllyel járhat, hogy a növények elkezdenek rügyezni, vagy hajtani, ám a visszatérő hidegek hatására megfáznak, vagy elfagynak.

A szakember beszélt arról is, hogy ez az az időszak, amikor minél előbb be kell fejezni a tavaszi metszéseket, szükség esetén pedig meg kell tenni a fagyvédelmi óvintézkedéseket is. A károsítók kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy lemosó permetezést már csinált, de egyelőre még nem nagyon találkozott kártevőkkel a kertben.

Kora tavasszal a legnagyobb problémát nem a kártevők és kórokozók jelentik, hanem a tavaszi fagyok. Ezek pedig sokkal nagyobb problémává nőtték ki magukat, mint évekkel korábban. A növények ugyanis jellemzően nem télen szenvednek fagykárt, hanem márciusban-áprilisban

- emelte ki Megyeri Szabolcs.

A kertész kiemelte, hogy a tavaszi fagyoknak két fajtája van, a szállított és a sugárzó fagy. Ez utóbbiak akkor alakulnak ki, amikor hajnalban lecsökken a hőmérséklet, ám a jó hír, hogy ezek ellen lehet védekezni öntözéssel vagy füstöléssel. A szállított fagyok esetében, amelyek a gyümölcsfákat is letarolták, azonban nem lehet mit tenni.

Milyen teendők vannak most a kertekben?

Az már most látszik, hogy melyek azok a növények, amelyek nem maradtak meg. Ezeket el kell távolítani a kertből, és a helyükre lehet mást ültetni. Azt is lehetne mondani, hogy a pótlások, ültetések időszaka ez - mondta Megyeri Szabolcs, hozzátéve, hogy most lehet ültetni fákat, gyümölcsfákat és bogyós gyümölcsöket is. A szakember szerint arra kell biztatni az embereket, hogy minél többen termesszenek málnát, szamócát, szedret, ribizlit a kertjükben, mivel ezek kereskedelmi célú termesztése egyre inkább visszaszorulóban van Magyarországon. Éppen ezért fontos, hogy a kertbarátok azt tudják mondani, hogy otthon ők azért még csinálják - mutatott rá a kertész.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?