Sokan hibáznak a tavaszi a faültetéseknél: ezekre kell nagyon odafigyelni

Sokan hibáznak a tavaszi a faültetéseknél: ezekre kell nagyon odafigyelni

agrarszektor.hu
Ahogy végre rendesen is beindult a tavasz, elkezdődtek a kerti munkák is. Ilyenkor azonban érdemes áttekinteni, hogy mi mindenre is kell ügyelni a gyümölcsfák metszésénél, vagy éppen a facsemeték ültetésénél, telepítésénél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavaszi munkákat hagyományosan akkor szokás elkezdeni a kertben, amikor a tartós fagyok elmúltak. Ilyenre - vagyis mínusz 5 Celsius-fok alatti hőmérsékletre - ugyan ezen a télen nem sok példa volt, és talán már sokan túl is vannak a metszésen és az első lemosó permetezéseken, érdemes azonban elmondani itt is, hogy a bő termés érdekében a gyümölcsfák metszése az egyik első feladat a kertben - írta meg a Világgazdaság. Ehhez szerencsére már rengeteg szakirodalom és oktatóvideó is rendelkezésre áll az interneten, ezeket mindenképpen érdemes tanulmányozni, aztán pedig úgyis a gyakorlat teszi a mestert. A fertőzések elkerülése érdekében a vastagabb ágak metszett végeire érdemes méhviaszt, vagy a kertészei szaküzletekben kapható „fasebkezelő fagélt” felvinni. A metszés után az úgynevezett lemosó permetezés is fontos.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most még lehet fákat ültetni

Aki ősszel elmulasztotta a faültetést, márciusban még pótolhatja azt. A szakmabeliek szerint a facsemete vásárlásakor érdemes megnézni, egyenes-e a törzs, és azt is alaposan meg kell vizsgálni, van-e betegségre utaló jeleket az ágakon, illetve a leveleken.

A szabadgyökerű növények márciusban még ültethetőek, de földlabdás, vagy konténeres növények is a földbe kerülhetnek, csak ezeket alaposan be kell locsolni - mondta el Farkas Pál, a káli Globalplant Garden kertészet vezetője. A tavaszi ültetéskor is figyelembe kell venni, hogy a frissen ültetett csemetéknek fokozottabb figyelemre van szükségük, de az alap mindenképpen az, hogy a föld ne tömör, hanem morzsalékos legyen. Farkas Pál szerint ugyanakkor az is fontos, hogy utána az ember tömörítse a talajt, mert ha levegő marad a gyökérnél, akkor be tud fülledni.

Sokan esküsznek arra is, hogy a földben esetleg előforduló kártevők ellen az egyébként a fa gyökérzeténél legalább kétszer nagyobb ültetőgödör aljára szükséges talajfertőtlenítőt szórni, illetve érdemes komposzttal, vagy trágyával is feltölteni. Itt nagyon elővigyázatosnak kell lenni, nem szabad, hogy a csemete gyökerei közvetlenül érintkezzenek a trágyával, mert megégnek, így egy legalább 15-20 centiméteres földréteg még szükséges a trágya fölé. Ültetéskor figyelembe kell venni a beporzást, illetve hogy kifejlett állapotban mekkora az adott fa térigénye.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyümölcsfát érdemes az embernek a saját kertjébe ültetni, Farkas Pál elmondta, mindenütt figyelembe kell venni az adottságokat, különösen a talajt és a helyi mikroklímát. Ha nincs tapasztalat, érdemes először egy-két fával próbát tenni, hogy kiderüljön, bírják-e a helyi viszonyokat. Szintén biztos, és ennél gyorsabb módszer, ha az ember megnézi, hogy a szomszédainál milyen fák vagy cserjék érzik jól magukat.

Egy-egy gyümölcsfajon belül az sem mindegy, hogy milyen fajtát választ valaki. Az itthon nagyon kedvelt kajszival kapcsolatban általános tanács, hogy aki ezt ültetné, a legjobb, ha késői virágzásút választ, mert az áprilisi, májusi fagyok még mindig gyakori jelenségnek számítanak Magyarországon - mondta el Farkas Pál. Ez sajnos az elmúlt években sokszor elő is fordult, ahogy tavaly, úgy 2020-ban és 2021-ben is elfagyott a termés jelentős része. A szakember szerint érdemes inkább a régebbi magyar fajtákat választani, de az enyhe teleket túlélő kártevők és kórokozók miatt a megfelelő növényvédelemről is gondoskodni kell.

Az elmúlt éveket meghatározta az aszály, ami hatással van a kerti növények keresletére is. A Globalplant Garden vezetője ezt a vevőkörükben is tapasztalja. A kertészet forgalma alapján ugyanis jól látszik, hogy különösen keresettek lettek azok a növények, amelyek a 2022-es, történelmi aszály következtében kiszáradt smaragdtuják helyett ültethetők a kertekbe. Így sok fogy például a Leyland-ciprusból, amely alkalmas arra, hogy zöld sövényfal legyen belőle. Ugyancsak népszerű a babérmeggy, amelyet a szép húsos, zöld levele tesz széppé, de a korallberkenyéből, is sok fogy, amelynek piros színű új hajtásai minden kertben jól mutatnak.

Míg gyümölcsfák esetén a fagyveszély miatt nem előnyös a korai virágzás, a díszfáknál viszont kifejezetten jól mutat. Ilyen például a vérszilva, amely gyorsan nő, és nem hoz termést, viszont tavasszal halvány rózsaszín virágaival, aztán pedig egészen a tél beköszöntéig bordó leveleivel látványos dísze a kertnek. Fontos tudnivaló a vérszilvával kapcsolatban, hogy a rendszeres növényvédelemről és az öntözésről ennél a fánál is gondoskodni kell.

Szintén vörös színt hozza a kertbe a vörös levelű díszalma, amelynek virágai bíborvörös színűek, levelei fényesek, és barnásvörösek. Jellegzetessége, hogy apró termése a következő évig a fán marad. Népszerű lett a magnólia, vagy liliomfa is, amely alapból cserje, de nevelhető metszéssel fának is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?