Kiirthatatlan növény jelent meg a kertekben: mindent elnyom, ha nem vigyázol

Kiirthatatlan növény jelent meg a kertekben: mindent elnyom, ha nem vigyázol

agrarszektor.hu
Valószínűleg nem létezik olyan hobbikertész, aki ne találkozott volna még a podagrafűvel, aminek a megjelenése igencsak bosszantó, ugyanis nagyon nehéz kiírtani. Akad azonban három olyan növény, amely elültetésével könnyedén távol tudjuk tartani ezt az agresszív gazt a kertünkből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Növények a podagrafű ellen

Még mielőtt igazán elkezdődött volna a kerti szezon, már meg is jelent egy nem túl kedvelt növény, a podagrafű - írja az otthonokesmegoldasok.hu. Ahol elkezd nőni, ott más virág nem fog megélni. Vannak azonban olyan virágok, melyek képesek távoltartani a podagrafüvet, méghozzá úgy, hogy elvonják tőle a számára fontos oxigént és vizet. Mutatjuk, melyek ezek:

1. Alpesi tündérvirág

Ez az árnyékszerető növény akár 30 centiméter magasra is megnőhet. Sárga vagy rózsaszín virágai a leveleihez képest kicsik és filigránok, szinte tündérszerűek. Létezik belőlük örökzöld fajta is. Az alpesi tündérvirágot elsősorban talajtakaróként szokták használni. Amit mindig tarts szem előtt: 3-4 évig is eltarthat, hogy ténylegesen takarja a talajt, azaz ennyi idő elteltével lesz annyira sűrű. Ettől függetlenül már a második évtől képes elűzni a podagrafüvet.

2. Tűzgyöngyvirág

Ez a növény nemcsak azért remek választás, mert távol tartja a podagrafüvet, hanem azért is, mert nagyon szép. Fajtától függően akár 50-90 cm magasra is megnőhet. Nagy levelei eltakarják a talaj nagy részét, és ezek között nőnek ki a virágok, méghozzá áprilistól szeptemberig. Számos színben kapható: léteznek sötétzöld és sötétpiros levelűek, a virágok pedig lehetnek rózsaszínűek és pirosak is. Az ideális ültetési hely félárnyékos, de rendszeres öntözés mellett a napos helyeken is jól érzi magát.

3. Örökzöld keserűfű

Az örökzöld keserűfű csak 20-30 centiméter magasra nő, ettől függetlenül távoltartja a podagrafüvet. Júliustól szeptemberig virágzik. Virágai először fehér színűek, majd idővel erőteljes rózsaszínben pompáznak. A napos helyeket részesíti előnyben, de az árnyékban is el tud élni - ilyenkor azonban kevesebb virág díszíti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06