Ezek a legfontosabb teendők a kertben júliusban: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb teendők a kertben júliusban: itt a 10 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Véget ért a június, és jön a nyár közepe, talán a legfontosabb hónapja. Éppen ezért érdemes is végigvenni, mi mindenre kell ügyelnie a kertészeknek, kertbarátoknak, és hogy milyen feladatok várnak rájuk! A teendők listájának összeállításában Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertészmérnök segített a HelloVidéknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1. Végre itt a betakarítás időszaka

Akinek konyhakertje van, az már a salátákat, retkeket, aprókrumplit, bébirépát és friss borsót csemegézhetett a kertjéből, de már javában dúl a kovászos uborka szezonja is. Itt az idő, hogy a gyümölcsöket is leszüreteljük, mivel már a zöldmetszésen is túljutottunk. A betakarított zöldségekből és gyümölcsökből tegyünk el savanyúságokat, vagy készítsünk lekvárt, befőttet!

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Öntözzünk rendszeresen!

Ne feledkezzünk meg a növények egészségéről sem. Öntözzünk rendszeresen, hogy megfelelően növekedjenek a termések, ugyanis minden növény szinte a terményhozás időszakában igényli a legtöbb vizet. Az öntözésekkel együtt juttathatunk ki lomb- vagy hígtrágyát, amivel még erősebbek lesznek növényeik. A tápanyag utánpótlása, és mennyiségét mindig az adott szer határozza meg, olvassuk el a felhasználási útmutatót!

3. A növényvédelem terén jobb a megelőzés, mint a tűzoltás

Próbáljuk rendszeresen kezelni a veteményeseket, és a gyümölcsösöket ügyelve, hogy három alkalom után másik hatóanyagot válasszunk, hogy a kártevőkben, kórokozókban ne alakuljon ki rezisztencia, azaz ellenálló-képesség.

4. A gyomirtást, ne vegyszeres úton végezzük, hanem inkább kapálással

A kapálás fontos tevékenység, ugyanis nem csak a gyomokat távolítjuk el így, hanem szellőztetjük a talajunkat, mely jó hatással van a gyökerekre mind növekedésben, mind tápanyag és vízfelvevő képességben.

5. Itt az idő a sövények gondozására

A díszfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását szinte egész nyáron, folyamatosan végezhetjük. Ha nincs aszály és kánikula, akkor épp időben vagyunk a tűlevelű és örökzöld sövények metszésének, amelynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat kurtítsuk meg, alakítsuk a kívánt formára őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. A zöldmetszés is most esedékes

Itt az ideje, hogy megmetsszük a levendulát és a rozmaringot, az akácot. Ügyeljünk rá, hogy a lilaakácot csak finoman a leágazástól 20 centiméterre nyessük le. A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, úgy július végéig - augusztus elejéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhatunk a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének generatív aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel szabadítsuk ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében, valamint augusztus elején célszerű a katlan korona belsejéből a sűrűsítő, befelé növő hajtásokat eltávolítani.

7. Újra támadnak a meztelencsigák

A spanyol meztelencsiga az egyik legbosszantóbb kártevőnk. Akár 12-15 cm hosszúra is megnőhet, folyton éhes, minden növényt, válogatás nélkül megeszik, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket imádja a legjobban. Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi. Borzasztó gyorsan szaporodik, úgyhogy az első és legfontosabb jó tanács, ha észleljük, azonnal lépjünk (rá), bár nagyon nem mindegy, hogyan védekezünk ellene!

A legegyszerűbb és legtermészetesebb védekezés ellenük, hogy menjünk ki este a kertbe, és zseblámpa fényénél, vagy a reggeli szürkületben gyűjtsük össze őket. Dobáljuk bele egy sós vízzel teli vödörbe, ott gyorsan elpusztulnak. Sokan a földterületen is sóznak, ami egyrészt környezetkárosító, másrészt a földnek is roppant káros . ezt senkinek sem ajánljuk. További meztelencsiga-ölő módszerről itt olvashatsz!

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

8. Így ápoljuk a gyepet

A befüvesített részeket is ápolni kell, vágjuk rendszeresen, de 3-5 cm-nél ne legyen kisebb, mert kiéghet. Öntözzünk kis adagokban, naponta többször is, de ügyeljünk, hogy két öntözés között száradjon fel a talaj. A már kiégett foltokat nem célszerű a júliusi időszakban pótolni, ugyanis nem a legjobb a kelési arány. Ha mégis szeretnénk, hogy a pázsitot ne tarkítsák kopasz foltok, akkor a fűmagot előre keverjük össze némi virágfölddel, tetejét takarjuk homokkal. Napközben pluszba öntözzük, hogy nagyobb esélye legyen a kelésnek.

9. Vigyázzunk közben magunkra is!

Ha kinn tartózkodunk a kertben, akkor ügyeljünk arra is, hogy bennünk se tegyen kárt a nap, védjük bőrünket, hidratáljunk sokat! És ahogy magunkat, úgy növényeinket is védjük az erős napsugárzástól. Főleg az ilyenkor kivitt szobanövényeket.

10. Irtsuk, ahogy csak bírjuk a parlagfüvet!

Lassan elkezdődik a parlagfű időszak, már előbújtak a kis parlag füvek. Figyeljünk oda rá, hogy nehogy megbüntessenek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?