Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Mint ahogyan a mondás is tartja, a májusi eső aranyat ér. El is kél mind a mezőgazdaságban, mind a kiskertekben is, hiszen rendkívül aszályos volt a tél és a kora tavasz is. Úgy tűnik, hogy a hajnali fagyoktól már nem kell tartani, meleg van, és beindul az élet a kertekben (is). Elő a lapátokat és az ásókat, kezdődhet a kertészkedés! Az alábbi feladatokat viszont semmiképp sem hagyjuk ki!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Áldás, ha saját kerttel rendelkezünk, azok, akik szeretnek is a veteményesben tevékenykedni, azoknak most kezdődik igazán a móka. Viszont, ha szeretjük, ha nem, vannak feladatok, melyeket nem úszhatunk meg, ha szép és egészséges udvart szeretnénk magunk körül. Ha biztosra szeretnénk menni, ezeket a feladatokat mindenképpen végezzük el: 

1. Fűnyírás és gyepszellőztetés

Az eső elősegíti a pázsit sűrűsödését és erősödését, nem véletlenül a leggyakoribb májusi kerti munka a fűnyírás, amit a legtöbben már áprilisban elkezdünk. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját, amennyiben szétterítve a gyepen hagyjuk. Ez utóbbi módszerről egyelőre megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nem szellőzik így kellően a gyep, mások éppen az így létrejött biodiverzitást méltatják. Arra mindenesetre figyeljünk oda, hogy a fűnyíró pengéi mindig jól ki legyenek élezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után - írja a HelloVidék

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Gondozzunk!

Egy gondozott, örökzöld sövény nemcsak széppé varázsolja a kertet, hanem megvéd a zajtól és a portól is, és búvóhelyet biztosít az énekesmadaraknak. A sövény ültetése, illetve már meglévő sövény esetén az első sövénynyírás is esedékes ilyenkor. Itt az ideje a konténeres növények, örökzöldek ültetésének is, a smaragdtuja, a kecskerágó és a különféle tűlevelűek a kertünk igazi díszei lehetnek. Kivihetjük a szabadba a pincében teleltetett leandereket, muskátlikat is. A leander földjét kezeljük tartós hatású műtrágya-granulátummal.

3. A metszés fontossága 

A metszés elengedhetetlen része a kertészkedésnek, ha pedig eddig még nem tettük meg, akkor a növekvő cserjék, bokrok ágait vágjuk vissza. Nagyon fontos lépés, a növények csak így tudnak fejlődni és ebben az időszakban nőnek a leggyorsabban.

4. Gombák és kártevők elleni védekezés

Szintén egy kulcsfontosságú feladat, és ahány növény, annyiféle probléma bukkanhat fel. Nincsen jól bevált recept a változatosság miatt, de az általánosan elmondható, hogy a kézi gyomlálás (kesztyűben) és a természetes rovarirtókkal szép eredményeket lehet elérni. A lényeg, hogy lehetőleg kerüljük a vegyszereket, hiszem számos természetes módszer létezik már. Itt egy példa: 

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Ültessünk, palántázzunk

Mielőtt azonban nekiállnánk a kerti munkálatoknak, érdemes jó előre eltervezzük, mikor mivel népesítjük be a veteményesünket. Jó tudni, melyik zöldséget hogyan érdemes kiültetni, másrészt az is, magról szaporítsuk-e vagy palántaként neveljük! Mielőtt nekikezdünk a vetésnek, mindenképpen olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint álljunk neki. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük. Amiket májusban biztosan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május eleje), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék. Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még májusban: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

6. Öntözzünk!

Májusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Vessünk egy pillantást a fűszerkertre

Ebben az időszakban érdemes fűszereket szárítanunk! A betakarításhoz a legjobb időpont az, amikor kinyílnak a hajtásokon az első virágok, mert ekkor a leggazdagabb a fűszernövény illatanyagban, illóolajban. Vágjuk le a hajtásokat, rendezzük kötegbe, és szárítsuk meg árnyékos, jól szellőző helyen.

8. Talajtáplálás

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy tápláljuk a földet, amibe veteményezünk. Ez hoz majd gazdag termést. A növényeknek számára is elengedhetetlen, hogy mindig hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz. Kertünkben általában erre a célra az öntözésen kívül különböző tápoldatokat, műtrágyákat, humuszt használunk, ám sok esetben a minőségi műtrágyák, mesterséges, bolti tápanyagok vásárlása nem éppen olcsó mulatság. 

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Ki a virágokkal

Mivel már remélhetőleg nem kell fagyokra számítani, szóval itt az idő, hogy szépen kihordjuk a teraszra vagy az erkélyre a növényeket. Amit mindenképp szem előtt kell tartani, az az, hogy árnyékos, félárnyékos helyre helyezzük csak őket, mivel a legtöbb szobanövény nem viseli jól a tűző napot. Nyári szezonban kéthetente érdemes tápoldatozni őket, valamint a kint hagyott növények locsolásáról sem szabad megfeledkezni. 

10. A májusi szüret

Már virágzik a bodza, érik a májusi cseresznye, lassan megkezdhetjük a szüretet. Ha a bodzát nem a saját kertünkből szedjük, hanem erdők, rétek széléről, olyan bokrokat válasszunk, amelyek távol esnek a forgalomtól. Készülhet bodzaszörp, limonádé, szárítva gyógytea a termésből, de a bodzavirág konyhai alapanyag is lehet. A cseresznyét a szüret után a lehető leghamarabb vigyük hűvös helyre, mert gyorsan megromlik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?