Pusztulnak a kertben a növények? Itt vannak az okok, amiket sokan észre sem vesznek

Pusztulnak a kertben a növények? Itt vannak az okok, amiket sokan észre sem vesznek

agrarszektor.hu
Növénytermesztés során számtalanszor hallattuk már, hogy az öntözés, a trágyázás, sok esetben a metszés és a gyommentesítés elengedhetetlen. Arról viszont már jóval kevesebb szó esik, hogy például a megfelelő fejlődéshez és egészséghez a kálium is kulcsfontosságú. Növeli a termésbiztonságot, a termésmennyiséget és a termés minőségére is kedvező hatással van. Alábbi cikkből kiderül, hogy hogyan ismerhetjük fel, ha növényünk káliumhiánytól szenved, és mit tehetünk, hogy helyrehozhassuk a bajt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha valaki növényeket nevel, az tudja, hogy bár vannak igénytelen fajták, a legtöbb fajta gondozást és odafigyelést igényel - írja a balconygardenweb. Persze ez nem jelenti azt, hogy képzett kertésznek vagy szakértőnek kell lennünk, egyszerűen csak szem előtt kell tartanunk az igényeket és kellő időt kell fordítanunk a kis zöldjeinkre - meg fogják hálálni. Egy csokorba gyűjtöttük, hogy miért is fontos a kálium számukra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan ismerhetjük fel, ha káliumhiányos a növényünk?

Levélsárgulás, lombhullás, levéllankadás, visszamaradott növekedés - ezek mind-mind lehetnek a káliumhiány jelei. Emellett a barnás, "égett" levelek is jellemző tünetek és a fiatal levelek növekedése is lassulhat. De mi okozhatja a káliumhiányt? A kérdésre a válasz az, hogy az alábbiak: 

  • Levegőztetés hiánya,
  • talajtömörödöttség,
  • magas pH,
  • túl - vagy alulöntözés,
  • sérült gyökerek,
  • rossz vízelvezetés,
  • kártevők és betegségek,
  • a túl sok só, magnézium vagy kalcium is akadályozhatja a káliumfelvételt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kitűnő káliumforrások a növények számára

1. (Faipari) hamu

A fahamu kiváló foszfor-, bór-, magnézium- és számos egyéb hasznos növényi elem forrása. Mérsékelten használjuk, hiszen túlzott mennyiségben káros hatással lehet a talaj pH-jára.

2. Komposzt

Ha a káliumhiány jeleit vesszük észre, akkor adjunk egy kis komposztot a talajhoz. Erre a célra akár banánhéjt is lehet használni.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Káliumban gazdag műtrágya

Bár a természetesség mindig fontos, ha mégis műtrágyát szeretnénk használni, akkor válasszunk olyat (például NPK-t), aminek magas a káliumtartalma.

4. Zöldhomok

A zöldhomokot az óceán fenekéről nyerik, és többnyire a növények tápanyagszükségleteinek biztosítására használják, mivel gazdag hamuzsírban, szilícium-dioxidban, vas-oxidban, mészben és foszforsavban. Az egyik leggazdagabb szerves káliumforrásnak minősül. Mivel vízben nem oldódik, a termesztőközegbe kell keverni. Nagyjából 4-6 evőkanálnyit használjunk, a cserép, a hiány és a növény méretétől függően.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02