Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik a kertben: így öntözd helyesen a növényeket

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik a kertben: így öntözd helyesen a növényeket

agrarszektor.hu
Bizonyára minden növénytulajdonos beleszaladt már abba a hibába, hogy szeretett virágának annyira meg akart adni mindent, hogy egyszerűen túlöntözte. A víz kulcsfontosságú a zöldek esetében is, főleg ezekben az aszályos időkben. Még a tapasztaltabbakkal is könnyen megeshet, hogy elszámítják magukat, amivel persze nincs is semmi probléma. Mint mindenre, erre is van megoldás, és nem is kell megerőltetni sem magunkat, sem a pénztárcánkat. Hogy mi a teendő a túlöntözött növényekkel, hogyan menthetjük meg őket, vagy, ami még fontosabb, hogyan előzhető meg a baj, most egy csokorba gyűjtöttük!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A túlöntözés talán a legnagyobb oka annak, hogy a legtöbb konténerben, cserépben nevelt növény elpusztul - írja a balconygardenweb. Ha még nem vagyunk jártasak a növénytermesztésben és gondozásban, gyakran elkövethetjük azt a hibát, hogy úgymond szeretetből kezdjük el öntözni őket - csakhogy ez a szeretet hamar végzetes is lehet. Ezért mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb néha több ebben az esetben is, és ismerjük fel a jeleket, ha túl sok vizet adtunk a zöldjeinknek! Hogy mik is ezek pontosan és hogyan menthetjük meg őket? Az alábbi cikkből kiderül.

EZ IS ÉRDEKELHET

A túlöntözés jelei

Ha sárguló leveleket és puha, kókadt növényeket látunk, akkor bizony előfordulhat, hogy a túlöntözés egyik jelét látjuk. A túlöntözés egyébként "tünetekben" hasonlít az alulöntözéshez, de könnyen megtudhatjuk, hogy melyikkel is van dolgunk: egyszerűen nézzük meg a földet és a vízelvezetést úgy, hogy két ujjunkkal nyomkodjuk meg a föld/talaj felszínét. Ha teljesen száraz a föld felső rétege, akkor adjunk vizet a növénynek, ha viszont nagyon nedves, akkor tudjuk, hogy túl sok a víz.

Ne dőljünk be a sárga leveleknek!

Eleinte megesik, hogy a levelek elkezdenek sárgulni vagy éppen halványulnak, ilyenkor azt gondolhatjuk, hogy "szomjazik" a növény, és még több vizet adunk neki, ezzel rontva a helyzeten. A túlöntözés egyik jele ugyanis lehet a levélsárgulás is, így a fentiekhez visszacsatolva, mindig ellenőrizzük a talajt/földet! Az új hajtások megbarnulnak, a levelek lehullanak, és a növényünk vagy lassan, vagy egyáltalán nem nő. Egyes esetekben még penész is képződhet, ha pedig túl sokáig állnak a vízben, akkor a gyökérrothadás sem kizárt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tehetünk a túlöntözött növényeinkkel?

  • Tegyük egy száraz helyre, és hagyjuk abba az öntözést, amíg a talaj/föld száraz nem lesz.
  • Helyezzük a növényt olyan helyre, ami részben vagy teljesen árnyékos. A párolgás miatti hirtelen vízveszteség ilyenkor még jobban megterheli őket, ezért is fontos, hogy ne maradjanak a tűző napon. Ilyenkor a már lankadt, elhalt részeket el is távolíthatjuk a növényeinkről.
  • Ha át szeretnénk ültetni, akkor a cserép oldalát enyhén veregessük meg úgy, hogy a gyökerek kissé fellazuljanak. Fokozatosan emeljük ki a növényt, ügyelve arra, hogy a szárát fogjuk meg, semmiképpen se a tetejét!
  • A rothadt, elhalt gyökérrészeket és egyéb részeket vágjuk le, de figyeljünk, hogy steril, tiszta eszközökkel tegyük ezt meg! A piszkos, korhadt szerszámok ugyanis tovább ronthatják a zöldjeink állapotát. A metszés után ismételten tisztítsuk meg és sterilizáljuk az eszközöket!

EZ IS ÉRDEKELHET

Így ültessük át őket

Ha egy másik cserépbe szeretnénk tenni a növényt, akkor az új edény megfelelő vízelvezető lyukakkal rendelkezzen. Ha a cserép megfelelő, akkor pedig érdemes friss földet beletenni, ezzel is támogatni őket. A növényt, ha áttesszük egy másik cserépbe, öntözzük meg vízzel vagy hideg kamillateával - a kamillatea enyhe gombaölőként működik. Tartsuk a növényt világos helyen, ahol szűrt napfény vagy több órás reggeli napfény éri, egészen addig, míg meg nem gyógyul. Ezt követően csak akkor öntözzük, ha a talaj tapintásra száraz.

Utógondozás

Ha a növényünk "magához tért", adjunk neki vizet, de csak akkor, ha már a talaj száraz. Ez nem azt jelenti persze, hogy porzásig szárítsuk ki az öntözések között. A műtrágyákat mindenképp kerüljük el, hiszen a gyökerekben kárt tehet ebben a kezdeti gyógyulási szakaszban. Ha elkezd újra megfelelően növekedni és fejlődni a növény, akkor adhatunk hozzá trágyát. Miután a növény ismét egészségessé és erőssé válik, visszatérhetünk a szokásos ápolási rutinhoz. Csak ne felejtsük: ezúttal ne öntözzünk túl!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?