Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a szappan a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a szappan a kertben

agrarszektor.hu
Bizonyára áldás, ha valaki saját kerttel rendelkezik, hiszen magának termesztheti meg a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket, de akár még szép, színes, illatos virágokat is. Emellett nagyszerű kikapcsolódási lehetőség is, kellemes perceket, órákat tölthetünk el a kis veteményesünkbe. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem csak jóságokból járhat ki a kerttulajdonosoknak, hiszen jó néhány dologra oda kell figyelni. Rágcsálók, betegségek, rovarok, bogarak, időjárás és még sorolhatnánk. Utóbbira nem tudunk közvetlenül hatni, ám a gondozást és a kártevők távoltartását felturbózhatjuk. Méghozzá szappannal. Hogy hogyan? Az a cikkünkből kiderül!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rovarok és egyéb kistermetű hívatlan vendégek ellen temérdek védekezési módszer létezik, de vajon mi a teendő, ha a földünket/kertünket szőrös, négylábú betolakodók terrorizálják? Vagy akkor, ha a benti növényeink, szerszámaink koszosak lesznek? A kérdések listáját a végtelenségig lehetne sorolni, de kérdések helyett inkább lépjünk a tettek mezejére - írja a balconygardenweb. A szappannal rengeteg előttünk álló kertészeti, növénytermesztési problémát oldhatunk meg, ráadásul fillérekből tehetjük meg, hiszen ezek a kis tisztítótömbök nem kerülnek sokba. Alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük, hogy milyen sok mindenre használhatjuk ezt a filléres csodaszert.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Szarvasmentes övezet

A vidékiek nem egyszer találkozhattak már kisebb-nagyobb vadakkal, egyéb állatokkal a portájuk környékén. De mi van akkor, amikor már a kertekbe is bemerészkednek? Nem kell megijedni, nem bántanak senkit, ha pedig el szeretnénk őket űzni a veteményestől, a legegyszerűbb dolog az, ha illatos szappandarabokat teszünk, szerte a kertben - a szarvasok nem fogják nagyra értékelni az illatot.

Kitűnő kenőanyag

Ha már kicsit be vannak rozsdásodva a szerszámaink vagy akadnak, akkor például a fűrész fogait kenjük be óvatosan szappannal, így könnyebb lesz vele a famegmunkálás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fő a tisztaság 

Ha bent tároljunk a növényeinket, akkor akarva, akaratlanul sajnos koszolódni, porosodni fognak. Ilyenkor csak rántsuk elő a szappant és készítsünk belőle oldatot: reszeljünk le körülbelül negyed teáskanálnyi szappant, majd adjuk hozzá egy liter langyos vízhez és már kezdhetjük is a növények lemosását.

Fő a tisztaság - a szerszámokkal is

A gondos kertápoláshoz elengedhetetlenek a tiszta szerszámok, így számolnunk kell azzal, hogy bizony tisztán kell tartani őket. Fogjunk egy vödröt, öntsünk bele forró vizet, majd tegyünk bele reszelt szappant. Használat után (addigra nem lesz tűzforró a víz sem!) merítsük őket a vödörbe, dörzsöljük le és távolítsuk el a szennyeződéseket, majd tehetjük is a helyére a kis szerszámainkat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Küzdjünk a szúnyogcsípések ellen

Mivel hamarosan itt van a jó idő, egyet jelent azzal, hogy támadásba lendülnek a szúnyogok is. Ha megcsípnek minket, akkor egy nedves szappannal kenjük be a viszkető felületet.

Vegyük fel a harcot a gyomokkal

Egy tálba keverjünk reszelt szappant, egy kis ecetet, forrásban lévő vizet, majd keverjük addig, míg minden fel nem oldódik. Ha ez megvan, permetezzük az oldatot a gyomokra, és várjuk a hatását. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg természetes anyagokból készült szappanokat használjunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fokozzuk a hatást

Készítsünk oldatot langyos vízből és reszelt szappanból. Ha ez megvan, adjunk néhány cseppet ebből az oldatból a rovarriasztóhoz, hogy fokozzuk vele a hatást.

Védekezzünk a rovarok ellen

Adjunk hozzá egy evőkanál reszelt szappant és fél evőkanál neem olajat egy liter langyos vízhez. Jól keverjük össze, és permetezzük a növényekre, hogy elűzzük vele a kártevőket és rovarokat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?