Ezt sokan elrontják a növények gondozásakor: erre mindenképp figyelj oda

Ezt sokan elrontják a növények gondozásakor: erre mindenképp figyelj oda

agrarszektor.hu
A növényeket bizonyára sokan szeretik, ám vannak olyanok is, akik egyenesen rajonganak értük vagy éppen a kertészkedés nyújtja számukra a legnagyobb kikapcsolódást. Ebben az esetben a palánták gondozására extra figyelmet fordítanak, ám sokszor a legnagyobb igyekezet ellenére is akadhatnak gondok, például, hogy elkezdenek sárgulni a levelek. Ilyenkor sem kell megijedni, mint szinte mindenre, van megoldás. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mik lehetnek a legnagyobb hibák, amiket elkövethetünk, illetve, hogy pontosan mit is tehetünk ilyenkor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A palánták meglehetősen érzékenyek és sérülékenyek lehetnek a környezetükben bekövetkező változásokra. A kisgyermekekhez hasonlóan gondosan kell gondoskodni róluk, hogy erősek és egészségesek legyenek. Az elsárgult leveleknek pedig minden bizonnyal nem sok növénytulajdonos örül - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem megfelelő a fény

A nem megfelelő fény a palánták sárguló vagy sápadt leveleihez vezethet. A rossz fényviszony akadályozza a fotoszintézis folyamatát, és befolyásolja a klorofilltermelést. Ügyeljünk, hogy a csemeték megfelelő fényt kapjanak azáltal, hogy jól megvilágított helyre rakjuk őket. Ha erre nincs mód, lámpákat is bevethetünk.

Túl sok a napfény

Bizony a túl sok közvetlen napfény sem ideális, hiszen ez napégéshez vezethet. Az intenzív hő és sugárzás károsíthatja a levelek érzékeny szöveteit, ami sárguláshoz vezet. A fénygátlás akkor következik be, amikor a csemeték a fotoszintézisre való képességüket meghaladó intenzitású fényt kapnak. Ez egyensúlyhiányhoz vezet a levelek által elnyelt energia és a fotoszintézishez felhasznált energia között, ami a levelek sárgulásához vagy kifehéredéséhez vezet. A palánták a nap legmelegebb óráiban, jellemzően a késő délelőtt és a délutáni órák között hajlamosabbak a leégésre. Ezekben az órákban próbáljuk meg nem a tűző napsütésben hagyni a növényeinket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Túlöntözés vagy rossz vízelvezetés

A túl nedves talaj is okozhat sárguló leveleket a palántáknál. A túlöntözés szintén és a rossz vízelvezetés pedig súlyosbíthatja a problémát. A probléma kezelése érdekében hagyjuk, hogy a talaj az öntözések között kissé kiszáradjon - ezt az ujjunkkal tudjuk is ellenőrizni. A talaj vízelvezetését szerves anyagokkal tudjuk módosítani is, illetve fontos, hogy a cserepeken, edényeken megfelelő vízelvezető lyukak legyenek.

Tápanyaghiány

A nitrogén létfontosságú a levélfejlődéshez és az általános növekedéshez. A nitrogénhiány az idősebb levelek sárgulását okozhatja. A nitrogénhiány kezelésére alkalmazzunk magasabb nitrogéntartalmú műtrágyát vagy használjunk szerves nitrogénforrásokat, például komposztot vagy halemulziót. A vas nélkülözhetetlen a klorofilltermeléshez, és hiánya interveinális klorózishoz vezet, amikor a levél erezete zöld marad, míg a közöttük lévő terek sárgulnak. A vashiány kezelésére vas-kelát vagy vas-szulfát alapú műtrágyákat használhatunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Túltáplálás

Bizonyos tápanyagok túlzott mennyisége mérgezővé válhat a palánták számára. A magas nitrogén szint például nitrogénmérgezést okozhat, ami a levelek sárgulásához vagy barnulásához vezethet. Ezt az állapotot gyakran nevezik "égésnek" vagy "műtrágyaégetésnek". Hasonlóképpen, más tápanyagok, például kálium foszfor vagy mikrotápanyagok túlzott szintje is vezethet mérgezési tünetekhez és a levelek sárgulásához. Ha műtrágyát használunk, minden esetben kövessük és tartsuk be a rajta szereplő utasításokat, arányokat! Ha tehetjük, próbáljunk meg a természetességre törekedni.

Az átültetés fontossága

Ha a palántákat hosszabb ideig kis konténerekben tartjuk, akkor az a gyökérzetüknek (ami folyamatosan növekszik), nem tesz jót, mivel összegabalyodhatnak vagy tömörülhetnek. Ennek következtében a palánták gyökereinek nem lesz elegendő helyük a növekedéshez és nehezebben férnek hozzá a szükséges tápanyagokhoz és a vízhez. A korlátozott gyökérterület tápanyaghiányhoz és vízstresszhez vezethet, ami a levelek sárgulásához vezethet.

Ilyenkor ültessük át a palántákat nagyobb edénybe vagy a termesztési helyükre a növekedés megfelelő szakaszában. Ebben az esetben is érdemes figyelembe venni az adott növény igényeit, növekedését, és ehhez ütemezni az átültetést. Fontos megjegyezni, hogy a palánták átültetése kényes folyamat lehet, ezért bánjunk óvatosan velük, és gondoskodjunk arról, hogy az új tárolóedények vagy kerti ágyások megfelelő talajjal és megfelelő vízelvezetéssel legyenek ellátva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ügyeljünk a kártevőkre, betegségekre

Egyes kártevők vagy betegségek is okozhatnak sárguló leveleket a palántákon. Ilyenkor számos dologgal megoldhatjuk a problémát, a kérdés csak az, hogy milyen kártevő vagy betegség támadta meg a növényünket. Rovarölő szappanokat, gombaölőszereket is bevethetünk, de rengeteg hasznos házi praktika, szer is létezik, amivel garantáltan megszabadulhatunk tőlük. Sokszor pedig elég az egyszerű mechanikai védekezés is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?