Vetés augusztusban: ezeket a zöldségeket még most is elültetheted, itt a lista

Vetés augusztusban: ezeket a zöldségeket még most is elültetheted, itt a lista

agrarszektor.hu
Augusztusban sem áll meg az élet a kertben, hiszen ilyenkor is akad még bőven munka, feladat, amit el kell végezni. Most jött el az ideje például a fűszernövények betakarításának, de számos olyan zöldség és dísznövény is akad, amelyet még ebben a hónapban is elültethetünk a kertbe. A gazolás, illetve a kártevők, betegségek monitorozása minden hónapban alapvető, így erről se feledkezzünk meg! Összegyűjtöttük, mi mindent lehet augusztusban csinálni a kertben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rengeteg feladatot és munkát tartogat a kert augusztusban is, számos növényt most kell például betakarítani, de akadnak olyan zöldségek és dísznövények is, amelyeket még most ültethetünk a kertbe. Mutatjuk, mi mindennel érdemes most foglalkoznia a kertészeknek a hivatalosan utolsó nyári hónapban - írja a balconygardenweb.com.

1. Fűszernövények betakarítása

A fűszernövényeket érdemes nyár végén, közvetlenül a virágzás előtt betakarítani. Mindig kora reggel szedjük le a leveleket, ilyenkor a legkoncentráltabban vannak ugyanis bennük az illóolajok. Miután leszedted a növényeket, óvatosan öblítsd át őket vízzel, és távolítsd el róluk a koszt. Ezt követően töröld szárazra a fűszernövényeket egy tiszta törülközővel, vagy hagyd őket a levegőn maguktól megszáradni.Fontos, hogy pédául a levendula, a zsálya, az oregánó, a tárkony és a kakukkfű metszését, szüretelését, soha ne hagyjuk a fagyok előtti utolsó hónapra, mert akkor nem lesz idejük a hideg időjárás beköszönte előtt megerősödni.

2. Vetés augusztusban, avagy itt az ideje az őszi veteményes elkészítésének

Augusztus hónap kiváló arra, hogy létrehozzuk az őszi veteményesünket. Ahogy véget ér a nyár, számtalan zöldség kikerül a kertből, ugyanakkor sok olyan is akad, amelyik inkább a hűvösebb őszi klímát preferálja, ezért ilyenkor jön el az ideje annak, hogy elültessük őket. Mutatjuk, mik kerülhetnek még most a kertbe: 

  • Kelkáposzta: A kelkáposzta egy tápanyagban gazdag leveles zöldség, amely a hűvösebb időt részesíti előnyben. Egy vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag zöldségről van szó, amely nem hiányozhat egy kertből sem.
  • Retek: A retek egy nagyon gyorsan növő és fejlődő zöldség, így hamar betakarítható válik az őszi kertben is.
  • Sárgarépa: A sárgarépa az őszi kertek alapzöldsége kell, hogy legyen. Ültethetünk belőle különböző színű fajtákat is, hogy még izgalmasabbá tegyük a veteményesünket.
  • Spenót: A spenót egy sokoldalú és tápanyagban gazdag zöldség, amely a hűvösebb időben érzi igazán jól magát. Mivel nagyon gyorsan nő, ezért szinte folyamatosan betakarítható egészen addig, míg végleg ki nem szedjük a növényt a kertünkből. 
  • Brokkoli: A brokkoli egy hidegtűrő zöldség, amely tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az augusztusban ültetendő növények között az egyik első a brokkoli!

3. Ültess a cserepekbe egynyári vagy évelő növényeket

Jó pár dísznövény elvirágzik így a nyár végére, viszont számos olyan faj akad, amiket még most elültethetünk cserepekbe, és színes díszei lehetnek ősszel is a kertünknek. Mutatjuk, milyen dísznövényeket érdemes ilyenkor ültetned a kertbe:

  • Petúnia: A petúnia igen népszerű növény, nagyon jól érzi magát cserépben, és számtalan színben kapható, ezért érdemes ültetni belőle ilyenkor a kertbe.
  • Árvácska: Az árvácska a különböző, vibráló színeivel tökéletes éke lehet a kertünknek, így most augusztusban is ültessünk belőle cserepekbe.
  • Évelő őszirózsa: Az őszirózsa a szezon egy késői virága, amellyek szintén nagyon színessé varázsolhatjuk a kertünket még ősszel is. Kapható rózsaszín, lila, kék vagy fehér színben is, de ne féljük ültetni akár mindegyikből is!
  • Kerti sarkantyúka: A kerti sarkantyúka elképesztően élénk pirosas, narancsos, sárgás virágai amellett, hogy mennyire vibrálóak, ehetők is. Nagyon gyorsan nő, ezért az őszi kertbe tökéletes választás. 

4. Szabadulj meg a gyomoktól

A gyomokkal való küzdelem általában egész évben tart egy kertben, de az augusztus talán az egyik legjobb hónap, amikor érdemes nekiállni ennek a feladatnak. Ilyenkor ugyanis közeleg a vegetációs időszak vége, amikor az egynyári és évelő növények magokat hoznak, amelyek ha nem cselekszünk most, következő tavasszal nagyon gyorsan ki fognak hajtani. Használjunk kapát, vagy távolítsuk el kézzel a gazt, de arra figyeljünk, hogy mindig gyökerestül húzzuk ki a földből, különben hamar visszanő majd.

5. Célzott metszés

Sok olyan növény van, amit augusztusban érdemes metszeni annak érdekében, hogy megfelelően növekedjen, és termékenyebb legyen a jövőben. Mindig használjunk éles metszőollót, és figyeljünk arra, hogy az összes elhalt, sérült vagy beteg növényi részt eltávolítsuk minden megmetszendő egyedről.

6. Ellenőrizd a kártevőket és a kórokozókat a növényeken

A kártevők és kórokozók folyamatos monitorozása elengedhetetlen a kertben, így augusztusban se feledkezzünk meg erről. Figyeljük, hogy látunk-e arra utaló jeleket az egyes növényeken, hogy valamilyen betolakodó, fertőzs vagy betegség támadta meg. Ha úgy látjuk baj van, azonosítsuk a problémát, majd tegyük majd a szükséges lépéseket a megoldás felé. Az elhalt, vagy fertőzött, beteg növényi részeket minden esetben távolítsuk el, így a károkozó terjedését is megakadályozhatjuk. Biztosítsunk minél nagyobb távolságot az egyes növények között, így például gátolhatjuk a gombás betegségek terjedését, illetve a jó és könnyebb légáramlás is segíthet megelőzni a bajt. 

7. Gyűjtsd be a magokat a letermett növényekről

Augusztusban jön el az ideje annak, hogy a már letermett növényeinkről begyűjtsük és eltároljuk a magokat. Így amellett, hogy nem kell majd megvennünk őket a következő szezonban, biztosan fogjuk tudni, hogy mit ültetünk, és mire számíthatunk. Ha ezeket a lépések követed, garantáltan sikeres lesz a vetőmagokat begyűjtése

  • Betakarítás és tisztítás: A magok begyűjtéséhez várd meg, míg megszáradnak, megbarnulnak a növények, és csak ezután távolítsd el őket óvatosan. Ezt követően helyezd őket egy tiszta edénybe. 
  • Tárold megfelelő helyen a magokat: Válasz akár kisméretű borítékokat vagy légmentesen záródó tárolókat/edényeket a magok tárolásához, de jó megoldás lehet egy átlátszó zacskó, vagy üvegedény is. A lényeg, hogy rendszerezetten tud tartani a magokat. 
  • Hűvös és száraz helyen tárolj: A magvak tartós tárolásának egyik titka, hogy mindig hűvös, száraz helyre tegyük őket. Keress tehát egy ilyen helyet, ahol sötét is van, és nem érintkeznek a magok a közvetlen napfénnyel sem.
  • Címkézz és dátumozz: Mindig címkézd fel és dátumozd a magokat, hogy később azonosítani tudd őket. Írd fel a növény nevét, fajtáját, illetve a gyűjtés dátumát is, így a következő szezonban biztosan tudni fogod, mi, hol van.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58