Tuti megoldás a drága talajjavítók helyett: a profik ezt használják a kertekben

Tuti megoldás a drága talajjavítók helyett: a profik ezt használják a kertekben

Nagy Z. Róbert
A földigiliszta a talajállapot és ezen keresztül a növények szempontjából egy nagyon fontos, és kissé misztikus állat. Ha nincs talajélet akkor nincs növényi élet sem, és ez kiskertben is igaz: minél jobb a talajunk, annál könnyebben termelhetünk, többet és jobb minőségben. És ehhez a földigiliszták is nagy segítségünkre vannak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kettévágjuk, kettő lesz?

Makacsul tartja magát az a hiedelem, hogy ha kettévágunk egy gilisztát, akkor kettő giliszta lesz belőle, de ez nem igaz. A földigiliszta agya, öt pár szíve és légzőszervei az állat egyik végének az elején találhatóak. Így, ha kettévágunk egy gilisztát, az a része, amiben ezek a szervek vannak regenerálódik és tovább él. Ám a másik végéből, a „farkából” nem lesz másik giliszta.

A közönséges földigiliszta másik nevén az esőféreg magányosan élő állat, eső után a még nedves földben kialakít magának egy folyosórendszert. Ennek a fala azért nem omlik be, mert a giliszta testének ragadós váladéka, miután megszárad, ragasztóanyagként tartja ezt. A folyosórendszerben legalább egy kitágított pihenőürege is van, hideg és száraz időben ebben az üregben golyószerűn összegömbölyödve tölti idejét, ezzel a módszerrel őrzi meg teste melegét és nedvességtartalmát. A járatai jó szolgálatot tesznek a növényeinknek is hiszen ezek a talaj víz és levegőháztartásában is fontos szerepet játszanak, de munkálkodása során a giliszta lazítja a talajt, jobb fizikai szerkezetet alakít ki, és nem mindegy, hogy a növény gyökerének egy kőkemény, vagy egy lazább, morzsalékos talajban kell növekednie, keresve a vizet és a benne oldott tápanyagokat.

Táplálkozásával is javítja a talajt

A földigiliszta táplálkozása során elkorhadt, elrothadt növényi részekkel kevert szerves anyag tartalmú földet fogyaszt, növényi maradékok, néha kisebb elhullott állatok is az étlapjára kerülnek. Amikor a talajban nem talál elég táplálékot akkor a felszínre jön és növényi részeket visz le a járatába, amelyeket ott megrothaszt, majd megemészt - így a lebontásban és a talaj szervesanyag tartalmának növelésében is nagy szerepe van. Életmódjával tisztítja a talajt a korhadékoktól és rothadékoktól, megnövelve annak hasznos termőképességét. Ürüléke szerves anyagnak tekinthető, amelynek a biológiai aktivitása százszorosa is lehet az elfogyasztott talajtörmeléknek. Kutatások szerint a földigiliszták úgy javítják a növények meztelen csigák elleni védekezőképességét, hogy növelik a tápanyagellátásukat, így azok több, a csigák számára mérgező antitestet termelnek.

Könnyű tenyészteni

A giliszta fogságban 6 évig él és 6-18 hónapos kora között válik ivaréretté. Szabadon élve valószínűleg rövidebb élet adatik meg neki, mert a vakond, a sün, a cickány, a békák, teknősök, százlábúak és a futóbogarak is ellenségeik, melyek táplálékot látnak bennük. A fogságban tartás ott jön a képbe, hogy főleg a trágyagilisztákat horgászok halcsalinak is tenyésztik, de a gilisztahumusz is egy nagyon jó talajjavító készítmény, melyek akár otthon házi giliszta farmunkon is megtermeltethetünk a gilisztákkal. Egyes vidékeken a gilisztát főzve, vagy sütve húspótlóként fogyasztják az emberek, főleg fehérjében szegény területeken (nagy a B-vitamin tartalma, íze enyhén édeskés, tehéntejre emlékeztető).

A giliszták tenyésztése nem bonyolult, a párzási időszakuk nyáron, nedves időszakban az esti órákban van. A giliszta hímnős, de partnert kell keresnie a párzáshoz. A párzás után létrejövő „kokon” egy akár 20 petét is tartalmazó nyálkás tok, mely a szélsőséges időjárási körülményeket is képes átvészelni. Annak ellenére, hogy sok pete van benne többnyire csak egyetlen giliszta bújik ki belőle a peterakást követő 1-5 múlva.

Gilisztafarm a kertben

Biohumusz „gyárat” házilag is építhetünk. Ez egy lábakon álló láda, melynek az alja rácsozott, és beépített kaparóval van ellátva. Az oldalait fúrjuk ki több helyen a szellőzés miatt. Jó, ha az aljának a magassága a talicskánk méretéhez igazodik, hiszen így egyből alá tolva azt beletermelhetjük majd a kész gilisztahumuszt. Először a rácsot helyezzük el, az alját takarjuk újságpapírral, hogy el ne szökjenek a giliszták. Mire az újságpapír szétázik, már a giliszták is belakják a kis üzemüket. Az újságpapírra öntsünk vizet, majd 2-5 cm vastagon nedves komposztot terítsünk. Erre rakjunk 1-2 marék, horgászboltban vásárolt trágyagilisztát. A rózsaszín földigiliszta nem jó e célra, csak a barna trágyagiliszta. A gilisztákra tegyünk 5-7 cm friss fűkaszálékot. Ekkortól figyeljük, hogy amikor elfogy a fűkaszálék pótoljuk azt úgy, hogy a kész humusz felett mindig 7-10 centiméter (de ennél nem több) fűkaszálék legyen. Ne rakjunk a dobozba petrezselymet, lestyánt, bürköt, paradicsomot, krumplit, dohányt, és selyemfüvet, diólevelet - ezek csak gátolják a giliszták munkáját Ne adjunk nekik fásodó szárrészt, azt nem eszik meg, és eldugítja a kaparónkat is. Eleinte 1-2 hetente kell pótolni a szerves alapanyagokat, később akár már négy naponta is - amikor elszaporodnak a giliszták. Ha felnyitjuk a fedelet és látunk egy-két gilisztát a felszínén, akkor még várjunk pár napot a következő adag feldolgoznivaló berakásával.

A humuszt úgy termeljük ki, hogy a rács alá állítjuk a talicskát, és elkezdjük a beépített kaparóval (ami a rács fölött, de a deszkakeret alatt van) kaparni a humuszt, ami így áthullik a 3x3 vagy 5x5 mm es lyukbőségű rostán. Addig kaparjuk, amíg jön a humusz, hiszen ez a lebomlott anyag át tud jutni a rostán a felette levő még feldolgozatlan nem. A giliszták jórészt a feldolgozatlan anyagban tanyáznak. Ha a humusszal együtt hullik le néhány giliszta is, azokat jobban járunk, ha szabadon engedjük (azaz bedolgozzuk a talajba a gilisztahumusszal együtt). A sérült egyedek ugyanis hónapokig regenerálódnak, ami alatt nem termelnek.

Évekkel ezelőtt nagy divat volt a gilisztahumusz gyártás, sokan belefektettek, és belebuktak. Ám házikerti méretben egy ilyen gilisztaláda működtetése igen hasznos, mert a hagyományos komposzthoz képest gyorsabban és jobb minőségű talajjavító anyaghoz jutunk. Ha megnézzük, hogy az áruházakban mennyiért árulják a virágföldet rájövünk, hogy egy működő gilisztafarm nagyon hamar nyereségessé tud válni kertünkben.

Még néhány érdekesség

A gilisztáknak fontos szerepük van a szerves anyagokban, humuszban gazdagabb feltalaj és az altalaj keverésében. Járataik készítésével javítják a talaj víz-, és levegőállapotát. A szárazságra nagyon érzékenyek, ezért ha szárad a talaj akkor a mélyebb rétegekbe mennek le, ha nedvesedik a talaj feljebb jönnek, és ha a talaj egy nagy esőzés után „úszik a vízől” akkor a felszínre jönnek, hiszen levegőre van szükségük. Hőmérsékleti optimumuk 10 °C körül van, a 25 °C-os meleget hosszabb ideig nem élik túl, aktivitásuk 0 °C-nál pedig gyakorlatilag nullára csökken. Ideális esetben egy hektárnyi területen százezer és egymillió közötti példány él belőlük, ezek tömege 100-1000 kilogramm lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?