Új őrület hódít a magyar kertekben is: egyre többen ültetnek így növényeket

Új őrület hódít a magyar kertekben is: egyre többen ültetnek így növényeket

Nagy Z. Róbert
A kiskertek gondozásában is követhetünk valamilyen irányelvet, melyekből van bőven választék: konvencionális, integrált, bio, biodinamikus, permakultúra, Stouth-módszer, és ami biztos: egyik sem válik a kert hátrányára!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Konvencionális termelés: hagyományos, de nem annyira

A konvencionális termesztés célja a nagy termésmennyiség elérése, ezért ez a műtrágya és növényvédő szer használatot tekintve egy nagyon megengedő irányzat. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy e szereknél a munka és élelmezésbiztonsági várakozási időket ne kellene betartani a növényvédelmi kezeléseket követően. Bár a fogyasztók rendszerint idegenkednek a sokszor permetezett terményektől sok olyan zöldség és gyümölcsfajta van, melyek nagy terméshozamúakká váltak a nemesítés során, ám ezzel együtt érzékenyekké is. Ma már üzemi szinten 8-12 permetezés nélkül nem lehet versenyképes mennyiségű káposztát termelni, de alma termesztésnél is jóval 10 fölött van az évenkénti permetezések száma. A konvencionális gazdálkodó, főként kémiai módszerekkel védi meg a termést, és növeli annak mennyiségét minél nagyobbra. Ez az irányzat kiskertekben egyre kevésbé alkalmazott, egyrészt a szerek egyre emelkedő ára miatt, másrészt a családellátó kertekben is terjednek újra a tájfajták, melyek kevesebbet teremnek ugyan, de kevésbé érzékenyek is, így kevesebb növényvédő szer szükséges a termesztésük során.

Integrált termesztés: ésszerű vegyszerhasználat

Az integrált termelés alapja az ésszerű vegyszerhasználat, melynek alkalmazása során a környezetvédelmi szempontokat és a szer rotációt figyelembe vesszük. Így ez az irányzat sokkal kevesebb vegyszert használ mint a konvencionális módszer. Többféle lehetőség van a szer mennyiség csökkentésére. A rovarok szex-feromonja ragacslapos csapdákkal kihelyezhető a területre, és a rovarfogásból mérhető le, hogy mikor lehet optimális időben permetezni ahhoz, hogy a kártevőt egy vegyszerezéssel a legnagyobb mértékben lehessen gyéríteni. A megfelelően időzített növényvédelmi kezeléssel védjük a környezetet, spórolunk a vegyszerköltségen, és mégis hatékony lesz a beavatkozás. Az integrált kertészkedés gyakorlata a szer rotációra is nagy hangsúlyt fektet, azaz a vegyszerek sorrendjének változtatásával megoldható, hogy a kártevők, kórokozók ne váljanak ellenállóvá azzal szemben. Az integrált termesztésben használt vegyszerek a szelektivitásra is nagy hangsúlyt fektetnek, mert lényeges hogy egy rovarölő szer csak a káros rovart pusztítsa el, a hasznos rovarok életét kímélje meg.

Biokertészkedés: ez hangzik a legjobban…

Az egyik legnépszerűbb a bio, vagy organikus termesztés, ami nem használ semmilyen szintetikus vegyszert vagy műtrágyát, csak természetes anyagokat. Környezetvédelmi és élelmiszer-egészségügyi szempontból ez a legszimpatikusabb módszer, ám néhány hátulütője azért van, például a termés nem lesz olyan szép, és kevesebb is lesz, hiszen ezzel a módszerrel a kórokozók és kártevők száma csökkenthető, szabályozható, de nem szüntethető meg teljesen a tevékenységük, így a termés egy részét „ők eszik meg”. A bio-termesztésen belül sokféle irányzat van. A szerves biológiai termesztés során szervetlen, mesterséges eredetű anyagok nem használhatók a termesztésben, csak szerves, természetes eredetűek.

Népszerű ága a bio-termesztésnek a permakultúra. Ez az őshonos növények és a klimatikus viszonyok összhangján alapul. Lényege, hogy ha őshonos növények vannak csak kertünkben, azok az itteni környezeti viszonyokhoz alkalmazkodtak, míg a tájidegeneknek - a számukra kedvezőtlen klíma miatt - számos betegségük lesz, mivel immun tevékenységüket legyengíti, hogy a környezet nem ideális számukra. A biodinamikus termesztésnél pedig a csillagok járásához igazítják a munkák elvégzését. Van, aki ezt tudománytalannak tartja, ám érdemes párhuzamot vonni például a Hold tömegvonzásával, ami az óceánokban apályt és dagályt eredményez, tehát a környező bolygók valóban hatással vannak a földi szervezetekre - ez a biodinamikus termesztés alapja is.

A biodinamikus módszer egyre kedveltebb - ismét

A művelői is gyakran úgy jellemzik, hogy sok része tudományosan nem megmagyarázható, de mégis működik. E módszer az ökológiai termesztéshez való kapcsolódása miatt vegyszerek nélkül dolgozik, és génmódosítás nélküli növényeket termeszt, a minőségre való törekvés erősebb a mennyiséginél, tisztelik a környezetet, és természetes úton küzdenek meg a kártevőkkel. Rudolf Steiner osztrák filozófus 1924-ben tartott e témában egy meghatározó előadást, így a nevéhez köthető e gazdálkodási irányzat. A biodinamikus kertészkedés alapja, hogy a Hold tömegvonzása a növényekben is befolyásolja a víz mozgását: amikor a Hold növekvő, a nedv is felfelé tör, a talaj feletti részekbe koncentrálódik, amikor fogyó a Hold, akkor a nedvesség is a gyökerekben összpontosul. Gyümölcsöt szedni ezért növekvő Hold idején a legjobb, mert minden erő a termésbe koncentrálódik, emiatt lédús lesz és hosszabb ideig eltartható. Fogyó Holdnál ültetni, átültetni optimális, mert az erők lefelé hatnak, elősegítve ezzel a gyökerek növekedését, ilyenkor lehet a gyökérzöldségeket betakarítani, sőt fát metszeni is ilyenkor a legjobb, mert nem fog „könnyezni” a fa.

Az irányzat szerint ha jól megválasztjuk az ásás, a vetés, az ültetés időpontját, akkor növényeink gyorsabban növekednek majd, ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel és a gyomokkal szemben. A biodinamikus kertészek minden évben a holdnaptár alapján művelik a kertet. A naptár megadja a kerti teendők optimális idejét, javaslatokat ad a vetésre, növényápolásra, bio növényvédő szerek, növényi levek, preparátumok használatára és a betakarításra. A gyakorlatban a naptár mindig 2-4 napot ad egy-egy munkafolyamatra, a bolygók állása alapján.

Mulcsozás, ásás nélkül

Ruth Stout kertészkedési módszere is egyre népszerűbb. Ő elgondolkodott azon, hogy minek ásni, hiszen az erdőben sem ás senki, mégis igen nagy zöldtömeg terem ott is minden évben - talajforgatás nélkül is. Módszerének a lényege, hogy soha nem ás, soha nem kapál, ám a talaj folyamatosan takarva, mulcsozva van. A földet egész évben szalma borítja, és ez táplálja, nedvesen tartja a földet, ráadásul a gyomot sem engedi előjönni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?