Ezt sok kerttulaj elrontja: erről tudnod kell, súlyos károkat úszhatsz meg így

Ezt sok kerttulaj elrontja: erről tudnod kell, súlyos károkat úszhatsz meg így

Nagy Z. Róbert
A növények fagyállósága nem csak genetika kérdése. Bár teleink egyre enyhébbek, mindig van néhány fagyos nap, csak nem annyi, mint régen. Ezzel rendszerint az a gond, hogy a kártevők megtizedeléséhez ez kevés, ám ha a hidegebb napok késő tavasszal is érkeznek, akkor fagykárt okozhatnak a növényeknél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem mindegy honnan származik

Az, hogy egy növény mennyire bírja a téli lehűléseket főként attól függ, hogy eredetileg honnan származik. A trópusokról származó növényeinket még egy 0 fok fölötti lehűlés is megtépázza, hiszen eredeti hazájukban a hőmérséklet soha nem csökken ilyen alacsonyra. A mediterrán eredetű fajok a mínusz 4-5 fokot hosszabb-rövidebb ideig károsodás nélkül elviselik, és a mérsékelt égöv, vagy a hidegebb vidékek növényei pedig maximálisan alkalmazkodtak a téli mínuszokhoz. E genetikailag rögzült tulajdonság mellett azonban más tényezők és befolyással vannak a fagyállóságra. Jó példa erre, hogy egy növény mennyire képes ősszel „betelelni”. Ha nitrogén túlsúlyos tápanyagot adunk növényeinknek még nyár végén és ősszel is, akkor az a vegetatív növekedés irányába tolja el a fejlődésüket, a vesszők nem fásodnak meg, nem készülnek fel a télre. Tehát ilyen esetben egy növényfaj genetikailag lehet, hogy fagytűrő lenne, de mégsem lesz az, a nem megfelelő tápanyag felvételből eredő élettani okok miatt.

Soktényezős kérdés

A hideggel szembeni ellenálló képességre sok minden hatással van: például a növényi szövet szerkezete, vízfelszívó képessége, valamint a fagy körülményei és időtartama. Egyes fajok természetükből adódóan jobban alkalmazkodnak a hideg időjáráshoz. Ilyen a hóvirág és a tavaszi hagymás növények vagy a téli jázmin, amely télen virágzik. Ezek természetes fagyállósággal rendelkeznek míg másokban egy még fagypont feletti lehűlés is kárt tehet. A nem stabilan fagytűrő növényeknél lényeges, hogy a fagy milyen alacsony hőmérséklettel és mennyi ideig van jelen. Ezeknél több dolgot is tehetünk annak érdekében, hogy a kockázatot mérsékeljük. Az épületek mellé déli fekvésbe ültetett növények sokkal kisebb fagynak vannak kitéve, mint az északi fal mellé ültetett társaik. De a fagyérzékeny növények töve takarható lombbal, szalmával, maga a növény pedig jutaszövettel védhető. Ezek a megoldások mind néhány fokos plusz hőmérsékletet jelentenek ahhoz képest, mintha e módszereket nem alkalmaznánk.

A növények fagytűrése, vagy fagyérzékenysége alapvetően genetikailag rögzített tulajdonság, de a környezeti tényezők is kihatással vannak erre, azaz hiába fagytűrő valami, ha nem készült fel valamilyen okból a hideg időszak beköszöntére. A tundra és a tajga növényei hozzászoktak a hideghez, és ha lassan is, ilyen zord körülmények között is képesek fejlődni, növekedni. A mi kontinentális éghajlatunkon a növények más módszerhez folyamodtak. A lombhullató fák télre lehullajtják leveleiket, hiszen azok fagyérzékenyek, sőt a hideg miatt úgysem vennék hasznukat ebben az időszakban, nem tudnának asszimilálni.

Vannak növények - sok télálló kaktusz ilyen - melyek a hideget remekül bírják, de a tövüknél, a gyökérnyaknál pangó vizet nem. Esetükben megoldásként szóba jöhet a kavicsos, drénezett, jó vízáteresztő talaj, ami gyorsan elvezeti lefelé a felesleges vizet, másik opció, hogy egy kis emelkedőre, dombra ültetjük az ilyen fagyálló, de csak „szárazon fagyálló” fajokat, onnan is lefolyik a víz.

Fagyállósági besorolás

A genetikailag adott fagyállóságuk alapján a növényfajok csoportokba sorolhatóak. A télállósági zónák rendszerét a 20. század elején az Amerikai Egyesült Államokban dolgozták ki, amit később több alkalommal továbbfejlesztettek. Az akkori osztályozás Nyugat-Európán keresztül jutott el hozzánk, és sokat segít kontinensünkön is a növények hőigényének a beazonosításában. Ha valakinek otthon sokféle növénye van, e zónabesorolás alapján mindet be tudja sorolni, hogy melyek számukra az ideális teleltetési körülmények. Melyik maradhat kint a kertben, melyek azok, amik csak takarással tudják kint átvészelni a telet. Illetve vannak olyan növények, melyek csak fiatalon fagyérzékenyek, azaz 3-5 éves korukban már kiültethetők és télen is a kertben hagyhatók.

A télállósági zónák meghatározásához több évtizedre visszanyúlóan érvényes meteorológiai adatokat használtak föl, így ez az adott terület átlagos évi abszolút minimum hőmérsékletén alapszik. A zónák számozása 1-10-ig terjedt: leghidegebb az 1-es számú (átlagos abszolút minimum hőmérséklete: -40 °C), míg a legmelegebb a 10-es zóna (átlagos abszolút minimum hőmérséklete +5-10 °C). A zónák 10 Fahrenheit-fokonként (kb. 5,5 °C) változnak. Mivel ez az érték ilyen formában meglehetősen nagy különbségeket foglalhat magába, ezért minden egyes zónát még két alzónára („a” és „b” alzóna) osztottak, melyek közül az „a” alzóna a hidegebb, a „b” alzóna pedig az enyhébb volt. A zónabesorolást az első ilyen munkákat követően sokszor aktualizálták, tökéletesítették már, ezért az újabb táblázatokban már nem 10, hanem 12 zóna van, és a leghidegebb adata sem egyezik már meg a valamikori első zónatérkép adatával - a felmelegedés miatt. Növényeink besorolásához angol nyelven az interneten könnyen megtalálható az erre szolgáló térkép és fajlista, a keresőbe elég annyit írni, hogy USDA, vagy „plant hardiness zone map”.

A fagytűrő sem mindig annyira fagytűrő

Ez a zónabesorolás, csak egy alap, hiszen más tényezők is befolyásolhatják egy növény fagytűrését. A gyümölcsfáink többsége például fagyálló, amiko nincs rajtuk lomb és szabályosan beteleltek. Ha jön egy kora tavaszi felmelegedés, ami megindítja a nedvkeringést, és kihajt a fa, utána újra fagyot kap, akkor már nem lesz annyira fagytűrő, hiszen a levelei, virágai elfagynak. Ez nem okozza egyből a fa pusztulását, mert alvórügyekből újra hajt majd, de az adott évi termést biztosan elveszítjük. Tehát a fagyállósági besorolás a növények mélynyugalmi állapotára érvényes.

A zónatérképek az abszolút minimum hőmérsékleteket veszik alapul, ami a legalacsonyabb hőmérséklet, amelynek a növény ki lehet téve a téli nyugalmi időszakában. A fajokon belüli fajták között is nagyon jelentős téltűrési különbségek tapasztalhatók a növények között. Egy nemesített kertészeti fajta már lehet, hogy sokkal érzékenyebb, mint az alapfaj, amiből nemesítették. A növény kondíciója, az általa tárolt tápanyagok, a szöveteinek nedvességtartalma is módosíthatja a faggyal szembeni ellenálló képességet. A növények a mélynyugalmi állapotukban a legellenállóbbak a faggyal szemben. Tavasszal amikor bár még nem látszik a növényen de a nedvkeringése megindult, ekkor már érzékenyebbek. Ezért nem jó ha a zónabesorolásokat túl mereven értelmezzük. Nappal a talajt felmelegíti a Nap, a talaj pedig a felette levő levegőt „fűti”, ezért a levegőréteg alsó szintjein, talaj közelben magasabb a hőmérséklet. A meleg levegő felfelé, a hideg lefelé mozog, ami téli éjszakákon okoz problémát. Ennek oka, hogy éjjel lehűlés van, és pont a növények magasságában a talajszintben lesz leghidegebb a levegő. Erre utal a talajmenti fagy kifejezés is: amikor a talajon fagy, de felette lehet, hogy plusz fokok vannak. E jelenség következtében (a hideg levegő lefelé áramlik) nagyon jelentős hőmérséklet különbség állhat elő a sík területek, völgyek és a táj kiemelkedő pontjai (dombok, hegyek, fennsíkok) között. 20-30 méteres magasságkülönbség akár 6-7 fokos előnyt is jelenthet a magasabb fekvés javára.

Sok, korábbi fagyérzékeny növény már kibírja a teleinket

Az enyhe telek előnye, hogy a fagyérzékeny növények is várhatóan fagykár nélkül vészelik át azt. A hideg teleken ez már nem biztos. Korábban a füge, gránátalma és több más mediterrán gyümölcs hidegebb teleinken jelentősen károsodtak, ám napjainkban már minden probléma nélkül telelnek a magyar kertekben.

De az enyhe télnek nem csak előnye van, hiszen ekkor egy csomó kártevő, kórokozó életben marad, melyeket a kemény, hosszan tartó mínuszok elpusztítottak volna. Ezekkel egy enyhe tél után a kerttulajdonosoknak kell megküzdenie. Tehát enyhe télen fagykár nincs, de utána az év során a rovarkártevők, valamint a kórokozók sokkal nagyobb pusztítást végeznek majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?