Megszületett a döntés: bevezetik az Agrár Széchenyi Kártyát

agrarszektor.hu
Az Agrár Széchenyi Kártya indulásával a mezőgazdasági szereplők régi törekvése válik valóra - mondta Fazekas Sándor a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány második akciótervének fontos célkitűzése volt, hogy a Széchenyi Kártya Programot kibővítse, ezzel is támogassa, megerősítse a családi gazdaságokat, a kis- és középvállalkozásokat. A kormány a hazai agrárgazdasági szereplők pénzügyi helyzetének javítása érdekében, valamint a gazdasági válság és az elemi károk által leginkább sújtott őstermelők, családi gazdaságok megsegítéséért kiterjesztette a Széchenyi Kártya Programot az agrárágazatban működő kis- és középvállalkozásokra is.

Az Agrár Széchenyi Kártya indulásakor kedvezményes folyószámlahitel érhető el. A hitel felvételt az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány /AVHGA/ kezességvállalása segíti, az éves kezességvállalási díj 50 %-át az állam átvállalja a "de minimis támogatások" figyelembevételével.

A támogatottak köre

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel az agrárágazat egészét felöleli. (mezőgazdasági termelés, - feldolgozás, - forgalmazás valamint vadászat, halászat, erdészet) Azok a vállalkozások és természetes személyek (többek között őstermelők, családi gazdálkodók, kistermelők) igényelhetnek kedvezményes hitelt, akik megfelelnek a kis- és középvállalkozások jogszabályban meghatározott feltételeinek.

A támogatás mértéke

A hitel összege minimum 500 ezer Ft és maximum 25 millió Ft lehet. A támogatás a teljes hitelösszegre és a teljes futamidőre évi 2 százalékpont kamattámogatás.

A hitel futamideje és típusa

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel futamideje 3 év, típusa szabad felhasználású hitel. A kormány Agrár Széchenyi Kártyáról szóló döntésével csökkenthetőek a kisvállalkozások versenyhátránya.

Mérsékelhetőek lesznek a hazai mezőgazdasági KKV-k finanszírozási költségei. Kisebbek lesznek a nagyvállalatok és a KKV-k hitelei közötti tényleges kamatszint különbségek. Bővülnek a hitelintézetek által túl kockázatosnak tartott agárágazati mikro- és kisvállalkozások támogatási lehetőségei.

A támogatás segíti a vidéki munkahelyek megőrzését, a további munkahelyteremtést, biztosítva ezzel több száz mezőgazdaságban tevékenykedő család megélhetését.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel a tervek szerint 2011. első félévében indul.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?