Óriásit lehet bukni a hamis vetőmagokkal

agrarszektor.hu
Akár teljes termésüket is elveszíthetik azok a gazdák, akik hamisított vetőmagokat használnak. Az is előfordulhat, hogy az illegális tételeket színezékkel vagy ételfestékkel kezelik. Fontos, hogy a gazdák minden esetben számlát és vetőmagminősítő bizonyítványt kérjenek a vásárláskor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket - hívta fel a figyelmet közleményében Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Magyarországon jogszabály írja elő, hogy a továbbszaporításban és árutermesztésben használt, illetve exportra és importra szánt vetőmagokat hivatalosan minősíteni, fémzárolni kell. Minden más értékesítési mód illegális vetőmag-forgalmazásnak minősül.

A vetőmag hamisítások nem csak törvényellenesek, de jelentős károkat is okozhatnak a gazdálkodóknak. A hamisított vetőmagot a piaci árnál olcsóbban kínálják, többnyire gépkocsiból, alkalmi vételként. Az ilyen termékek általában árutermelő területekről betakarított termények, amelyeket alkalmanként színezékkel, ételfestékkel kezelnek. A hibridnövényeknél az úgynevezett visszavetés súlyos termelési nehézségeket, kiegyenlítetlen állományt, jelentős terméscsökkenést idézhet elő.

A minősített fémzárolt vetőmagok használata a zöldségféléknél és a takarmánynövényeknél kiemelt jogszabályi előírás ahhoz, hogy a közvetlen támogatásokat igénybe lehessen venni. A gazdálkodóknak a fémzárolt minősített vetőmag felhasználását a vásárlást igazoló számla másolatával és a hatósági függőcímke, vagy vetőmag minősítő bizonyítvány másolatával kell igazolnia - emelte ki Polgár Gábor.

A Vetőmag Szövetség felhívja a termelők figyelmét arra, hogy vetőmag vásárláskor minden esetben vizsgálják meg a címke tartalmát. Emellett kérjenek olyan számlát, amelyen szerepel a vásárolt tétel fémzárszáma, és igényeljék a vetőmagminősítő bizonyítványt, vagy annak másolatát. Ajánlott megvizsgálni a vetőmag csomagolását és a hatósági címkéket is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?