100 éve volt utoljára ilyen kicsi a magyar kukorica termőterülete

Agrárszektor
A vetőmag-forgalmazók és az agrárkamara felhívja a figyelmet arra, hogy jó fajtaválasztással csökkenthetők a klímaváltozás hatásai is. Persze egy sor egyéb tényező is szükséges a hozamkilengések tompításához.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrárkamara és a vetőmagforgalmazók egybehangzó véleménye az, hogy egy jól megválasztott vetőmaggal már félsikert érhet el a gazda. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Nyugat-Európában rendszeresen elérhető 8 tonnás átlaghozamokra, illetve az USA-ban beállított 34 tonnás világrekordra hivatkozva úgy véli, hogy intenzív körülmények között magyar földön is elérhető lenne a 20 tonnás átlaghozam.

A nagy genetikai potenciált azonban ki is kell tudni szolgálni, azaz a kukorica csakis öntözve, makro- és mikroelemekkel bőségesen ellátva képes ilyen hozamokra. Kérdés, hogy az ehhez szükséges nitrogént a döntően nitrátérzékeny besorolású hazai termőtalajokon  ki tudja-e adni a gazda "legálisan"? Az öntözés  szükségessége vitathatatlan - ezt éppen a napokban látjuk. A szépen indult kukoricaállományok "furulyázni" kezdtek a hőségben, azaz párologtató levélfelületük összepödrésével és magasba állításával védekeznek az égető napsugarakkal szemben.

Szenvedő kukorica 2012-ben, az utolsó nagy aszály idején (Fotó: MTI, Rosta Tibor)

Ilyen körülmények között is jobban bírja a megpróbáltatásokat az a növény, amelyiket a stresszhelyzet kialakulása előtt felkészítettek erre: megerősítették a gyökérzetét, élénkebbé tették szénhidrát-anyagcseréjét és megszilárdították a sejtfalait, szöveteit. A gazdálkodók saját tapasztalatai visszaigazolják: az intenzív termelés évjárattól függetlenebb, stabilabb termésátlagokat jelent. Természetesen nem minden talajtípus alkalmas arra, hogy a nagy tápanyagigényű és magas hozamokra képes hibrideket kiszolgálja.

Idén mindössze 898 ezer hektáron vettek a gazdák kukoricát a területalapú támogatási kérelmek alapján. A KSH hosszú idősoros adatai szerint 1921 volt utoljára ilyen kicsi a növény termőterülete.

Az elmúlt csaknem 100 évben mindig 1 millió és 1,2 millió hektár körül vetettük el a tengerit, ami tavaly esett először 1 millió hektárra. Igaz, a mai átlaghozamok nem mérhetők a száz évvel ezelőttihez. Míg az 1920-as évek elején mindössze 1,2 millió tonna magot tudott megtermelni az ország, addig napjainkban az olyan aszályos évjáratban is, mint amilyen a 2012-es volt, 4,7 millió tonna tengeri került a raktárakba. Az agrárkamara szomorú jelenségnek tartja, hogy a magyar termelés rendkívül kitett az időjárásnak. 2014-ben például 9,3 millió tonnával mindenkori rekordot döntött az ország kukoricatermésből, ami a 2012-es eredmény csaknem duplája.

Hasonló, 100 százalékos hozamkilengést hozott a 2006-os és 2007-es évjárat is: egyik évről a másikra 8,2 milliról 4 millóra esett a betakarított termés mennyisége - lásd a KSH adatsorát. A termésingadozás ilyen mértéke a mai technológia mellett már nem lenne elfogadható. A  klímaváltozás azonban gyorsabban érte el a termelést, mint ahogy az fel tudott volna készülni rá. A nemesítők ezzel  tisztában vannak, ezért hosszú évek óta az egyre szárazságtűrőbb hibridek kifejlesztésén dolgoznak. A nagy kezdeti növekedési erélyű, jó tápanyag-hasznosítású és korán lekerülő fajták kerültek előtérbe a termelésben.

Tény azonban: a nemesítői munka és a fajtaengedélyezés valójában időigényesebb procedúra, mint egy öntözőrendszert kiépíteni.

Ha az utóbbi mégis lassabban megy a gyakorlatban, akkor az ékesen bizonyítja a beruházás akadályoztatottságát. Ma már képesek a gazdálkodók előteremteni az öntözésfejlesztés anyagit hátterét. Ha ezt mégsem teszik, akkor a probléma megoldásának kulcsa nem az ő kezükben van. Elképzelhető, hogy az idei év egy rossz átlagtermést hoz. Mindez az elmúlt 100 év legkisebb termőterületével párosítva azt jelenti, hogy a magyar gazdáknak most a búzatermés bevételeiből kell kihozniuk a maximumot, és megalapozni a következő szezon anyagi hátterét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?