Kettészakadt az ország: az időjárás is a gazdák ellen dolgozik

Kettészakadt az ország: az időjárás is a gazdák ellen dolgozik

agrarszektor.hu
Az aratásra száraz, meleg idő kellene, hogy optimális szemnedvesség alakulhasson ki, és a keleten sokfelé sáros talajokra rá lehessen menni a gépekkel. Ugyanakkor a Dunántúlon már többfelé egyre jobban kiszárad a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt. A folytatásban szombaton este érkezik egy hidegfront, mely országszerte hoz kisebb-nagyobb csapadékot, és mintegy 10 Celsius fokos lehűlést, ezen kívül azonban száraz idő valószínű.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt egy hét során két csapadékhullám vonult át az országon: csütörtökön és pénteken alakultak ki záporok, zivatarok, helyenként nagyobb felhőszakadások elsősorban a keleti országrészben, rövid idő alatt 30 mm-nél nagyobb mennyiségekkel - írja a met.hu. A hét végi száraz idő után hétfőn estére hidegfront érkezett újabb csapadékkal, mely kedd délelőtt el is hagyta az országot. A két hullámból összességében többnyire 5 és 10, főleg a Tiszántúlon sokfelé 20-40, de helyenként 60-80 mm is lehullott. Ezzel szemben a Dunántúl középső részén (a Balaton környékétől északra), valamint Pakstól délre Baján át a határig alig esett. Hetek óta megfigyelhető, hogy a keleti, főként északkeleti országrészben esik nagyobb mennyiség, míg a Dunántúl főként keleti és északi tájain alig esik: a 30 napos csapadékösszeg északkeleten nagy területen a 200 mm-t is meghaladja, míg a Dunántúlon helyenként a 60 mm-t sem éri el. Az egyenetlen csapadékeloszlásból adódóan a talajok nedvességtartalma is nagy eltéréseket mutat az ország egyes részei között. A belvízzel elöntött területek nagysága csökkent, sokat szikkadt a talaj a Tiszántúlon is. A felső fél méteres réteg errefelé gyakorlatilag telített, ugyanakkor a Dunántúlon foltokban már a kritikusnak mondható határt, a 40%-ot sem éri el a növények számára hasznosítható nedvességtartalom.

Forrás: MTI/Varga György

Szántóföldi növényeink közül az őszi árpa, búza és a repce aratása is javában zajlik. A betakarításra száraz és meleg időjárás lenne az ideális, mert a főleg keleten sokfelé sáros talaj nem teszi lehetővé a kombájnok munkáját és a szemnedvesség sem ideális. A kapás növények a csapadék és a meleg idő hatására rengeteget fejlődtek az elmúlt néhány hétben, sokat egységesedtek is az állományok. A napraforgó egyre többfelé virágzik, a kukorica pedig már embermagasságú a jó vízellátottságú területeken, és a címerhányás fenológiai fázisában van. A Dunántúlon, főleg a Kisalföldön és Baranyában azonban csapadékra lenne szükségük. A gyümölcsök közül érik a kajszi, a kései meggy, a málna, a bogyós gyümölcsök és már a korai őszibarack is.

Az előttünk álló 6-8 nap során egy hidegfront átvonulására kell számítani, melynek érkezése szombaton este valószínű. Addig egyre melegszik az idő, pénteken és szombaton kánikula várható. A fronttal záporok, néhol heves zivatarok érkeznek, összességében területi átlagban 2-15 mm csapadékkal. A jelenlegi számítások szerint ismét északnyugaton lesz a kisebb mennyiség és keleten a több. A front után vasárnaptól száraz idő következik a jövő hét közepéig mindenképpen. A talajok vízkészlete összességében csökkenni fog ebben az időszakban. A front átvonulását megerősödő, átmenetileg viharossá fokozódó szél kíséri majd. A hőmérséklet csúcsértéke a szombati 30 fok fölötti értékekről közel 10 fokkal visszaesik, majd a hét közepére 25-30 fokig melegszik. A frontmentes napokon jobbára napos idő valószínű, melyhez erős UV sugárzás társul majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?