Párizsban 7 éve nem látott szintre emelkedett a BÚZA ára!

Párizsban 7 éve nem látott szintre emelkedett a BÚZA ára!

Takarék Agrár24
2021.01.13-án, szerdán a búza ára Párizsban megközelítette 230 eurót tonnánként. Utoljára csaknem hét évvel ezelőtt - 2013 májusában - volt magasabb a búza ára a határidős piacon. További érdekesség, hogy már az új termés ára is elérte a 200 eurót tonnánként a párizsi árutőzsdén, ráadásul az európai kukoricaár ismét - a múlt heti korrekciót követően - meghaladta a 210 eurós szintet tonnánként.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megjegyzés:

Mindhárom növény - búza, kukorica és a szója - tonnánként számított ára komoly emelkedésben van. Ez több okra vezethető vissza, de talán a legfontosabb az USA agrár minisztériumának (USDA) havi jelentése - World Agricultural Supply and Demand Estimates, - ami 2021. január 12-én jelent meg. Melyben olvasható, hogy az USDA kedden jóval erőteljesebben csökkentette a kukorica termését és készleteit a világon, mint amire a piac számított. Ebből az is következik, hogy a takarmánygabona és a fehérjetakarmány rendelkezésre állasa jóval szűkebb az eddigi várakozásoknál.

Ugyanakkor, az orosz hatóságok által a közelmúltban bejelentett 25 eurós exportadó túl alacsonynak bizonyul ahhoz, hogy a nagyon magas búzaárak miatt elszabadult liszt- és kenyérárakat megállítsa. Emiatt az orosz hatóságok komoly emelést helyeztek kilátásba (az extra vám a 17,5 millió tonnás exportkvóta felső határáig érvényes: felette már 50%-kal és minimum 100 euróval nő az adó tonnánként).

Emellett egyrészt Kína is jelentősen bővítené gabonaimportját a gyorsan növekvő sertésállománya miatt. Másrészről pedig Argentína egyelőre megszüntette a kukoricára vonatkozó exportkorlátozásait, ezáltal enyhítve a takarmánygabona piacra nehezedő nyomást.

Az szójabab-határidős piacán sem tört meg az emelkedés, sőt a WASDE jelentés még rá is erősít az árak emelkedésére. 2021.01.14-én is majd 2 százalékot nőtt az árfolyam. Ezt megerősítették a várakozásoknál erősebb heti exportértékesítések és az elemzők várakozásai is. Az USDA adatai szerint a szójabab heti exportértékesítése összesen 1,235 millió tonna körül alakult, felülmúlva a 400 000 és 1,2 millió tonna közötti piaci előrejelzéseket. A 2020/21-es gazdasági évben Kína szójabab importja 98 millió tonnát kicsit meghaladóan fog alakulni, szemben a korábbi várakozásokkal, melyek 95 millió tonna környékére tették azt.

Forrás: https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/getreidepreise-steigen-getreidepreise-2021-steil-576761

https://www.zmp.de/en/exchanges/matif/matif-corn_future https://www.igc.int/en/gmr_summary.aspx

https://www.finanzen.net/rohstoffe/weizenpreis

https://www.raiffeisen.com/markt/telegramm/produkt/euronext/mais/index.html

https://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/wasde0121.pdf

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?